Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pepe. Suns aktierim ar hum ora izjūtu

Neapstrīdama patiesība - laiks skrien ātri. No laikraksta Diena 2005. gada 22. jūlija dzīvniekiem veltītā atvēruma manī skatās smaidīgs Ģirts Jakovļevs, viņam blakus dēlēni Jorens un Justs, bet klēpī maza melnbalta sunīte Pepe. Tās vasaras sākumā Ģirts man kā skolas biedrenei un «suņu speciālistei» lūdza padomu, kur var dabūt «mīlīgu un sirsnīgu kabatas formāta bezšķirnes sunīti ar jauku raksturu».

Aktieris bija solījis Justam un Jorenam, ka vedīs mājās sunīti, kad abi paaugsies. Solījums jāpilda, tā Ģirts radis. Ģimenes sapulcē tika lemts, ka sunīti ņems no patversmes, lai kādai bez pajumtes palikušai dzīvībiņai dotu mājas un savu sirds siltumu. Uzzināju, ka Ogres patversmē nokļuvusi pusotru gadu veca neliela sunīte. Patversmes vadītāja Anita Krastiņa pa telefonu brīdināja: «Skaistule viņa nav, bet ļoti piemīlīga, draiska un šķelmīga gan. Šo sunīti varētu adoptēt cilvēks ar humora izjūtu.» Nodomāju - tātad Ģirtam noteikti derēs.

Dvēseļu kontakts

Toreiz Ogrē Justs un Jorens mazliet samulsuši vēroja dzīvespriecīgo radījumu. Iespējams, ka puikas savās fantāzijās bija skatījuši vismaz komisāru Reksi, bet te - sīkaļa. Taču mazule jau pirmajās minūtēs pierādīja, ka visu savu vēl negaro mūžiņu gaidījusi tieši Ģirtu ar dēliem. Aktieris skaļā balsī, kas uzlidoja egļu galos, paziņoja: «Šito mēs ņemam - maza, skaista un mīlīga!» Turpat uz vietas tika gudrots vārds - Zuze, Zuzīte, Dženija, Džīnīte. Tad Jorens iesaucās - Pepija, un visi saprata, ka šis vārdiņš ģimenes kompanjonei ļoti piestāv. Pēc pāris nedēļām pa telefonu Ģirts teica: «Pepija ir dievīga. Mums ir dvēseļu kontakts. Viņa visu saprot, pie mums iejutās jau ar pirmajiem mirkļiem un dikti sargā māju!» Pepija (visbiežāk gan Pepe) ieņēma savu vietu atpūtas krēslā, un tā vēl šobaltdien tā ir viņas vietiņa. Mājinieku mīlestība pret Pepi tikai augusi augumā.

Pārgrieztais laiks

Ir 2011. gada augusta sākums. Ar Ģirtu Jakovļevu norunājam randiņu Lielajos kapos, kas atrodas netālu no aktiera mājām. Justs un Jorens, kuri tagad ir attiecīgi divpadsmit un piecpadsmit gadus veci, pašlaik dzīvo pie vecmammas Talsos, un vienmēr, kad Ģirts brauc pie viņiem, abi lūdz, lai atved Pepi. Taisnību sakot, sunei Talsos īsti nav ko darīt, jo skaisti iekoptajā dārzā savu enerģiju viņa nevar likt lietā, taču, zinot, ka priekšā stāv brauciens ar mašīnu, bet galapunktā gaida Justs un Jorens, viņa uz auto diebj kā bulta.

Ikdienā Ģirts ar Pepi katru rītu un vakaru dodas pastaigāties uz Lielajiem kapiem. Arī tagad kā norunāts, abi nāk pretī precīzi norunātajā laikā. Pepe tek mazliet iepakaļus saimniekam, jo cītīgi lasa zemē atstātās citu suņu vēstulītes. Ģirts smej: «Mums te ir sava draugu kompānija, īpaši labas attiecības Pepei ir ar bīglu Maksi.» Apsēžamies uz akmens nožogojuma, un Ģirts smejot stāsta, ka šogad Teātra dienā 27. martā, kad pulksteņus pārdzen uz vasaras laiku, no rīta nopircis rozi un ar Pepi nolēmuši puķi nolikt uz Jēkaba Dubura (teātra darbinieks, dramaturgs, tulkotājs, 1866.-1916. - T. Š.) kapa, kas tepat blakus: «Stāvu pie kapa, dzirdu - zvana mobilais. No teātra. Kur es esot? Nu, kapos tak. Kā? Tūlīt sāksies mēģinājums! Tad nu es rikšiem uz mājām un uz teātri. Tā ir ar to pārgriezto laiku.»

Dāmai jāskatās uz kungu

Kopš tikšanās patversmē Ogrē Ģirta četrkājaino mīluli nebiju redzējusi. Fotogrāfei Dzintrai stāstīju, ka sunīte ir maza, melna ar nedaudz baltiem lāsumiem, bet redzu, ka Pepe pārmainījusies līdz nepazīšanai. Tagad viņa ir gaiši pelēka, ar kuplu asu spalvu. Tā laikam no senčiem terjeriem. Sunīte lieki nevankšķ, apzinās, kas ir viņas saimnieks. Pat ļoti dižciltīgiem suņiem tāda Ģirta nav. Pepe gan mazliet apvēlusies miesās, taču kuplais apmatojums nosedz riepas. Ģirts dievojas, ka Pepe «ļoti maz ēd, tikai savus graudiņus, neko citu. Vistas kauliņiem ar knaiblēm nokniebju galiņus, tie viņai vislabāk iet pie sirds». Ej un iestāsti māksliniekam, ka mīlulei steidzami jāsēžas uz diētas. Ievēroju, ka emocionālos sirsnības uzplūdos Ģirts sunīti uzrunā vīriešu dzimtē - Pepis. Sarunas laikā viņa loku lokiem staigā mums apkārt, sargā Ģirtu. Kapos sestdienas rītā valda klusums un miers. Ģirts apcer jauno sezonu teātrī, kas sāksies pēc dažām dienām: «Tad jau Pepim būs vasara garām, ilgāk nāksies vienam sēdēt mājās. Teātrī uzreiz sāksim taisīt izrādi Arī gudrinieks pārskatās, to iestudēs Mihails Gruzdovs, un gandrīz vienlaikus ritēs darbs pie izrādes Kapu svētki. Pie tās strādās Valdis Lūriņš. Man būs dublants - teātra krustdēls Gundars Grasbergs, jo nevarēšu uzreiz uz abām pusēm rosīties ar pilnu spēku.»

Atvadoties lūdzu Ģirtam nopozēt bildei. Viņš smej: «Fotografējoties dāmai jāskatās uz kungu, bet kungam - aparātā! No kādas izrādes šie vārdi? Nu, no Lilioma tak!» Pepe kā īsta dāma nenovērš acis no Ģirta. Noknikšķ fotoaparāta slēdzis. Bildē iemūžināti divi uzticīgi draugi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?