Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Pieci gadi, kuru laikā Sīriju neatgriezeniski sakropļoja

Piecu gadu laikā, kopš Sīrijas iedzīvotāji sacēlās pret autoritārā prezidenta Bašāra el Asada režīmu, pieprasot politiskas pārmaiņas, valsti ir neatgriezeniski sakropļojis militārs konflikts, kas sākās kā pilsoņkarš, bet nu ir pāraudzis plašā karadarbībā, kurā iesaistītas neskaitāmas frakcijas ar dažādām interesēm. Konflikts tieši skāris arī Eiropu, jo šeit pērn nonāca vairāk nekā 350 tūkstoši sīriešu, kas bēg no kara un nabadzības dzimtenē. Blāvs cerību stars miljoniem Sīrijas iedzīvotāju ir šonedēļ Ženēvā notiekošās miera sarunas.

Asads nevēlējās pārmaiņas

2011. gada martā arī Sīrijā «uzplauka» tā sauktais Arābu pavasaris, kura laikā jau bija gāzti autoritāri režīmi Tunisijā un Ēģiptē, bet vēlāk arī Lībijā un Jemenā. 15. martā Sīrijas dienvidrietumu pilsētā Derā notika pirmā miermīlīgā demonstrācija, kuras dalībnieki pieprasīja atbrīvot vairākus skolniekus, kuri bija aizturēti par «pretvalstisku» grafiti zīmēšanu.

Protesti pārmetās uz citām Sīrijas pilsētām, kuru ielās izgāja tūkstošiem pārsvarā sekulāri noskaņotu demonstrantu, skandinot pret B. el Asada režīmu vērstus saukļus un nākot klajā ar dažādām prasībām, tostarp nodrošināt preses, vārda un pulcēšanās brīvību.

Prezidents atbildēja ar brutālu spēku, uz protestu pārņemtajām pilsētām nosūtot karavīrus un tankus, kas nekavējās ar lodēm vērsties pret pārsvarā miermīlīgi noskaņotajiem protestētājiem. Drošībnieki arī aizturēja un spīdzināja tūkstošiem protestu dalībnieku, par daudzu likteni nekas nav zināms joprojām.

Krievija atkāpjas

Režīma rīcība lika opozicionāriem pašiem ķerties pie ieročiem, rezultātā valstī izcēlās pilsoņkarš. Pirmajos kara gados viena pret otru cīnījās sekulāro opozīciju atbalstošā Sīrijas Brīvā armija un B. el Asada armija, kuru atbalstīja brīvprātīgie kaujinieki. Vēlāk militārajā konfliktā iesaistījās arī Sīrijas kurdi un dažādi džihādistu grupējumi, no kuriem zināmākie ir Nusras fronte un Islāma valsts (IV), kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļaustrumos un ieviesusi tur šariata likumus.

Izlūkošanas analītiķu uzņēmums The Soufan Group pagājušā gada nogalē ziņoja, ka Sīrijā un Irākā dažādu ekstrēmistu formējumu sastāvā karo aptuveni 31 tūkstotis kaujinieku no 86 valstīm. Uzņēmums apgalvoja, ka līdz decembrim karot Sīrijā un Irākā bija ieradušies vairāk nekā 5000 rietumeiropiešu.

Sīrijas konfliktā tieši vai pastarpināti iesaistījušās arī reģiona un pasaules lielvaras. ASV vadītā starptautiskā koalīcija kopš 2014. gada veic uzlidojumus IV pozīcijām, bet Persijas līča sunnītu karaļvalstis atbalsta islāmistu grupējumus, kas karo pret Sīrijas režīmu. B. el Asada ietekmīgākie sabiedrotie ir Irāna un Krievija.

Pēdējā pērn septembrī iesaistījās konfliktā, apgalvojot, ka cīnīsies pret IV, bet realitātē krievu veiktie gaisa triecieni pārsvarā bijuši vērsti pret mērenajiem dumpiniekiem. Krievija šonedēļ negaidīti paziņoja, ka daļēji izvedīs karaspēku no Sīrijas, vienlaikus turpinot uzlidojumus.

Neaptverami zaudējumi

Piecos konflikta gados Sīrija piedzīvojusi prātam neaptveramus cilvēku zaudējumus. ANO, kas 2014. gadā pārstāja uzskaitīt karadarbībā nogalinātos, apgalvo, ka to skaits pārsniedz 270 tūkstošus. Domnīca Syrian Center for Policy Research uzskata, ka patiesais kara upuru skaits ir 470 tūkstoši, bet ievainoti 1,9 miljoni. Ja pirms 2011. gada Sīrijas iedzīvotāju vidējais paredzamais mūža ilgums bija 79,5 gadi, tad 2014. gadā tas bija samazinājies līdz 55,7 gadiem.

Pirms karadarbības sākuma Sīrijā dzīvoja 24,5 miljoni iedzīvotāju, bet pašlaik valstī palikuši 17,9 miljoni, atsaucoties uz ANO datiem, ziņo BBC. Vairāk nekā seši miljoni no viņiem ir klasificēti kā iekšēji pārvietotas personas. Kopš 2011. gada Sīriju pametuši 4,8 miljoni, no kuriem vairums izvietoti bēgļu nometnēs kaimiņvalstīs.

Asiņainās piecgades laikā pasaulē nākuši 3,7 miljoni sīriešu bērnu, no kuriem 306 tūkstoši piedzimuši kā bēgļi, liecina ANO Starptautiskā Bērnu fonda (UNICEF) šonedēļ publicēts ziņojums. «Savas dzīves laikā šie bērni piedzīvojuši maz ko citu kā vien vardarbību, trūkumu un nedrošību,» norādījis UNICEF vadītājs Entonijs Leiks, kurš uzskata, ka pasaule nedrīkst pieļaut šo bērnu kļūšanu par Sīrijas «zudušo paaudzi».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?