Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Piedāvā lielražotāji

Vīna izvēle lielveikalā man vienmēr sagādā grūtības. Lai gan izvēles iespējas ir pietiekami lielas, ne vienmēr atrodas tieši tas, ko tobrīd vēlos. Lielveikalos es reti kad meklēju konkrētu vīnu. Pirkums galvenokārt atkarīgs no garastāvokļa. Tas arī nosaka, kāda stila vīnu vēlos. Pats grūtākais darbs ir atrast tieši tādu vīns. Ir labi, ja uzreiz ieraugu kādu pazīstamu un kaut kad dzertu vīnu un tā stils sakrīt ar manis iedomāto, bet ja ne? Tad izvēlēties palīdz ražotāja vārds. Labs vīndaris nekad nenolaidīs savu latiņu zemāk par kādu noteiktu robežu.

Viens no mītiem, kas izplatīts pircēju aprindās, vēsta, ka tikai mazie ražotāji var piedāvāt labus vīnus. Manuprāt, tās ir muļķības, jo vīna kvalitāte nebūt nav atkarīga no ražotāja lieluma. Esmu degustējis gan samērā draņķīgus mazu ražotāju vīnus, gan lieliskus vīnus, kas nākuši no daudzmiljonu kompāniju pagrabiem, un otrādi. Turklāt, lai arī mazo vīna darītavu vīniem piemīt lielāka individualitāte un raksturs, tie nekad cenas ziņā nebūs izdevīgi pirkumi.

Par to pārliecinājos, lielveikalā ieraugot Casillero Del Diablo Reserva Cabernet Sauvignon 2010, ko ražo viens no vislielākajiem Čīles vīna ražotājiem Concha y Toro. Šo vīnu jau biju ievērojis sen. Tas manu uzmanību bija piesaistījis ar nosaukumu, etiķeti un futbola kluba Manchester United reklāmām. Manā uztverē tas likās pārāk skaists un cena pārāk zema, lai pudeles saturs būtu labs. Es tam gāju garām, jo bija bail vilties. Tad kādā degustācijā pagaršoju. Un biju pārsteigts. Jā, tas nav nekāds supervīns, taču tā kvalitāte un stils mani sajūsmināja. It kā vienkāršs un tradicionāls, bet fantastiski labi nostrādāts Čīles vīns ar izteiktu upeņu smaržu un žāvētām plūmēm, upenēm un kazenēm garšā. Vīns bija tieši tik skābs, kā man patīk, un arī miecvielu bija tik daudz, lai vīnam piešķirtu labu nobeigumu. Garšas nianses bija nostrādātas tā, lai šo vīnu gribētos dzert un dzert. Casillero Del Diablo Cabernet Sauvignon nekad nespēlēs pirmo vijoli, bet, pateicoties tam, kaut kā nemanāmi dzīve liksies arvien skaistāka. Ak jā. Viena no lielākajām britu avīzēm šim vīnam piedēvēja vislabāko cenas un kvalitātes attiecību pasaulē. Ieraugot tā cenu, liekas, ka viņiem ir taisnība.

Viena no manām mīļākajām vietām pasaulē ir Ziemeļitālija. Tur top daudz slavenu, dižciltīgu un arī dārgu vīnu. Tomēr dārgi vīni ir riskants bizness. Sāksies krīze, un tos nepirks. Tieši tāpēc vīna darītavas ražo arī vienkāršākus, lētākus vīnus. To dara arī viena no slavenākajām Veneto vīna darītavām Bolla, kas slavena ar dārgo un prestižo žāvēto vīnogu vīnu Amarone. Man Bolla daudz vairāk asociējas ar saviem lieliski nostrādātajiem demokrātiskākās cenas baltvīniem. Pēdējos gados daudzi vīnu pazināji sūdzas, ka Itālijas ražotāji, dzenoties pēc zemākas cenas, ir pazeminājuši savu baltvīnu kvalitātes latiņu. Sevišķi tas sakāms par vīniem no Pinot Grigio vīnogas. Tomēr šis pārmetums uz Bolla neattiecas. Bolla Pinot Grigio 2010 lika man pārvērtēt itāļu pinot grigio vīnus. Šis ir universāls vīns, kas būs lielisks aperitīvs un saderēs ar daudziem ēdieniem. Būs patīkams gan karstā tveicē, gan latviski lietainā vasaras dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?