Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Piederības sajūtu pazaudējam steigā

Inga Melberga

Liepājas teātrī piektdien, 29. janvārī, pirmizrādi piedzīvos režisores Gaļinas Poļiščukas iestudētā izrāde Mūsu pilsētiņa, kurai viņa pati devusi žanrisko apzīmējumu - realitāte. Izrādei par pamatu ņemta Torntona Vaildera luga ar tādu pašu nosaukumu, bet tās Liepājas teātra skatuves variants tapis sadarbībā ar dramaturģi Rasu Bugavičuti, kura materiālu pielāgojusi, liekot akcentu uz Liepāju un tās iedzīvotājiem.

T. Vailders savā lugā runā par ikdienas dzīves skaistumu, kā arī to, ka cilvēkiem jāiemācās novērtēt visu labo, kas ir viņu ikdienā. Jēgpilnas dzīves dzīvošana ir viena no Vaildera daiļrades pamattēmām, kura ir nozīmīga arī šajā izrādē. Autors lugu sarakstījis 1938. gadā, bet dramaturģe un režisore darbību ir pārcēlušas uz mūsdienām un lokālo vidi. Mūsu pilsētiņa ļauj runāt par tēmām, kuras citādi paliktu neskartas, tāpēc izrādes veidotājas aicina novērtēt to un padomāt pašiem par sevi te un tagad, jo nekam citam jau īsti nav jēgas…

Kopš 2010. gada, kad beidza pastāvēt G. Poļiščukas dibinātā Teātra observatorija, režisore pārsvarā iestudējusi ārpus Latvijas robežām - Krievijā, Igaunijā, Polijā. «Daudz ko mēs novērtējam tikai tad, kad esam to pazaudējuši. Mūsu dzīves rit ierasti: skola, ikdienas brokastis, pirmā mīla. Bet, kad apzinies, ka vari to zaudēt, šo šķietamo ikdienišķumu, tam parādās pavisam cita garša. Kad aizbraucu, es tik ļoti ilgojos pēc Latvijas! Pēc pazīstamajām ielām, smaržām, kas virmo gaisā, pēc latviešu valodas skanējuma. Un, protams, sev tuvajiem cilvēkiem. Uz lugas Mūsu pilsētiņa tēmām tādēļ skatos caur personisko pārdzīvojumu prizmu,» atklāj režisore.

Pilsēta šajā izrādē būs gandrīz kā atsevišķs tēls - tā tiks atklāta meitenes acīm, kura aug, pieaug, pirmo reizi iemīlas. Tā būs tāda kā sava veida dienasgrāmata - ar novērojumiem un cenšanos visam atrast izskaidrojumu. «Liepāja ir romantiska pilsēta, kurai ir sava individualitāte. Bet vispārcilvēciskās vērtības un arī problēmas visur ir līdzīgas. Galvenais, kā pazaudējam piederības sajūtu un spēju novērtēt siltas attiecības, ir steiga. Un, kopš Vailders sarakstīja lugu, pasaules temps ir paātrinājies neiedomājami! Ja ar šo izrādi iedvesmošu kaut vienu cilvēku piebremzēt, atrast laiku sev tuvajiem, kaut vai cieši un sirsnīgi ieskatīties acīs, es būšu ļoti gandarīta,» saka G. Poļiščuka.

Izrādē spēlē aktieri Signe Ruicēna, Sandis Pēcis, Anda Albuže, Edgars Pujāts, Viktors Ellers, Everita Pjata, Sigita Jevgļevska, Leons Leščinskis, Samira Adgezalova, Armands Kaušelis, Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Ilze Jura, Pēteris Lapiņš. Pie iestudējuma tapšanas strādā arī scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, videomākslinieks -8 un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?