Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pinot noir sānceļi

Ļoti labi atceros to reizi, kad kinoteātrī skatījos Sideways (Sānceļi). Nu jau kādus gadus piecus sešus atpakaļ. Skaista Holivudas etīde (filma) par vīna tēmu. Ne tikai vīna, protams. Tā ir viegla, romantiski garšīga un nedaudz skumja filma ar Polu Džiamati galvenajā lomā. Viņa varonis Mailss ir vīnmīlis, neveiksminieks, ja tā var teikt, kurš cenšas savam paziņam izrādīt Kalifornijas vīna dārgumus, pirms tas iebraucis laulības ostā.

Nekas īpašs, jūs teiksiet. Taisnība, tā noteikti nav pasaules aizraujošākā filma. Tomēr, ja esat vīnmīlis/e un šī filma jūsu repertuāram gājusi secen, paņemiet nomā vai nepažēlojiet naudu amazonē!

Ļoti nozīmīgu otrā plāna lomu Sideways tēlo Pinot noir. Mailss ir burtiski apsēsts ar šo vienu no pasaules cēlākajām, niķīgākajām un reizē romantiskākajām vīnogām. Sarunas par un ap Pinot noir šajā filmā ir tik pavedinošas, ka toreiz pamanījos iegādāties vairākas pudeles Pinot uzreiz. Un neba nu es vienīgais. Nākamo gadu laikā pasaules vīna žurnāli nenogurstoši rakstīja par Sideways fenomenu - būtisku Pinot noir pārdošanas apjomu pieaugumu filmas ietekmē.

Protams, ne jau tikai filmas ietekmē Pinot noir uzbūvējis savu reputāciju. Ja jums kādreiz palaimējies nogaršot tiešām labu Pinot noir, varu saderēt, ka tas kļuvis par vienu no jūsu dzīves vīniem. Bet tiešām, ja palaimējies. Burgundijai, visu Pinot noir Mekai, amerikāņu kritiķi, piemēram, iedevuši savdabīgu iesauku «mīnu lauks». Tas nozīmē tikai to, ka varat iztērēt milzum daudz naudas, kamēr atradīsiet savu Pinot noir. Jau teicu, ka oga ir niķīga, tāpēc turiet acis vaļā!

Šajā slejā - par diviem interesantiem Pinot noir eksemplāriem, kas nav no Latvijā ierastajām Pinot noir takām - Burgundijas, Jaunzēlandes, Čīles vai Dienvidāfrikas. Šie abi auguši nosacītos sānceļos. Viens no Savojas Francijā, otrs - no Jaras ielejas Austrālijā. Pasaules Pinot noir kartē šie gan nav nekāds jaunums, bet pie mums gan. Ir vērts ievērtēt. Ja nu paveicas un kāds no šiem ir jūsējais Pinot?

Jean Perrier & Fils, Cuvee Gastronomie, Pinot noir, Savoja (Francija), 2010. Necentieties šo izdzert uzreiz pēc atvēršanas. Bez steigas atveriet. Salejiet. Ļaujiet paelpot glāzē. Šis savojietis ir spējīgs uz ļoti intensīviem nedaudz dūmakainiem un sulīgiem aveņu aromātiem. Garšā viegls, bez izteiktiem tanīniem un struktūras, kā radīts vasarai. Dzeriet atdzesētu.

Coldstream Hills Pinot noir, Jaras ieleja (Austrālija), 2007. Jaras upes ieleja ir samērā vēsa, tieši tāpēc piemērota audzēšanai. Ne velti Jaras ielejas vīnus mēdz salīdzināt ar jau pieminētajiem burgundiešiem. Ja ir iespēja, arī šo eksemplāru vajadzētu nedaudz atdzesēt un laikus atvērt. Roberts Pārkers, slavenais amerikāņu kritiķis, teiktu, ka šis ir hēdonistisks vīns. Nu ļoti baudīgs. (Pār)baudiet!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?