Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pirmsskolās algu cels, bet slodzi mazinās

Līdz jaunajam mācību gadam ir palicis pusotras nedēļas, lai varētu sākt izvērtēt, vai uz papīra rakstītais attiecībā uz pedagogu atalgojumu strādās arī dzīvē. Tas arī būs brīdis, kad pirmsskolas skolotāji sapratīs kaut aptuvenu savu darba algu, jo visas pašvaldības par to vēl nav lēmušas. Kamēr skolotājiem galva sāp par šiem jautājumiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) strādā jau pie nākamajām iecerēm, saredzot pirmajā klasē sešgadniekus.

No Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) uzrunātiem 110 novadiem un deviņām republikas pilsētām 44 pašvaldībās pirmsskolas pedagogiem no septembra par pilnas slodzes darbu maksās 620 eiro, septiņās pašvaldībās - 620-680 eiro, deviņās - 680 eiro, bet divās pašvaldībās pat vairāk. Kā Dienai atzīmē LIZDA vadītāja Inga Vanaga, atbilžu vēl nav no 34 pašvaldībām, savukārt 23 vietās vēl tikai lems. Šobrīd situācija kopumā ir pozitīva, un pagaidām tikai Zilupē 620 eiro robeža varētu tikt sasniegta no nākamā gada 1. janvāra. Arodbiedrība sola turēt roku uz pulsa un vajadzības gadījumā ar parakstiem vērsties pie pašvaldības. Par piketiem tā negrib runāt, līdz oktobrī tiks vērtēta reālā situācija kopumā. Pozitīvi uz pašvaldību lēmumiem skatās arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība), slavējot tos, kas iet soli uz priekšu un maksās vairāk, nekā prasa noteikumi. Vienlaikus gan novērots, ka vietām pedagogiem tiek samazināta slodze, - ministrs sola pārbaudīt šāda soļa likumību. To gan varēs darīt vien pēc septembra, kad būs izmaksātas pirmās algas.

Skaidrs ir gan tas, ka būs daļa pedagogu, kuri zaudēs darbu, taču kaut kādu atbalsta mehānismu ministrs sola vien no janvāra. Tas nozīmē, ka tuvākajā laikā, pēc paša ministra vārdiem «mērkaķa ātrumā», taps noteikumu projekts, uz kā pamata arī varētu prasīt nepieciešamo finansējumu. Paredzēts, ka darbu zaudējušais pedagogs varētu saņemt 65% no iepriekšējās amata algas, ja būs sasniedzis 60 gadu vecumu. Te I. Vanaga piebilst, ka, protams, par šo vecuma robežu var diskutēt, jo diez vai 59 gadu vecumā cilvēks būs labākā situācijā, bet šāds bijis ministrijas piedāvājums. Atbalstu saņems arī pirmsskolas pedagogi, kuri strādā ar piecus un sešus gadus veciem bērniem, bet citi būs atkal atkarīgi no pašvaldību labvēlības - ministrs saka, ka šajā lauciņā nelīdīs.

No pašu pedagogu puses izskan arī ziņas, ka jau tagad daļa skolotāju pirmsskolās darbu zaudē un nav skaidrs, kas ar viņiem notiks tagad, līdz pienāks nākamais gads. K. Šadurskis piebilst, ka sākumā ir iespēja saņemt bezdarbnieku pabalstu, savukārt, vai jaunā sistēma attieksies arī uz tiem skolotājiem, kas darbu zaudēs līdz janvārim, viņš atbildēt nevarēja. Tas būs valdības lēmums. Tāpat Ministru kabinetam būs jālemj, vai naudu piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Tagad viens no iemesliem, kāpēc Finanšu ministrija prasītos 1,4 miljonus atteikusi, ir lielā nekonkrētība. Arī pats ministrs nevar nosaukt skaitu, cik skolotāju darbu var zaudēt, un atzīst, ka pieprasītā summa, iespējams, bijusi pārāk liela. Šogad nebūšot daudz tādu, kas paliks bez darba, īpaši tāpēc, ka ir pirmsskolu pedagogu trūkums.

Pirmsskolas pedagogi ir arī tie, kas patlaban uztraucas par ministrijas ieceri skolas solā redzēt sešgadniekus. Kā skaidro K. Šadurskis, šādas izmaiņas varētu būt pēc diviem gadiem, paredzot arī pārejas periodu. Viens no iemesliem - nav pareizi, ka vidusskolā mācās 19 gadu veci jaunieši. Pašu pedagogu vidū gan bažas ir par to, ka, skatoties uz šī brīža bērnudārzniekiem, kas ir sasnieguši sešu gadu vecumu, reti kuru varētu palaist uz skolu, ņemot vērā viņu fizisko un garīgo attīstību. Ministrijā gan mierina, ka arī pats izglītības standarts tiks pārveidots, savukārt cerēt uz situāciju, ka visi bērni vienlaikus būs gatavi uzsākt skolas gaitas, ir naivi. Atteikšanās no 12 klašu izglītības arī nav variants.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?