Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Plāni lieli, gaidām izpildījumu

Hūte kā atpazīšanas zīmols kalpo ne tikai Ventspils pusē pazīstamam politiķim. Starptautiskās Bobsleja federācijas (FIBT) prezidents itālis Ivo Feriani galvassegas izvēlē ir konsekvents - tikai un vienīgi hūte, mainās tikai krāsa. Siguldā Feriani valkāja melnu, paša izveidotajā interneta mājaslapā viņam ir balta.

Uz pāris dienām Feriani piestājis Latvijā. «Trīs gadu laiku jāpanāk, lai bobslejs kļūtu par vienu no...» Ivo ievelk elpu. «Nē, ambīcijām ir jābūt, bobslejam ir jākļūst par ziemas sporta veidu numur viens.» Atraktīvs un ambiciozs viņš ir, bet vai arī darītājs? Atbildi it kā vajadzētu saņemt pēc trijiem gadiem, tomēr jau šobaltdien var puslīdz droši apgalvot, ka vismaz kalnu slēpošanu popularitātes reitingā bobslejs neapsteigs. Labi jau būtu paredzējumā kļūdīties, jo Latvijā panākumu ziņā kalnu slēpotāji ne tuvu nestāv klāt bobslejistiem. Bažas par ambīciju apmierināšanu ir arī tāpēc, ka Feriani vadītajam FIBT joprojām nav ģenerālsponsora.

Latvijas Bobsleja federācijas (LBF) vadītāji Feriani vizīti apvienoja ar komandas iepazīstināšanas pasākumu pirms jaunās sezonas. Tādējādi tika panākts vēlamais efekts, proti, mediji kuplā skaitā ieradās Siguldā. Tā kā Latvijas bobsleja komanda uz pirmajām sacensībām izbrauks pēc divām ar pusi nedēļām - 12. novembrī, tad par sezonas plāniem un jaunumiem citreiz. Šoreiz par to, kāds bija Feriani vizītes mērķis un kā viņš var palīdzēt Latvijai.

Pēc ielidošanas Rīgā jau pirmdienas pēcpusdienā Latvijas Bobsleja federācijas (LBF) viceprezidents Zintis Ekmanis ar Feriani apmeklēja Siguldu. Jaunais vilnis taču bija vasarā, un Latvijas bobsleja centrs atrodas Siguldā? Jā, bet Feriani kā vienu primārajiem uzdevumiem ir izvirzījis bobsleja «izvešanu tautās». FIBT prezidents skaidro, ka sports jau ilgāku laiku nav tikai centimetri un sekundes, bet arī šovs. «Mums ir jāpārdod emocijas. Prieka un sarūgtinājuma asaras ir tas, ko pieprasa skatītāji.» Ja ziemā tās parasti paslēptas zem aizsargķiverēm, tad vasarā muskuļotos atlētus varētu redzēt pilnā krāšņumā speciāli izveidotā starta estakādē, kurā notiktu pasaules čempionāts bobsleja kamanu iestumšanā. Jūrmala šai ziņā būtu ideāla vieta. Feriani papildina LBF prezidents Jānis Kols. «Bobslejisti jau parasti ir kā viduslaiku bruņinieki, jo seja ir paslēpta. Vasarā šos atlētus, kuri, nebaidos teikt, vispārējās fiziskās sagatavotības ziņā ir labākie pasaulē, varētu skatīt vaigā Jūrmalā. Tad arī būtu iespēja uzzināt, kurā valstī īsti dzīvo pasaules spēcīgākie bobsleja stūmēji.» Tādā gadījumā Feriani gan būs jāveic nopietns pārliecināšanas darbs, jo daudzas vadošās bobsleja valstis, ieskaitot Vāciju, vasarā notiekošās stūmēju sacensības līdz šim uztvērušas skeptiski. Monako princis Alberts savulaik sāka stūmēju sacensību rīkošanu.

Feriani varētu būt nozīmīga loma, lai Sigulda pretendētu sarīkot Pasaules kausa izcīņas sacensības bobslejā. Šīs ieceres īstenošanai nepieciešami priekšdarbi, kuri Latvijas pusei vismaz pagaidām nav pa kabatai. «Siguldā trase ir uzbūvēta tā, ka sportisti bieži vien brauc kā pa tramvaja sliedēm - trajektorijas tikpat kā nemainās,» galveno mīnusu atklāj Siguldas trases direktors Dainis Dukurs. «Ja ārā ir temperatūra virs nulles, tad sagatavot ledu četrinieku sacensībām ir tikpat kā neiespējami. Trase tiek pamatīgi izdangāta.» Daudz ir runāts par iespējamo trases pārbūvi, taču tā var iznākt tik dārga, ka lietderīgāk gandrīz vai būtu būvēt jaunu. «Kad izdzirdu par bobsleja maču sarīkošanu Siguldā, man parasti gribas uzdot citu jautājumu - vai Biķerniekos nevar sarīkot F-1 mačus?» tēlainu salīdzinājumu piemeklēja Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis. Realitāte ir tāda, ka Sigulda investīcijām meklē piecus miljonus latu, lai pēc 25 gadu eksplutācijas trasē veiktu pašus nepieciešamākos darbus un lai trase kalpotu vēl 15 vai 25 gadus.

Bobsleja federācijas paspārnē ir arī skeletons. Pagājušās sezonas neapstrīdamais līderis pasaules čempions Martins Dukurs uzskata, ka ar Feriani stāšanos amatā mazās nācijas kā Latvija ir ieguvējas: «Pagājušajā sezonā viena jautājuma risināšanā vērsāmies pie Ivo, un viņš mums patiešām palīdzēja. Salīdzinājumam - iepriekšējo FIBT prezidentu es pat vaigā nepazinu.» Izrādās, hūtei tomēr ir nozīme...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?