Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

PR ir jāspecializējas

Silvestrs Savickis*

Marianna ir mana kolēģe no Frankfurtes Rietumvācijā (mūsu aģentūras sadarbojas vienotā PR aģentūru tīklā Eiropā), un viņa ir līdzīpašniece sabiedrisko attiecību uzņēmumā, kurš specializējas tūrisma nozares komunikācijā. Viņas klienti ir tūrisma aģentūras, kas piedāvā specializētus pakalpojumus tikai uz konkrētiem gala mērķiem (piemēram, tikai Kipra vai tikai Dominikāna) un nav savstarpēji konkurenti, viesnīcu ķēdes, kuras darbojas dažādos segmentos un nav konkurentes, lidostas un aviokompānijas, kā arī dažādi ar tūrisma nozari saistītu pakalpojumu sniedzēji. Mariannas uzņēmums specializējas tūrisma nozares sabiedriskajās attiecībās un nepretendē apkalpot finanšu, veselības vai loģistikas nozares uzņēmumus. Visticamāk, Marianna var apgalvot, ka perfekti pārzina šīs nozares klientu un partneru vajadzības, kas dod viņai un viņas kolēģiem iespēju būt pieprasītiem speciālistiem tūrisma komunikācijas lauciņā.

Pavisam cita aina ir pie mums Latvijā. Sabiedrisko attiecību aģentūras apkalpo it visas tautsaimniecības jomas, valsts, pašvaldību un Eiropas Savienības projektus ieskaitot. Vēl tālāk ir gājuši kolēģi no nozarei pietuvinātā biznesa - reklāmas aģentūrām. Atsevišķas firmas paralēli pamatnodarbei - radošo risinājumu izstrādei - tagad piedāvā arī PR pakalpojumus. Turpat netālu stāv projektu vadības uzņēmumi, kas klientiem raksta projektus Eiropas Savienības atbalsta saņemšanai, kur obligāta ir sabiedrisko attiecību komponente, digitālās komunikācijas uzņēmumi, veblapu dizaineri un IT platformu izgatavotāji, mājaslapu satura optimizētāji (SEO) un Google «maksā par klikšķi» reklāmas pārdevēji. Visi dara visu.

Lieki teikt, ka no šādas «universālas pieejas» cietējs ir klients. Protams, attaisnojumam varam izmantot tradicionālo argumentu par «Latvijas mazo tirgu», kurā komercuzņēmumiem nepietiek pasūtījumu vienas biznesa nozares ietvaros (piemēram, reklāmas), kur nu vēl specializācijai pēc klientu nodarbes un profila.

Sabiedriskās attiecības atšķirībā no citiem integrētās mārketinga komunikācijas veidiem klienta - pakalpojumu sniedzēja attiecībās prasa ekskluzīvu lojalitāti. Ētisku apsvērumu dēļ mēs nedrīkstam apkalpot divus vienas nozares klientus, kas savā starpā ir konkurenti, jo konfidenciālās informācijas apjoms par klientu, kas ir PR aģentūras rīcībā, parasti pārsniedz to, kas pieejams citiem pakalpojumu sniedzējiem. Šis apstāklis padara sabiedrisko attiecību uzņēmumu darbību tirgū vēl komplicētāku.

Tomēr pieredze rāda, ka klienti novērtē PR ekspertu specializāciju kādā konkrētā nozarē. Un ierobežotais tirgus jau arī nav nemaz tik briesmīgs šķērslis - ir no kā izvēlēties. Piemēram, ja esat eksperti finanšu nozares komunikācijā, tad jūsu klientu portfelī var ietilpt pa vienam uzņēmumam no katras grupas: viena banka, kas galvenokārt strādā rezidentu tirgū, viena banka, kuras darbība koncentrējas uz nerezidentu apkalpošanu, riska apdrošināšanas uzņēmums, dzīvības apdrošināšanas uzņēmums, apdrošināšanas brokeris, riska kapitāla uzņēmums, ātro kredītu izsniedzējs un piedevām vēl kāda no nozares asociācijām. Sanāk pieklājīgs apjoms.

Lai arī šodien par tādu ideālu darbības modeli runāt ir pāragri, jo nav pietiekami pieredzējušu komunikācijas speciālistu un arī sabiedrisko attiecību pakalpojumu pircēju tirgum vēl ir ievērojamas iespējas attīstībai, veiksmīga sabiedrisko attiecību nākotne, manuprāt, ir meklējama specializācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

* Sabiedrisko attiecību
aģentūras Versus Grey / PR Stils Partneris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?