Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Prasa atbrīvot politieslodzītās

Pirms šomēnes Ņujorkā paredzētās ANO konferences, kas būs veltīta sieviešu tiesību stāvoklim pasaulē, ASV Valsts departaments sācis kampaņu, lai panāktu starptautiski pazīstamu politieslodzīto - sieviešu - atbrīvošanu no cietuma, kur viņas nonākušas savas pārliecības vai profesionālās darbības dēļ. Vašingtona apsolījusi vērsties pie valstīm, kuru cietumos atrodas šīs politieslodzītās, izpelnoties atsevišķu valstu nosodījumu un izsmieklu.

Izdarīs spiedienu

Kampaņa Free the 20 (Atbrīvot divdesmitnieku) pieskaņota 20. gadadienai kopš Pekinas deklarācijas parakstīšanas. 1995. gada septembrī 189 valstis, tostarp Latvija, Ķīnas galvaspilsētā pievienojās dokumentam, ar kuru apņēmās veicināt sieviešu tiesības un dzimumu līdztiesību «visās publiskās un privātās dzīves sfērās».

27. septembrī ANO centrālajā mītnē Ņujorkā notiks organizācijas dalībvalstu līderu sanāksme par godu Pekinas deklarācijas parakstīšanas 20. gadadienai. Samitā paredzēts vienoties par konkrētiem uzdevumiem turpmākajiem divdesmit gadiem sieviešu tiesību veicināšanā.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere, kas ir Free the 20 patronese, norādījusi, ka konferencē nevarēs piedalīties un brīvi izteikties vairākas sievietes, kuras ir pazīstamas, jo aktīvi iestājušās ne tikai par sieviešu tiesībām, bet cilvēktiesībām vispār.

«Tās ir sievietes, kuras ir darbojušās, lai veicinātu vārda un pulcēšanās brīvību; lai nodrošinātu cilvēku tiesības uz pamata veselības aprūpi un izglītību; lai aizsargātu bērnus, bēgļus un citus viegli ievainojamus mūsu sabiedrības locekļus,» pagājušajā nedēļā, izziņojot kampaņu, sacīja S. Pauere. «Es runāju par politieslodzītajām un citiem sirdsapziņas cietumniekiem.»

Kampaņas laikā līdz Ņujorkas sanāksmei tiks publicēti 20 stāstu par sievietēm, kas nokļuvušas aiz restēm, jo ar savu darbību bijušas neērtas varasiestādēm. «Nosaucot šīs sievietes, mēs nododam vēstījumu valdībām: ja vēlaties dot iespēju sievietēm, neieslogiet viņas viņu uzskatu vai tiesību, par kurām viņas iestājas, dēļ. Atbrīvojiet viņas un neskaitāmas sievietes un meitenes, jo šīs 20 sievietes simbolizē mazu daļu no sievietēm, kuras pašlaik ir netaisnīgi ieslodzītas,» sacīja S. Pauere.

Vēstniece arī piekodināja, ka Savienotās Valstis turpinās izdarīt spiedienu uz valstīm, lai panāktu šo un citu sieviešu atbrīvošanu.

Ķīna un Krievija kritizē

S. Paueres izplatītajā ieslodzīto sieviešu sarakstā visplašāk pārstāvētas Ķīna un Etiopija - no katras pa trim politieslodzītajām. Viņu vidū ir jūlijā aizturētā ķīniešu juriste Vana Jui, kura tiesā ir pārstāvējusi vairākus uz mūžu notiesātus cilvēktiesību aizstāvjus. Viņai joprojām nav izvirzītas apsūdzības un liegta iespēja tikties ar advokātu. Ķīnas oficiālajos medijos esot izvērsta Vanas Jui nomelnošanas kampaņa.

Autoritāri pārvaldītās Ķīnas Ārlietu ministrija, reaģējot uz ķīniešu politieslodzīto iekļaušanu amerikāņu kampaņā, norādīja - Ķīnā valda likuma vara, un tikai tiesa varot izlemt, vai šīs valsts pilsoņi ir vai nav pārkāpuši likumus un vai viņiem par to jāsaņem sods. «Neviena valsts nav tiesīga iejaukties Ķīnas tiesu neatkarībā,» teikts ministrijas paziņojumā.

Free the 20 iestājas arī par Krievijā ieslodzītās Ukrainas gaisa spēku lidotājas Nadeždas Savčenko atbrīvošanu. Viņu pērn aizturēja promaskavisko separātistu kontrolētajā Luhanskas apgabalā Austrumukrainā un nogādāja Krievijā, kur viņai izvirzīja apsūdzības divu Krievijas žurnālistu slepkavībā. Ukraina un rietumvalstis viņas lietu uzskata par politiski motivētu.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins par «smieklīgu» nodēvējis S. Paueres paziņojumu, ka ASV pastiprinās spiedienu uz Krieviju, lai panāktu N. Savčenko atbrīvošanu. «Kā viņi to plāno izdarīt? Vai viņi nosūtīs speciālo uzdevumu vienību [uz Krieviju], vai šantažēs tiesu?» V. Markinu citē ziņu aģentūra TASS.

Kampaņas sarakstā iekļauta arī azerbaidžāņu pētnieciskā žurnāliste un cilvēktiesību aktīviste Hadidža Ismailova, kurai 1. septembrī piesprieda septiņarpus gadu ieslodzījumā par nodokļu nemaksāšanu un citiem ekonomiskajiem noziegumiem.

Žurnālistes aizstāvji uzskata, ka viņas notiesāšana bija Azerbaidžānas varasiestāžu atriebība par H. Ismailovas publikācijām, kurā viņa atklāja valsts autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva ģimenes un tai pietuvinātu amatpersonu koruptīvos darījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?