Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Prasa plašākas pilnvaras valdībai un konkrētākus piedāvājumus

Valsts amatpersonu un politiķu vizītes ir apsveicamas un atbalstāmas, bet nav pilnvērtīgas, savu viedokli pauž bijušais politiķis Ainārs Šlesers, kuram savulaik nācies ar tiesībsargājošajām iestādēm skaidroties par Ryanair lobēšanu. «Prezidents un premjers pie esošās likumdošanas ir impotenti, nespēj neko piedāvāt, viņiem nav pilnvaru pateikt - iedošu zemi, nāciet un investējiet, automātiski sāksies korupcijas skandāls,» spriež A.

Šlesers. Viņaprāt, šādās vizītēs iespējams būvēt politiskās attiecības, bet, kad sākas sarunas par uzņēmējdarbību un investīcijām, augstākajām amatpersonām nav tiesību pieņemt lēmumus. «Jāmaina likumi, jādod atbildība un pilnvaras valdībai,» uzskata A. Šlesers.

Arī bijušais ekonomikas ministrs Atis Kampars norāda, ka būtu nepieciešams mainīt likumdošanu. «Valdības un premjera līmenī ir jādod iespēja veikt investīciju piedāvājumu,» uzskata A. Kampars. Viņš norāda: piemēram, par Ziemeļu šķērsojumu Rīgā tiek rakstīti investīciju piedāvājumi, taču Rīgas dome neko nevar piedāvāt, jo procedūra neesot vienkārša.

Ziemeļu šķērsojumu piemin arī Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors Ģirts Greiškalns - lai to varētu piedāvāt investoram, būtu nepieciešams saskaņojums, kura nav, nav skaidrs arī finansēšanas modelis. «Ja Latvijas valdība vēlas piesaistīt investorus noteiktu prioritāru projektu realizācijai, tad noderīgi būtu sagatavot konkrētu projektu piedāvājumu. Tas nozīmētu, ka tur ir veikti priekšdarbi, ieguldīts darbs, lai atrastu piemērotāko zemes gabalu, atrisinātu nepieciešamo pieslēgumu un infrastruktūras jautājumus, sakārtotu visas atļaujas un tad šādā paketē, piemēram, piedāvātu starptautiskā izsolē vai piedāvātu konkrētam stratēģiskam investoram,» norāda Ģ. Greiškalns.

Savukārt Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks no savām pozīcijām likumos problēmas nesaredz. Viņš skaidro - ja kāds investors ir ieinteresēts sākt darbību ostā neatkarīgi no tā, kurš viņu uzaicinājis, investoram ir jāiesniedz biznesa plāns ar pamatojumu, piemēram, kā plānotais konteineru terminālis piesaistīs kravas. Konkursu rīkot nav nepieciešamības, katrs gadījums tiek izskatīts atsevišķi.

Konkurences padomes (KP) norāda - valstij ir jāizvērtē saimnieciski izdevīgākais variants, un parasti konkurss ir mehānisms, kas rada vienlīdzīgas iespējas potenciālajiem investoriem, nodrošina maksimālo iespējamo labumu valstij un pašvaldībai, kā arī nodrošina konkurences principu ievērošanu. Taču fakts, ka zeme tiek nodota investoram bez konkursa izsludināšanas, nebūtu Konkurences likuma pārkāpums.

Ministru prezidenta biroja vadītājs Mārtiņš Panke Dienai skaidro, piemēram, airBaltic gadījumā, kas ir nacionāli stratēģiskās nozīmes objekts, valdība pieņem lēmumu, kā tiek piesaistīti investori - tas var būt slēgts konkurss, uz kuru uzaicina konkrētus dalībniekus, vai slēgta izsole. Teorētiski ir iespējams, ka konkursā tiek uzaicināts tikai viens investors, taču valdībai ir jāpieņem valstij izdevīgākie lēmumi. Savukārt kompānijas Prudentia pārstāvis investīciju baņķieris Ģirts Rungainis pauž viedokli, ka airBaltic gadījumā konkurss ir apšaubāma metode: «Konkursu var rīkot par uzņēmumiem, pēc kuriem rindā stāv, taču aviokompāniju stāvoklis visā pasaulē ir bēdīgs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?