Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Prasās pēc Holivudas

Nesen Latviju apciemoja lietuviešu cilmes amerikāņu rakstniece Rūta Šepetis, kuras romāns Starp pelēkiem toņiem šā gada sākumā satricināja Amerikas lasošās publikas priekšstatus par Baltijas valstu vēsturi, parādot deportācijas, PSRS tālaika zvērības vergu nometnēs un baltiešu likteni.

Naivisms un brīnumi

Kāpēc tieši šī grāmata šķitusi tik īpaša, ka tā izdota prestižajā apgādā Penguin Books un piedzīvo tulkojumus, un tiek izdota jau 26 valstīs? Uzdrošināšos sacīt, ka vieglums. Vieglums, ar kādu tiek stāstīts stāsts, ko vismaz pie mums ir pieņemts stāstīt mazliet citādi, ar lielāku traģisma pieskaņu. Jā, padsmitniece Līna un viņas izsūtījumā iepazītā pirmā mīlestība Andrjus gan cieš dažādas mocības, nebīšos šī vārda, tomēr starp rindām jau no paša sākuma nojaušams happy end. Jā, cilvēki šai grāmatā mirst kā mušas, taču galvenie varoņi pārdzīvo notiekošo un izdzīvo. Ir neganti melni brīži, sāpes, taču «galvenie labie» izglābjas.

Zināms naivisms ir tajā visā, varbūt brīžiem pārspīlēts, un epiteti, kas tiek lietoti varas pārstāvju aprakstīšanai, ir klišejiski. Klišejisks ir arī labais ieslodzījuma vietas sargs, un tad jau pavisam gaidīts ir lieliskais dakteris Samodurovs (pēc autores vārdiem, viņš ir reāla vēsturiska persona, gan šoreiz iepīta literārā darbā), kurš pēdējā, pašā pēdējā brīdī iejaucas bērnu liktenī. Un izskaņā ar zemē noglabāto kapsulu - vēsti nākamajām paaudzēm - es pavisam skaidri iztēlojos, cik lieliski šis stāsts iekļausies Holivudā ekranizētā filmā ar daiļu meiteni un spītīgu puisi, iespējams, pavisam jaunām sejām, nevis zināmiem aktieriem. Ziemeļu skarbā daba, sniegputenis, Edvarda Munka gleznu motīvi un māksliniece - bērns, kam vēl jādzīvo un jādzīvo.

Lai sadzirdētu

Man, kam aizrāvās elpa, lasot Melānijas Vanagas Veļupes krastos, kas kopš bērnības zināja savu radu likteņgaitas Karagandā, Starp pelēkiem toņiem liekas maiga grāmatiņa. Šepetis gan ir piestrādājusi pie otrā plāna varoņiem, jaukā «Kā cāļa zupa dvēselei» stiliņā parādot, kas grūtībās notiek ar garā stipriem un ne tik stipriem cilvēkiem un it kā dziļāk ielūkojoties tālaika reālijās. Taču tieši šai naivismā un maigumā slēpjas grāmatas panākumi pasaulē. Jo šī ir pasaule, kurā sašutusi māmiņa portālā Cālis.lv pauž neizpratni, kāpēc Leļļu teātra izrādē Mazā nāriņa ir bēdīgas beigas, šī ir pasaule, kurā populāri cilvēki intervijās dalās atklāsmēs, ko izlasījuši Paulu Koelju grāmatās. Šī ir pasaule, kurā prasās pēc vieglākas pieejas grūtām, sāpīgām, traģiskām lietām. Taču zināt, kas ir pats trakākais? Ja šī vieglā pieeja nebūtu atrasta, daudzi amerikāņi vēl joprojām nezinātu, kas pēc Otrā pasaules kara notika ar Baltijas valstīm. Bet tagad viņi to ir uzzinājuši no jauna. Savukārt mums, kas to jau zinām, varētu būt interesanti paskatīties uz to visu Rūtas Šepetis acīm. Jo viņa, lai gan dzimusi ASV, ir lietuviete, kuras tēvs pēc kara atrada patvērumu aiz okeāna un tādējādi izvairījās no izsūtījuma. Taču izsūtīto stāstus autore ir vākusi visā nopietnībā un centusies vislabākajās sev zināmajās tradīcijās darīt tos zināmus pasaulei. Un pasaule tos ir sadzirdējusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?