Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Premjers Medvedevs iedzīts stūrī

Kremlī uzskata, ka pret Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu ir izvērsta nomelnošanas kampaņa saistībā ar viņa neseno ieteikumu skolotājiem meklēt otru darbu vai pamest šo profesiju, ja viņi nav apmierināti ar savu zemo atalgojumu. Daudziem Krievijas iedzīvotājiem šāda valdības vadītāja attieksme šķiet aizvainojoša laikā, kad dziļo ekonomisko grūtību dēļ viņiem pamatīgi jāsavelk jostas.

Nedēļas laikā vairāk nekā 200 tūkstoši Krievijas iedzīvotāju internetā parakstījuši petīciju, kurā pieprasīta D. Medvedeva atlaišana. Ārvalstu medijos izskanējusi informācija, ka pēc nākammēnes paredzētajām Valsts domes vēlēšanām Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu izvēlēties jaunu premjeru.

Personīgā izvēle

D. Medvedevs 2. augustā apmeklēja izglītības forumu, kura laikā valdības vadītājs atbildēja uz pasākuma dalībnieku jautājumiem. Kāds Dagestānas Universitātes pasniedzējs viņam vaicāja, kāpēc jauno skolotāju un augstskolu pasniedzēju atalgojums ir daudz mazāks nekā spēka struktūrās strādājošajiem. (Jaunie skolotāji Krievijā mēnesī nopelna aptuveni 15 tūkstošus rubļu (207 eiro), bet policisti - 50 tūkstošus rubļu (690 eiro)).

«Nevajag salīdzināt. Runa ir par to, ko jūs izvēlaties darīt dzīvē,» sacīja Krievijas premjers, norādot, ka pedagoģija ir «aicinājums». «Esmu pārliecināts, ka jauns, enerģisks skolotājs var nopelnīt viņam pienākošos atalgojumu un nopelnīt naudu arī blakus darbos. Ja jūs vēlaties nopelnīt naudu, tad ir daudz citu vietu, kur to paveikt vieglāk un ātrāk. Tā ir jūsu personīgā izvēle.» D. Medvedevs piebilda, ka policisti nopelnot vairāk, jo viņu profesija esot bīstama.

Tā nav pirmā reize pēdējo mēnešu laikā, kad D. Medvedevs nācis klajā ar izteikumiem, kas izraisījuši asu pretreakciju Krievijas sabiedrībā. Anektētajā Krimas pussalā maijā vizītes laikā kāda sirmgalve viņam jautāja, vai Maskava plāno palielināt pensijas reģionā. Uz to viņš atbildēja: «Naudas nav, bet jūs turieties!»

Kā atbilde uz premjera padomu skolotājiem pagājušajā ceturtdienā interneta vietnē Change.org parādījās petīcija ar prasību Kremlim atbrīvot D. Medvedevu. «Ministru kabinets jāvada kompetentam, izglītotam cilvēkam, kas rūpējas par valsti,» teikts petīcijā, ko līdz vakardienai bija parakstījuši 266 tūkstoši cilvēku.

Apmelošanas upuris

Krievijas prezidenta administrācijā domā, ka D. Medvedevs ir kļuvis par upuri pasūtītai apmelošanas kampaņai. «Ir pilnīgi acīmredzams, ka īpaši apmācīti cilvēki veica monitoringu, meklēja konkrētu vārdu, ko varētu pasniegt negatīvi. Rezultātā tika izvilkta tēma, ko apspēlēja un pasniedza citā kontekstā, un tā aizgāja,» avots Kremlī sacīja izdevumam RBK.

Kremļa darbinieks arī nosaucis D. Medvedeva nomelnošanas kampaņas iespējamos organizatorus. Tie varot būt saistīti ar cilvēku, kas pretendējot uz Krievijas valdības vadītāja amatu. «Tādā gadījumā varētu būt runa par iekšējo konfliktu valdošajā aparātā,» izdevumam sacījis avots. Tas arī pieļauj, ka kampaņu pret premjeru varētu būt sākuši spēki, kuri esot ieinteresēti, lai valdošā partija Vienotā Krievija septembrī paredzētajās Valsts domes vēlēšanās iegūtu mazāk balsu. D. Medvedeva diskreditācija varot būt izdevīga dažādiem spēkiem - «no opozīcijas partijām līdz finanšu struktūrām».

Parakstu vākšanu par D. Medvedeva atlaišanu atspoguļojuši arī Kremļa kontrolētie mediji, tāpēc parādījušās spekulācijas, ka tā varētu būt Kremļa stratēģija, lai kritiku par slikto valsts ekonomisko stāvokli pavērstu pret valdības vadītāju. «Ja tauta ienīst Medvedevu, tad Putins ir sasniedzis savu mērķi,» politologs Aleksandrs Šmeļovs sacīja vietnei Open Russia.

Izdevums The Financial Times pagājušajā nedēļā pieļāva, ka pēc Valsts domes vēlēšanām D. Medvedeva vietā varētu nākt bijušais finanšu ministrs Aleksejs Kudrins. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noraidījis, ka tuvākajā laikā būtu plānotas izmaiņas valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?