Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pret aizdomīgiem darījumiem

15.†septembrī valdība atbalstīja grozījumus likumā Par nodokļiem un nodevām, Kredītiestāžu likumā un Maksājumu pakalpojumu un Elektroniskās naudas likumā. Likumprojekti paredz pilnveidot informācijas apmaiņas mehānismu starp finanšu iestādēm un Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā.

Ir norisinājušās sarunas ar lielākajām kredītiestādēm, kuras apkalpo Latvijas Republikas rezidentus, un kredītiestādes pauda izpratni par to, ka šī informācija būtu nepieciešama VID, un saskatīja lietderības aspektus šādas informācijas aprites sistēmas izveidošanai. Vienlaikus minēto kredītiestāžu pārstāvji uzsvēra, ka šīs sistēmas iestrāde iespējama tikai, ja pastāv nepārvarami tiesiskie šķēršļi informācijas saņemšanai tieši no Kontroles dienesta.

Tika pieņemts lēmums normatīvajā aktā noteikt pienākumu kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem tieši sniegt ieņēmumu dienestam informāciju tādā pašā apjomā, kādu saņem Kontroles dienests, bet attiecībā uz nodokļu riskiem.

Galvenie parametri, kas jāņem vērā, ir šādi: ja kredītiestāde konstatēs, ka konkrēts darījums ir aizdomīgs (iespējama izvairīšanās no nodokļu nomaksas), informācija VID tiks sniegta nekavējoties. Šis aspekts norāda uz būtisku pieejas maiņu attiecībā uz informācijas sniegšanas procesu - vairs nav laika nobīdes no brīža, kad aizdomas ir konstatētas, līdz informācijas saņemšanas dienai, un naudas līdzekļi vēl var būt kontā. Līdz ar to tiks nodrošināta iespēja uzlabot nodokļu administrācijas efektivitāti un spēju reaģēt, konstatējot pārkāpumu. Turklāt atšķirībā no pašreizējās situācijas informācija var tikt izmantota gan kriminālprocesa ietvaros, gan administratīvajā procesā (nodokļu pārbaužu ietvaros - audits, tematiskā pārbaude).

Kredītiestādes arī pašreiz ziņo Kontroles dienestam par aizdomīgiem darījumiem. Līdz ar to tas nav jaunums kredītiestādēm. Taču tiek papildināts informācijas par aizdomīgiem darījumiem sniegšanas adresāts - VID.

Vienlaikus, apzinoties, ka tiks piešķirta cita nozīme nodokļu riskiem, būtu svarīgi izveidot informācijas apmaiņas platformu starp kredītiestādēm un VID par aktualitātēm nodokļu risku jomā. Šāda iespēja ir atrunāta likumprojektu anotācijas projektā.

Protams, izvairīšanās no nodokļu nomaksas ir viens no noziedzīgiem nodarījumiem, kuru rezultātā iegūst nelegālo naudu. Taču atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam datu apstrādes mērķis ir cits, un ar likuma grozījumiem tieši nodokļu riskiem ir pievērsta īpaša uzmanība.

Ja VID kopā ar kredītiestādēm izdosies izveidot platformu, kas ļaus apmainīties ar informāciju par riskiem valsts ieņēmumu jomā, un paplašināt izpratni par tiem arī kredītiestāžu vidū, rezultāts būs ļoti labs. Tas var konceptuāli mainīt nodokļu administrēšanas pieeju: būs iespēja cīnīties nevis ar sekām, bet konstatēt pārkāpumu brīdī, kad vēl notiek naudas kustība kontā.

*Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?