Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pretraķešu intrigas

Āris Jansons

Nedēļu mijā šķita, ka radies iemesls piesardzīgam optimismam par spriedzes mazināšanos Sīrijas krīzē. Avīze Sunday Times apgalvoja - Izraēlas premjeram Benjaminam Netanjahu tomēr izdevies pārliecināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atcelt pretraķešu sistēmas S-300 piegādes Sīrijai. Kremļa saimniekam skaidrots, ka lidmašīnas, kas paceļas no Telavivas lidostas, atradīsies S-300 sniedzamības 200 kilometru rādiusā un sistēmu pielietošana var apdraudēt ne vien civilo gaisa satiksmi, bet arī Izraēlas lielo krievvalodīgo kopienu. Apmaiņā Krievija cer, ka Izraēla atturēsies no uzlidojumiem Sīrijai - tādiem, kā uzbrukums raķešu Fateh-110 kravai, kas bija ceļā pie šiītu radikālo islāmistu grupējuma Hezbollah.

Taču Tuvajos Austrumos nekas nenotiek kā austrumu pasakās. Nedēļa sākās ar izskanējušās ziņas atspēkojumiem. Uz aizvien svaigāku baumu un versiju fona eksperti gan sāk šaubīties, vai visas četras kontraktā paredzētās krievu SS-300 baterijas nonāks Sīrijā.

Pretraķešu sistēmas nav uzbrukuma ieroči, taču liekuļo tie, kas pauž izbrīnu, kādēļ to tirgošana sacēlusi troksni. Saduroties ar SS-300 «dūri», jebkādi ārvalstu mēģinājumi uzstāt uz lidojumu lieguma zonu virs Sīrijas, kā tika darīts Lībijas režīma ietekmēšanai 2011. gadā, beigtos ar «pāris desmitiem iznīcinātu lidmašīnu un zvaigžņoti svītrotiem karogiem pārklātiem zārkiem» (tā žurnāls National Defense).

Pretraķešu sistēmu temats ir viena epizode Damaskas spēlē ar Vašingtonu un Maskavu. Sīrijas prezidents Asads uzkurina Kremļa pretamerikāņu emocijas, atgādinot par Ēģipti, Irāku un Lībiju. Bet jūtīgajā reģionā atrodas arī Izraēla, kas ar tādu pašu sašutumu kā visa pasaule ir spiesta noraudzīties uz miermīlīgo sīriešu slepkavošanu. To sevišķi raizē šiītu radikālā organizācija Hezbollah, kuru faktiski ar Asada līdzdalību Irāna ir pārvērtusi par pasaules labāk apbruņoto teroristu armiju. Tās raķetes var trāpīt jebkuram objektam Izraēlā. Tāpēc izraēlieši negrib karot ar Sīriju, bet neklājas šaubīties, ka Izraēla veiks visu nepieciešamo, lai novērstu spēku līdzsvaru ietekmējoša bruņojuma nosūtīšanu Asada režīmam vai Hezbollah karotājiem.

Izraēlu uztrauc pieaugošas grūtības, ar kurām saskaras ANO miera uzturētāji Sīrijā un Libānā, kā arī ekstrēmistu iesaistīšanās konfliktā. No Dienvidlibānas, kur darbojas Hezbollah un palestīnieši, uz Izraēlu pirmdienas naktī izšauta raķete. Hezbollah vadoņa šeiha Hasana Nasrallas solījums karot Sīrijā, kamēr virs «draudzīgā Asada režīma» galvas ir tumši mākoņi, nozīmē, ka viņa piekritēji oficiāli iesaistījušies Sīrijas karā. Tas faktiski pārsviežas arī uz Libānu, izpaužoties šiītu un sunnītu sadursmēs, un tā ir konfikta eskalācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?