Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Prezidents mīklaini kritizē ministrus

Pirms došanās mēnesi ilgā atvaļinājumā, kuru Valsts prezidents Andris Bērziņš pavadīs Latvijā un līdz ar to arī pats varēs pildīt savus pienākumus, valsts augstākā amatpersona otrdien un trešdien vēl ieplānoja tikšanās ar vairākiem ministriem. Pirms tām telekompānijas LNT rīta raidījumā 900 sekundes Valsts prezidents visai kritiski izteicās par jauno valdības locekļu darbu. Uz jautājumu par ministru darbības rezultātiem A. Bērziņš atbildēja: «Tādus neredzu. Neviens neredz.» Jaunie ministri pusgadā neesot sevi parādījuši - esot tikai idejas, kas nav iemiesotas konkrētos likumprojektos.

«Diemžēl jāsaka, ka piepildījies tas, ko es domāju - ja valdībā ienāk jauni cilvēki, viņi pusgadā nespēj sevi parādīt. Ja līdz gadam praktisku rezultātu nav, vietā ir jānāk citam. Tad eksperiments nav izdevies, bet vēl iespējas ir,» intervijā LNT sacīja Valsts prezidents, no kura teiktā nekļuva skaidrs, kuriem ministriem un par kādām neizdarībām ir veltīti viņa pārmetumi. Valda Dombrovska (Vienotība) trešajā valdībā ir deviņi jauni ministri - Edgars Rinkēvičs, Daniels Pavļuts, Roberts Ķīlis, Rihards Kozlovskis un Edmunds Sprūdžs (visi no Reformu partijas), Ilze Viņķele un Laimdota Straujuma (deleģē Vienotība), Žaneta Jaunzeme-Grende un Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK).

Otrdien Valsts prezidents A. Bērziņš tikās ar labklājības ministri I. Viņķeli, kuras veikumam vēlāk izplatītajā paziņojumā bija izteikts atbalsts. Ministre arī informējusi par programmu, kuras mērķis ir nevis «iztukšot Latvijas laukus un pierobežu, bet gan palīdzēt atrast cilvēkiem darbu tuvākajā apkārtnē, atbalstot viņa ikdienas nokļūšanu uz darbu». Pārcelšanās no viena Latvijas novada uz citu neesot šīs programmas mērķis, kā tas vairākkārt nepamatoti izskanējis. Valsts prezidents piekrita šādai jautājuma nostādnei, uzskatot, ka «galvenais ir saglabāt Latvijas laukos iedzīvotājus un nepadarīt Latviju par dažu lielo pilsētu valsti», teikts prezidenta pārstāvju sniegtajā informācijā.

Ir iespaids, ka prezidenta neapmierinātība veltīta Reformu partijas politiķiem. Pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministru R. Ķīli prezidents bijis kritiskāks, norādot uz nepilnībām augstākās izglītības programmu kvalitātes novērtēšanā, kurā nebija iekļauts tik svarīgs kritērijs kā studiju programmas atbilstība darba tirgus prasībām. Programmu kvalitātes novērtējumu gan neveica ministrs, bet Augstākās izglītības padome, Dienai uzsvēra ministra partijas biedre Inese Lībiņa-Egnere, kura vēlētos, lai Valsts prezidenta viedoklis būtu konkrēts un saprotams, nevis «zīlējams un interpretējams». Viņasprāt, jaunie ministri ir veiksmīgi, taču viņi saskaras ar grūtībām, kad ministriju cilvēki nevēlas pārmaiņas un tās panākt nav viegli. Reformu partija pārņēma vairākas ZZS iepriekš vadītās ministrijas.

Atvaļinājumā Valsts prezidents A. Bērziņš būs no 2. līdz 31. augustam. Parasti Valsts prezidenta prombūtnē viņa pienākumus veic Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), bet arī viņa daļu laika būs atvaļinājumā un ārpus valsts, un prezidents savus pienākumus plāno veikt pats. Otrdien notika arī A. Bērziņa un S. Āboltiņas tikšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?