Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Prezidents uzteic ārpolitikas debates

Pirmās ārpolitikas debates Saeimā Valsts prezidents Valdis Zatlers raksturoja kā kvalitatīvas un veiksmīgas, saskatot kopējo frakciju redzējumu par ārpolitikas pamatnostādnēm. Valsts prezidents, kas ceturtdien piedalījās parlamenta sēdē, uzskata, ka šī Saeima ārpolitikā būšot daudz aktīvāka, par to liecinot deputātu spēja formulēt viedokli par Latvijas ārpolitikas nākotni.

Arī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (_Vienotība_) debašu noslēgumā atzina, ka šī diena ir parādījusi, ka «spējam veidot kopēju ārpolitiku, jo nopietnu domstarpību partiju vidū nav». Ministrs uzskata, ka šī tradīcija arī palīdzēs veidot vienotu Latvijas ārpolitiku.

Saeimas ārpolitikas debatēs, kuras Saeimas sēdē vēroja arī daudzi ārvalstu diplomāti, piedalījās gandrīz 30 runātāju, kuru vidū bija arī vairāki ministri. Tā ir jauna tradīcija, kura, pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (Vienotība) domām, ir vēl viens solis ceļā uz to, «lai par mūsu lēmumiem valstī pirms to pieņemšanas tiktu diskutēts un šis process būtu atklāts un ikvienam saprotams». Saeimas priekšsēdes biedrs Gundars Daudze (ZZS) arī uzskata, ka šī diskusija bija gaidīta, par ko liecinot lielā interese. Debates bija pārbaudījums ārlietu ministram Ģ. V. Kristovskim, kas to ir izturējis, jo deputātu attieksme bija visai saudzīga, ja neskaita atsevišķu opozīcijas deputātu aizdomas, ka ministra ziņojumu ir rakstījuši ierēdņi, jo tas bijis ierēdniecisks. Tiesa, noslēguma runā Ģ. V. Kristovskim pašam gadījās misēkļi. Viņš pārteicās un aizsardzības ministru Arti Pabriku nodēvēja par ārlietu ministru, kā arī zaudēja spēju orientēties savās piezīmēs, un uz brīdi zālē iestājās klusums.

Deputātu runās izskanēja arī priekšlikumi. Andris Šķēle (PLL) teica, ka ES ir unikāla iespēja kļūt par pasaules lielāko ekonomiku, bet tikai ar norunu, ka «Eiropai jākļūst par federālo savienību, Eiropai jākļūst par īstām Eiropas Savienotajām valstīm», uz ko atsevišķi Vienotības deputāti reaģēja noraidoši. Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) aicināja darīt visu iespējamo, lai mazinātu Krievijas «maigās varas» ietekmi Latvijā, kura izpaužas, piemēram, kā Latvijas īpašumu un uzņēmumu pārpirkšana, uzturēšanās atļauju iegūšana u.c. Savukārt Saskaņas centra deputāti norādīja, ka «ārpolitika nedrīkst pārtapt par iekšpolitikas ķīlnieci un kalpot atsevišķu partiju šaurajām interesēm, kā tas diemžēl ne reizi vien ir bijis divdesmit gados, kad mākslīgi tika bojātas attiecības ar Krieviju, padarot kaimiņvalsti, kā arī vietējos krievus par biedēkli savam elektorātam». Iveta Grigule (ZZS) rosināja Afganistānā palielināt civilo ieguldījumu, veicinot mūsu uzņēmēju iespējas piedalīties šīs valsts atjaunošanas darbos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?