Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Priekšroka tiek ražotājiem

Šā gada pirmajā ceturksnī palielinājies banku izsniegto kredītu apjoms ražojošajiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem jaudas palielināšanai un jaunu iekārtu iegādei. Visi Dienas aptaujāto banku pārstāvji atzina, ka pieaudzis gan uzņēmējiem izsniegto kredītu apjoms, ko veicinājusi gan banku finanšu portfeļu palielināšanās, gan arī uzņēmēju izpratne par banku noteikumiem, kas pēc ekonomiskās lejupslīdes pieļauj tikai pamatotu, uz ilgtspējīgu attīstību vērstu kredītu ņemšanu.

Pieaugums pat 50%

Swedbank valdes loceklis Latvijā un uzņēmuma apkalpošanas pārvaldes vadītājs Daniils Ruļovs stāsta, ka kreditēšanas apjomi šogad ir acīmredzami pieauguši. «Ja salīdzina ar to uzņēmumiem piešķirto finanšu apjomu, kas bija no 2005. gada līdz 2007. gadam, tad pašreizējais ir salīdzinoši neliels, bet, salīdzinot ar pagājušo gadu, kreditēšanas aktivitāte ir acīmredzami pieaugusi. Kopumā kredītiestādes lielu kredītu apjomu joprojām izsniedz nekustamo īpašumu jomā, bet Swedbank gadījumā pieaug piešķirtā atbalsta apjoms pārstrādātājiem un ražotājiem.» Arī SEB bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda norāda, ka ir redzams potenciāls uzņēmumu kreditēšanai - patlaban sadarbība ar vairākiem uzņēmumiem tikai tiek veidota vai arī rit sarunas par konkrētu līgumu slēgšanu, taču pieaugoša uzņēmumu interese par kredītiem bijusi jūtama jau kopš pagājušā gada trešā ceturkšņa. SEB bankas kreditēšanas apjomi šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieauguši par aptuveni 23% jeb 28 miljoniem latu. Savukārt Nordea bankas Korporatīvo darījumu departamenta vadītājs Jānis Buks norāda, ka šī gada pirmajā ceturksnī no jauna uzņēmumiem izsniegtie kredīti veido 28 miljonus latu, kas ir pat uz pusi vairāk nekā pagājušā gadā tajā pašā laika periodā.

Bankas Citadele Uzņēmumu apkalpošanas direkcijas vadītāja Agnese Paegle informē, ka vienlīdz pieprasītas ir gan kredītlīnijas, kas ir īstermiņa aizdevums un uzņēmumiem noder, lai iepirktu izejvielas vai materiālus savas produkcijas ražošanai un lai palielinātu apgrozāmo līdzekļu apjomu, gan arī kredīti, kas ir ilgtermiņa finansējums un palīdz investīcijām uzņēmuma attīstībā. «Mūsu prakse rāda, ka uzņēmēji realizē vai turpina realizēt arī iesāktos valsts vai Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstītos projektus, izmantojot bankas līdzfinansējumu,» viņa skaidro.

Vairāk tiek ražošanai

Visvairāk jauno kredītu, vērtējot pēc apjoma, tiekot piešķirti lauksaimniecības un ražojošajiem uzņēmumiem, īpaši izceļot mežrūpniecību un metālapstrādi. Gandrīz visi banku izsniegtie kredīti ir paredzēti tieši uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai - apgrozāmo līdzekļu palielināšanai, izejvielu, preču, iekārtu un instrumentu iegādei, ražotņu modernizācijai un to efektivitātes un jaudas palielināšanai, kā arī jaunu uzņēmējdarbības virzienu attīstīšanai, jaunu ražotņu būvniecībai, jaunu preču ražošanas un jaunu pakalpojumu sniegšanas sākšanai.

Starp SEB bankas publiskotajiem pēdējā laikā kreditētajiem uzņēmumiem minami RE&RE (piešķirts 12 miljonu kredīts), Kuldīgas siltumtīkli (5,25 miljoni), Tolmets (2,5 miljoni), Sēlijas meži (1 miljons) un Baltijas Gumijas fabrika (0,5 miljoni). Swedbank izceļ piešķirto kredītu Iļģuciema kvasa ražotājam Ilgzeem turpat 1,7 miljonu latu apmērā, taču piebilst, ka lielākoties summas ir mērāmas simtos tūkstošu.

Metāla pārstrādes uzņēmuma Tolmets sadarbība ar banku ir ilgstoša, un piešķirtais kredīts saņemts bez problēmām. «Vēlamies turpināt attīstību, tāpēc par šiem līdzekļiem esam ieviesuši jaunu līniju, kas atdalīs krāsainos metālus,» Dienai atklāja Tolmet reklāmas speciālists Ģirts Arājs. Savukārt Kuldīgas siltumtīkli kredītu ņēmuši koģenerācijas elektrostacijas būvniecībai. Arī viņu piemērs rāda banku ieinteresētību, jo par kredīta izsniegšanu savā starpā cīnījušās trīs komercbankas. «Izvēlējāmies labāko piedāvājumu, kas nodrošina zemākās komisijas maksas, tajā skaitā procentu likmi, kā arī labvēlīgākos nosacījumus pamatsummas atmaksai,» skaidro Kuldīgas siltumtīklu valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?