Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Problēmas vēl aizvien jārisina

Uztura bagātinātāju tirgū valda diezgan liela nesakārtotība un nevar noliegt arī to, ka vērojama nekorekta dažu tirgus dalībnieku rīcība, Dienai teic Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas tirdzniecības uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Tam piekrīt arī vairāki Dienas aptaujātie uzņēmēji.

Pašlaik ir reģistrēti un tirdzniecībā pieejami ap 6000 uztura bagātinātājiem. Katru gadu no jauna PVD tiek reģistrēti aptuveni 500 jaunu uztura bagātinātāju.

Jānorāda, ka ar šās jomas likumisko regulējumu viss ir vairāk vai mazāk kārtībā, tas atbilst Eiropas Savienības (ES) prasībām. Problēmas ir ar PVD ierobežoto kapacitāti veikt pārbaudes un pienācīgi uzraudzīt tirgu, ko izmanto negodprātīgi uzņēmēji. Vislielākie pārkāpumi vērojami uztura bagātinātāju tirdzniecībā internetā, kur, kā atzīst gan PVD, gan uzņēmēji, bieži tiek tirgoti visai diskutablas kvalitātes uztura bagātinātāji, kas labākajā gadījumā ir pilnībā neefektīvi, bet sliktākajā - pat draud ar riskiem lietotāja veselībai. Vēl viena problēma saistīta ar to, ka nereti uzņēmēji reģistrē uztura bagātinātāju ar kādiem konkrētiem rādītājiem, taču tirgo kaut ko pilnīgi citu, kur aktīvo vielu sastāvs un koncentrācija ļoti atšķiras no tā, kas uzrādīts, reģistrējot konkrēto uztura bagātinātāju.

Interneta izaicinājums

Lai situāciju šajā tirgū mainītu, valdībā izskatīts Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais informatīvais ziņojums par nepieciešamo finansējumu uztura bagātinātāju uzraudzības un kontroles, kā arī sabiedrības izglītošanas jomā. PVD un Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) uztura bagātinātāju uzraudzības un kontroles, kā arī sabiedrības informēšanas pasākumu īstenošanai 2017. gadā papildus būs nepieciešami 338 660 eiro, bet 2018. un 2019. gadā - 210 660 eiro ik gadu.

T. Marčenkova skaidro, ka finansējums pirmām kārtām tiks izmantots jaunas uztura bagātinātāju datubāzes izveidei, jo esošā ir novecojusi. Tāpat līdzekļi tiks atvēlēti laboratoriskajiem izmeklējumiem, kā arī PVD inspektoru virsstundu darba apmaksai. Jānorāda, ka 6000 preparātu lielo tirgu uzrauga tikai 140 inspektori. «Pērn mēs laboratoriski pārbaudījām 20 uztura bagātinātājus, un 14 paraugos tika konstatētas neatbilstības - aktīvo vielu koncentrācija vai nu pārsniedza pieļaujamo normu, vai bija daudz mazāka, nekā norādīts uz iepakojuma. Daudz ir problēmu arī ar marķējumu. Proti, uztura bagātinātājiem norādītas neatbilstošas īpašības, norādot, ka tie ir ārstnieciski,» stāsta T. Marčenkova un uzsver, ka uztura bagātinātāji nav zāles un neārstē.

Laboratoriskie izmeklējumi būtu jāveic, gan reģistrējot uztura bagātinātāju, gan uz Latvijas robežas, pārbaudot importētos preparātus, gan arī iekšzemē, proti, mazumtirdzniecības tīklos. Taču līdzekļu trūkuma dēļ, norāda T. Marčenkova, laboratoriskie izmeklējumi netiek veikti tik daudz, cik tas būtu nepieciešams pilnvērtīgai tirgus uzraudzībai. «Mums ir ap 37 vietējiem ražotājiem. Attiecībā uz to sagatavotajiem uztura bagātinātājiem pārkāpumi pārsvarā ir ar marķējumu un reklāmu, nevis ar neatbilstošu šo preparātu sastāvu. Lielākās problēmas saistībā ar neatbilstošu sastāvu ir tieši ar importētajiem uztura bagātinātājiem, kā arī saistībā ar uztura bagātinātāju tirdzniecību internetā. Attiecībā uz mājaslapām, kuru domēns reģistrēts ārzemēs, īpaši ārpus ES, mēs esam bezspēcīgi. Šīs mājaslapas mēs slēgt nevaram,» uzsver T. Marčenkova. Tam piekrīt arī PTAC pārstāve Sanita Gertmane, kas norāda, ka Latvijā pieejamās uztura bagātinātāju interneta tirdzniecības vietnes, ja tās nav reģistrētas Latvijā, aizvērt vai nobloķēt nav iespējams. T. Marčenkova ieskicē vēl vienu problēmu - vairāki ražotāji izmanto importētas izejvielas, taču neveic šo izejvielu pārbaudi pietiekami bieži.

Maz investē pētījumos

To, ka godīgi pašmāju ražotāji nereti sastopas ar negodīgu konkurenci, Dienai savulaik uzsvēra arī farmācijas uzņēmuma Silvanols valdes priekšsēdētājs Artjoms Borcovs. Par šajā tirgū pastāvošu negodīgo konkurenci stāsta arī uzņēmuma Silvexpo valdes loceklis Uģis Klētnieks: «Uztura bagātinātāju ražošana, ja tiek balstīta uz klīniskajiem pētījumiem, ir dārgs un sarežģīts process. Ne visi ražotāji ievēro labo praksi. Ir gadījumi, kad iepērk izejvielas no Ķīnas, sasmalcina, ieber kapsulā un pārdod kā nezin kādu brīnumlīdzekli. Šāda preparāta pašizmaksa ir ap vienu eiro, aptiekā to tirgo par desmit eiro. Mūsu uztura bagātinātāju pašizmaksa ir ap septiņiem eiro, un aptiekās to tirgo par 18 eiro. Tā ka mēs esam cenu ziņā zaudētāji, jo mūsu preparāti ir dārgāki. Šāda situācija traucē nopietniem un godīgiem ražotājiem attīstīties.» U. Klētnieks min, ka nereti jāsastopas ar klaju krāpniecību, kad aktīvā viela preparātā tiek aizvietota ar tās ekstraktu, kas nozīmē, ka tās koncentrācija uztura bagātinātājā ir niecīga. Tāpat nereti dabas vielas tiek aizstātas ar ķīmiskajām vielām.

Arī Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Babarikins teic, ka problēma tā, ka uzņēmēji uztura bagātinātāju ražošanā nepietiekami izmanto klīniskos pētījumus un neveic tajos investīcijas. Viņš arī uzsver, ka «internetā tiek tirgoti tādi brīnumi, ka mati ceļas stāvus».

Sarežģījumi visā ES

Savukārt uzņēmuma Lotos Pharma valdes priekšsēdētājs Kaspars Ivanovs atšķirībā no nozares kolēģiem norāda, ka, viņaprāt, uztura bagātinātāju tirgū liela nesakārtotība nevalda un regulējums ir ļoti stingrs un pilnībā atbilstošs. Taujāts, vai regulējums netiek pārkāpts, K. Ivanovs teic, ka var runāt par atsevišķiem gadījumiem, taču tā jau ir PVD kompetence šādus gadījumus novērst un vainīgos sodīt. Viņš arī piebilst, ka neizjūt to, ka tirgū būtu negodīga konkurence.

Savukārt to, ka problēmas uztura bagātinātāju jomā ir visā ES, apliecina ZM norādītais: «Eiropas Komisijas Pārtikas un veterinārā iestāde par vairākās dalībvalstīs veiktajām kontrolēm no 2013. līdz 2014. gadam uztura bagātinātāju jomā secinājusi, ka palielinās ES Ātrās brīdināšanas sistēmā pārtikas un barības jomā iesniegto paziņojumu skaits par tādiem uztura bagātinātājiem, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām.» 2014. gadā bija 208 šādi paziņojumi. Izplatītākie pārkāpumi ir neatļauto farmaceitisko vielu pievienošana, neatbilstoši augi un augu daļas, kas var radīt kaitējumu patērētāja veselībai, pārsniegts pieļaujamais smago metālu daudzums, kā arī uztura bagātinātāju apstarošana ar jonizēto starojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti

Uztura bagātinātāji paredzēti parastā uztura papildināšanai
PVD reģistrēti aptuveni 6000 uztura bagātinātāji, ik gadu PVD tiek reģistrēti aptuveni 500 jauni uztura bagātinātāji
Latvijā ir ap 37 vietējiem uztura bagātinātāju ražotājiem
Laboratoriskajos izmeklējumos vienas uztura bagātinātāja sastāvdaļas noteikšana izmaksā no 200 līdz 350 eiro
Pērn PTAC ierosinājis 27 administratīvās lietas par komercprakses pārkāpumiem uztura bagātinātāju piedāvāšanā patērētājiem
Avots: ZM, PTAC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?