Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pūķi un Hermanis Vīnē

Kaut arī maija vidum netipiski drēgnais un lietainais laiks (+ 8 grādi un šļāc kā no spaiņiem) krietni paretināja gada vērienīgākā Austrijas teātru dzīves starptautiskā notikuma - Vīnes svētku nedēļas (Wiener Festwochen) - skatītāju pulku 14. maija atklāšanas vakara svinīgo koncertu pilsētas rātslaukumā, tomēr arī divdesmit plānoto 40 tūkstošu cilvēku vietā kārtējo reizi apliecina, ka vīnieši mākslas mīl.

Harismātiskā, simpātiskā ORF Radio Simfoniskā orķestra jaunā šefdiriģenta Korneliusa Meistera (Latvijā viņš pie pults uzstājās, mūsu operā diriģēdams Viestura Kairiša izcili iestudēto Vāgnera Ringa _Zigfrīdu_) vadībā sanākušo skatītāju pūlis ar ovācijām uzņēma Eirovīzijas jauno izpildītājmākslinieku - «nopietno žanru» mūziķu konkursa finālistu priekšnesumus - jaunos akordeonistus, vijolniekus, vokālistus, pūtējus no dažādām Eiropas valstīm.

Tikmēr festivāla izaicinošais plakāts - tajā redzama virs modernās Vīnes panorāmas no daudzstāvu nama jumta lidojumam lēkt gatava jauna sieviete gaišā lietišķā kostīmiņā - iegūst konkrētas humoriskas dāvaniņas formu: pirms katras izrādes katrā skatītāju krēslā ir nolikts pūķītis - plastikāta lidoņa modelis, kas pašam jāuzkonstruē un aiz aukliņas jāpalaiž debesīs. Būtu gan labāk derējis salokāms lietussargs - pūķiem šonedēļ, rādās, būs lidošanai nelabvēlīgs laiks. Tieši nešķīstais lietus izjauca sestdienas vakarā paredzēto vadošo Eiropas DJ rīkoto diskotēku pie Rātsnama, kaut gan teātru nami pildās ar apbrīnojamu intensitāti - vairums WF izrāžu izpārdotas, vismaz pirmajai nedēļai, kad savus jaunos darbus rāda pasaules teātra līderi Roberts Lepāžs, Franks Kastorfs, Stefans Braunšveigs, Jossi Vīlers, Alvis Hermanis, Liks Bondī (apskatrecenziju gaidiet tuvākajā Kultūras Dienā).

Pilnībā pārdotas biļetes ir arī uz trim no četrām A. Hermaņa pasaules premjeras - Kapu-svētki - izrādēm, kas te svaigākajā Austrijas laikraksta Kurier numurā nodēvēta par «feste als Totenkult» (nāves kulta svētki), lai gan pats režisors šo Jaunā Rīgas teātra komandas veikumu raksturo ar vārdiem «liriska komēdija». Izrāde-koncerts, 13 aktieru pūtēju orķestris, īpaši JRT projektam tapusī Mārtiņa Grauda fotofilma-reportāža no Vīnes, Meksikas, Latvijas kapusvētkiem un Gundara Āboliņa izrādē paustā atziņa, ka «nāve ir vīniete», ir bijuši gana intriģējoši reklāmas kairinātāji, lai jūgendiski smalko Vīnes teātri Akzent svētdienas vakara pirmizrādē šturmētu ne tikai masu mediju un kritiķu pulks, bet, izrādās, jau eksistējoša latviešu režisora Hermaņa Eiropas fanu kluba biedri. Kamēr aktieri/mūziķi nervozi pūš savas taurītes, mēģinot pat viesnīcā, austriešu prese avansējot slavē «virtuozo Jaunā Rīgas teātra trupu, kur aktieri pārvalda vairākus mūzikas instrumentus» (Der Standart) un «režisoru, kurš vienmēr pārsteidz» (Vienna Today).

Protams, mani - nu, kā jau riktīgu latvieti - priecē arī Vīnes ielās redzamie citi plakāti ar smaidošo Elīnu Garanču smalkās briljantu rotās - šī «pasaules līmeņa klasiskās balss dīva» 24. jūnijā kopā ar Marselu Alvaresu un Barbaru Fritoli dziedās Grand Gala koncertā Vīnes Pils parkā/Schlosspark. Cerams, lietus uz Jāņiem mazajā Eiropā būs mitējies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?