Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Punkts, kurā pārkāpt robežu un saprast

Linda Liepiņa

Kamēr laikmetīgajai mākslai vēl nav savas telpas, tikmēr tā sadzīvo ar Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja vilcieniem - šajā muzejā līdz 22. jūlijam skatāma starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde Horizontu meklējot. Starp citu, arī dzelzceļa sliedēm ir tāds pats vilinājums kā horizontam. Izstādes kuratore Ieva Kalniņa nosauc vairākus horizontus, ne tikai to, ko meklēja Dullais Dauka. «Horizonts ir arī Piena Ceļš un ir ierakstīts zvaigznēs. Katram cilvēkam ir savs iekšējais horizonts,» viņa skaidro. Horizontam ir ne tikai romantisma pieskaņa, būtiska nozīme tam ir arī fizioloģijā. Ne velti, kad uz kuģa klāja piemetas jūras slimība, tiek ieteikts skatīties uz horizontu, jo tā vieglāk pārvarēt vestibulārā aparāta traucējumus.

Horizonti mākslā ir bezgalīgi. Izstādē apskatāmi 39 mākslinieku darbi no Latvijas, Amerikas, Krievijas, Austrijas, Polijas, Nīderlandes, Indijas un Vācijas, kuri nav radīti pēc īpaša pasūtījuma. «Horizonts mākslā ir atrašanās neizzinātajos krustpunktos, kad tiek saprasts vairāk, tiek pārkāpta robeža, lai turpinātu ceļu,» saka Ieva Kalniņa. Piemēram, Oļega Kuļika Madonna ir pirmais izstādītais darbs pēc mākslinieka desmit gadu klusēšanas. Izstādē ir arī Nīderlandes mākslinieka Basa Jana Adera darbs; pats autors pazudis bez vēsts, kad devās pāri Atlantijas okeānam. Izstādē ir leišmalē dzīvojošā mākslinieka Raimonda Līcīša gleznas, kas tapušas desmit gadu laikā. Izstāde veidota jutekliski un ļoti personīgi. Ieva Kalniņa arī atzīst, ka, veidojot ekspozīciju, diktējusi savus noteikumus. Izstādes karkass ir septiņu dzejnieku - Ulža Bērziņa, Edvīna Raupa, Ingas Gailes, Kārļa Vērdiņa, Pētera Draguna, Amandas Aizpurietes, Knuta Skujenieka - dzejoļi, ko video vizualizējusi māksliniece Katrīna Neiburga.

Izstādes atklāšanā bija skatāmas arī vairākas performances. Mākslinieces Andas Lāces performance Valdzinoši nedrošs netiks atkārtota, bet tā ir dokumentēta un izstādē skatāma videoformātā kopā ar instalāciju. «Lai gan performance ir jāpiedzīvo klātbūtnē - kad tā kļūst par nezūdošu mākslu -, jo to dokumentēt ir grūti. Mani uzrunāja izstādes kopīgā ideja, kas ir ļoti personīga. Saistībā ar pašas pieredzi un darbu idejām radās performance,» stāsta Anda Lāce.

«Izstādes uzmanības centrā ir mākslas meklējošais raksturs, kas saistīts ar mākslas būtību - tiekšanos pēc ideāla. Izstādi veido septiņas sadaļas, kas savā struktūrā rada jaunu, ideālu pasauli un vienlaikus visas kopā atspoguļo vienu meklēšanas ceļa algoritmu, kurā ir gan atklājuma prieks, gan maldu posms, gan īslaicīgas harmonijas ilūzija. Un tomēr šī radīšanas formula pierāda cilvēka nepilnību un niecību Dieva priekšā,» aicina aizdomāties Ieva Kalniņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?