Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Radīs ērtības iedzērājiem

Valsts mēģinājumu alkohola ražotājiem kompensēt zaudējumus, atļaujot stipros dzērienus veikalos pārdot stundu ilgāk, veselības jomas pārstāvji vērtē negatīvi, jo tas ilgtermiņā radīšot papildu slogu veselības sistēmai. Otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atbalstīto priekšlikumu pagarināt alkohola tirdzniecību līdz pulksten 23 narkoloģe Astrīda Stirna sauc par nepareizu soli, jo jaunieši «dzers ilgāk un nāks mājās vēlāk».

Par «nepareizu īstermiņa risinājumu» to uzskata arī Pasaules Veselības organizācijas vadītāja Latvijā Aiga Rūrāne, jo «mums jau tā ir augstākais stipro alkoholu patēriņš Eiropas Savienībā».

Šis jautājums izraisījis pretrunas Tautas partijas frakcijā. Deputāts Māris Kučinskis, kurš, būdams Valmieras mērs, savulaik panāca aizliegumu naktīs tirgot alkoholu, nebaidās nostāties pret savu kolēģi Ventu Armandu Kraukli, kurš vada Tautsaimniecības komisiju. Ja TP frakcija atbalstīs alkohola tirdzniecības laika pagarināšanu, M.Kučinskis riskē kļūt par vēl vienu deputātu, kas balsojumā Saeimā nostājas pret savas frakcijas vairākumu. Taču viņš ir noskaņots savu viedokli aizstāvēt frakcijā un arī Saeimas tribīnē cerībā, ka izdosies kolēģus pārliecināt. «Tā cīņa Valmierā toreiz bija gada garumā un ļoti smaga. Mērķauditorija, ko mēs glābjam ar aizliegumu, nav ne zilīši, ne cilvēki, kas pa točkām staigā, bet gan padsmitgadīgi puikas ar pudelēm stiprinātā alus, kā arī iedzērāji, kas ir gatavi braukt pēc pēdējās lāses,» atgādināja M.Kučinskis un norādīja, ka tirdzniecības laika pagarināšana kaut par vienu stundu ir pamatīgs solis atpakaļ.

Šo jautājumu Saeimas komisija izskatīja pēc deputāta Valērija Agešina (SC) ierosinājuma vispār atcelt aizliegumu alkohola tirdzniecībai naktī, ko klātesošie noraidīja. Atbalstu neguva arī deputāta Jura Sokolovska (PCTVL) priekšlikums naktīs tirgot tikai mazgrādīgo alkoholu. Sēdē V.A.Krauklis rosināja par alkohola tirdzniecību naktīs ieviest jaunu nodokli 10% apmērā no alkoholiskā dzēriena cenas, ko arī noraidīja. Tirdzniecības laika pagarināšana par stundu bija kā kompromiss. Kā motīvu aizlieguma atcelšanai deputāti minēja valsts budžeta papildināšanu ar papildu ieņēmumiem no akcīzes nodokļa, kā arī zaudējumu kompensēšanu alkohola ražotājiem, ko lielā mērā radījusi nelegālā stipro dzērienu tirdzniecība. Konkrētu aprēķinu, cik naudas valsts papildus nopelnītu nodokļos, deputāti gan nevarēja nosaukt. Komisijas pieaicinātais Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs lēsa, ka, pagarinot alkohola tirdzniecību līdz pusnaktij, papildus valsts budžetā nonāktu 12 miljoni latu, raksta LETA. Viņš pauda uzskatu, ka šāds variants būtu ērts cilvēkiem, kas strādā vēlās vakara stundās. Saeima likuma izmaiņu 2.lasījumā skatīs ceturtdien.

Antropoloģe Aivita Putniņa uzskata, ka šajā gadījumā valstij būtu jāpieņem lēmums, kā apkarot nelegālo alkohola tirdzniecību, nevis jānostājas «uzņēmēju pusē», pret sabiedrību. Eksperte norāda, ka krīze jau tā palielina alkoholisma risku. Atvieglojot tā pieejamību, risks tikai palielinās. Līdzīgi domā A. Stirna, kura uzskata, ka drīzāk vajag pagarināt alkohola tirdzniecības aizliegumu arī no rītiem - līdz pulksten 10, kā tas ir Igaunijā. Patlaban Latvijā, tāpat kā Lietuvā, aizliegums ir no plkst.22 līdz 8. «Nu kuram no rīta 8 ir jāpērk alkohols?» - tā A.Stirna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?