Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Referendums - ST izvērtēšanā

Saeimas deputātu prasības pieteikums Satversmes tiesai, lūdzot izvērtēt par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, izsludinātās tautas nobalsošanas likumību, var apturēt referenduma norisi. To ceturtdien Satversmes tiesā iesniegtajā prasībā lūguši pieteikuma iesniedzēji no Visu Latvijai!-TB/LNNK, Vienotības un ZZS. Par referenduma apturēšanu Satversmes tiesa var lemt, ja tā izšķirsies ierosināt lietu.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa aģentūrai LETA paskaidrojusi - ja tiesa ierosinās lietu un lems par referenduma apturēšanu, tā noteiks termiņu, uz kādu tas tiek apturēts, kas, visticamāk, būs līdz Satversmes tiesas (ST) spriedumam šajā lietā. ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris jau iepriekš uzsvēris, ka jautājums tiks skatīts pēc iespējas ātrāk. Centrālā vēlēšanu komisija turpina 18. februārī izsludinātās tautas nobalsošanas sagatavošanu, ārvalstīs jau ir sākusies pieteikšanās balsošanai pa pastu.

Prasības pieteikumā iesniedzēji apstrīd Valsts prezidenta lēmumu iesniegt Saeimā pilsoņu rosinātos Satversmes grozījumus, kā arī Saeimas prezidija atzinumu par projekta iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā, lai lemtu par grozījumu nodošanu komisijām, uzskatot tos par neatbilstošiem Satversmei un Latvijas Republikas proklamēšanas aktam. Pieteikumā norādīts, ka minētajām institūcijām bija pienākums izvērtēt normu ietekmi uz Satversmes kodolu, jo rosinātais projekts maina valsts pamatus. Prasības iesniedzēji arī apstrīd iespēju nodot tautas nobalsošanai jautājumus, kas ir antikonstitucionāli paši par sevi, ja referendumā nevar lemt par nodokļiem, muitām, kara pasludināšanu un sākšanu un vēl vairākiem jautājumiem.

Prasību parakstījuši visi 14 VL-TB/LNNK deputāti, no Vienotības - 15 deputātu, no ZZS - viena deputāte. Zatlera Reformu partija, no tās Saeimā ievēlētie neatkarīgie deputāti un Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vairākums atturējušies parakstīt prasības pieteikumu ar ļoti līdzīgu motivāciju. Viņi uzskata, ka referenduma novilcināšana var tikai palielināt spriedzi sabiedrībā, kas varot vēl vairāk sašķelties. To prognozē arī Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kura komentārs bija lakonisks: «Esmu izbrīnīts.» Ja 18. februārī notiktu referendums un tajā izteikts vairākums nobalsotu pret krievu valodu kā otru valsts valodu, šis jautājums tiktu noņemts no darba kārtības uz visiem laikiem, uzskata Valdis Zatlers (ZRP), Raimonds Vējonis (ZZS) un neatkarīgais deputāts Gunārs Rusiņš. Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis domā, ka šim jautājumam uz visiem laikiem varētu pielikt punktu, lai nekad vairs netiktu rosināti valsts konstitucionālos pamatus graujoši referendumi, ar skaidru Satversmes tiesas spriedumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?