Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Referendums vairo bažas par jaunu vardarbību Ukrainā

Prokrieviski noskaņoto separātistu referendums par atdalīšanos no Kijevas varas pastiprinājis bažas par jaunu vardarbības uzliesmojumu Ukrainas austrumos. Kijeva svētdien atgādināja, ka neatzīs referenduma rezultātus, un arī starptautiskā sabiedrība referendumu neuzlūko kā likumīgu.

Sola jaunu referendumu

Ukrainas vara nodēvēja referendumu par Kremļa organizētu «noziedzīgu farsu», kas neatstāj legālas sekas uz Ukrainas teritoriālo nedalāmību. «Nekāds «referendums» nenotiek. Tas nav nekas cits kā informatīva kampaņa, lai piesegtu noziegumus,» Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāju Sergeju Pašinski citēja ziņu aģentūra AFP.

Referendums notika, lai arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicināja atlikt tautas balsošanu, lai dotu laiku dialogam starp separātistiem un Kijevu un izvairītos no vardarbības.

Kijeva norādīja, ka rezultāti varētu tikt viltoti, tomēr pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs atzina, ka valsts austrumos valda augsts atbalsts prokrieviski noskaņotajiem separātistiem.

Aculiecinieki no Doņeckas un Luhanskas apgabala, kur svētdien notika tautas balsošana, vēstīja, ka vājās kontroles sistēmas dēļ vēlētāji varējuši balsot pat vairākas reizes. Laikrakstam The Wall Street Journal Doņeckas vēlēšanu iecirknī strādājošais Mihails Samoļenko norādīja, ka vēlētāju reģistrs neesot svarīgs, jo «visi tāpat balsos par neatkarību».

«Mēs visi esam par Doņeckas Republikas neatkarību,» ziņu aģentūrai Reuters sacīja vēlēšanu iecirknī sastaptais 33 gadus vecais inženieris, vārdā Sergejs. «Tā nozīmē to, ka aiz muguras tiek atstāta fašistiskā un proamerikāniskā [Kijevas] valdība, kas nav nesusi nekādu labumu.»

Pagājušajā nedēļā publicētie Pew Research Centre sabiedriskās domas aptaujas rezultāti vēsta, ka Ukrainas austrumos 70% iedzīvotāju vēlas saglabāt valsts vienotību. Daudzi Ukrainas vienotības atbalstītāji pirms referenduma norādīja, ka separātistu rīkoto nobalsošanu boikotēs.

Vēl pirms svētdienas referenduma separātisti paziņoja, ka 18. maijā plāno vēl vienu tautas nobalsošanu, taču šoreiz par pievienošanos Krievijai. Tāpat aktīvisti norādīja, ka boikotēs 25. maijā paredzētās Ukrainas prezidenta vēlēšanas.

Svētdien separātistu līderis Deniss Pušiļins paziņoja, ka Doņeckas apgabalā pēc referenduma tiks veidotas jaunas valsts iestādes un Ukrainas kareivji tiks uzlūkoti kā «okupanti». «Visi militārie spēki mūsu teritorijā pēc referenduma oficiālo rezultātu izziņošanas tiks uzskatīti par nelegāliem un pasludināti par okupantiem,» citēja ziņu aģentūra Interfax.

Martā separātisti Krimā rīkoja referendumu par atdalīšanos no Ukrainas, un neilgi pēc tam Krievija pussalu anektēja.

Draud ar sankcijām

Vācijas un Francijas līderi nedēļas nogalē nosodīja referendumu, draudot Krievijai ar papildu sankcijām, ja tā «turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā». Nobalsošanu kritizēja arī citas Eiropas Savienības valstis un ASV, brīdinot, ka Ukraina draud ieslīgt pilsoņu karā.

Pagājušās nedēļas nogalē Ukrainas austrumos neiztika bez sadursmēm starp valsts vienotības atbalstītājiem un separātistiem. Nedēļas nogalē varasiestādes ziņoja, ka kaujās Mariupolē bojā gājuši četri Ukrainas drošības dienestu pārstāvji, kritušie fiksēti arī separātistu rindās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?