Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Reformas vietā brāķis

Atvieglojums un vilšanās reizē, jo atkal neīstenojas solītās reformas, kas pēc būtības varēja uzlabot skolotāju dzīvi, - tā varētu raksturot vispārējo skolotāju noskaņojumu. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nolēmusi skolotāju atalgojuma sistēmu mainīt tikai pēc gada - no 2016. gada 1. septembra. Pēc būtības modelis, kā apgalvo ministrija, ir pabeigts. Taču tam pilnībā nepiekrīt sociālie partneri - darba ir daudz, un tādu brāķi tālāk virzīt nedrīkst.

Nav pārsteigums

Steiga, konkrēts finansējuma rāmis un nesaprašanās starp iesaistītajām pusēm varētu būt galvenie iemesli, kāpēc labā iecere pēc būtības ir izgāzusies. Par jauno modeli sāka runāt jau pirms pāris gadiem, darba grupa uz pirmo sēdi sanāca pērn martā, taču šis laiks nav bijis pietiekams, lai izveidotu skaidru un kvalitatīvu atalgojuma sistēmu. Dienai uzrunājot skolotājus, gan jūtams, ka šāds iznākums nevienu nav pārsteidzis un pedagogi pat jūtas atviegloti, jo liela daļa ieguvumus nav saredzējuši.

Taču tas, ka modeļa ieviešanu atliek, nosakot gadu ilgu pārejas periodu, obligāti nenozīmē, ka šajā laikā vēl turpināsies sistēmas pilnveidošana un tiks ņemti vērā sociālo partneru un pašu pedagogu iebildumi. Kā Dienai norāda izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, modeļa izstrāde ir pabeigta par 99% un jau tuvākajā laikā tā projekts steidzamības kārtā tiks iesniegts valdībā. Arī sociālie partneri apstiprina, ka nupat saņēmuši it kā pēdējo modeļa versiju, kurā nav ņemti vērā visi viņu iebildumi.

Pēc ministres domām, modeļa ieviešanas termiņa atlikšana gan nav izgāšanās un procesā nekas nav nogājis greizi. Jau sākumā ticis runāts, ka modelis jāizstrādā līdz konkrētam datumam, bet ieviešana atkarīga no finansējuma un citiem apstākļiem. Ministrija arī rēķinās, ka priekšā vēl ir saskaņošanas proces, kas var ievilkties. M. Seile gan būtu priecīga, ja noteikumu paketi Ministru kabinetam izdotos apstiprināt līdz jūlija vidum.

Problēmas cita pēc citas

Darba vēl ir ļoti daudz, uzskata Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas viceprezidente Aija Melle. Viņasprāt, projekts pašreizējā versijā nav ieviešams. Patlaban izstrādāta tikai tāda kā starta pozīcija, kas neatrisina ne pedagogu pārslodzes, ne izglītības kvalitātes problēmas. Tāpēc būtu nesaprātīgi tagad pieņemt sava veida brāķi, bet pēc tam atkal un atkal atgriezties pie neatrisinātā. Zaudētāju tādā gadījumā būtu daudz.

Par to, ka ieguvēji nebūs ne mazās, ne lielās skolas, runā arī Mārupes vidusskolas skolotāji. Lai gan jaunais modelis gaidīts ar nepacietību, diemžēl pieredzēta vilšanās. Skolotāji gan neuzskata, ka projektu nevar uzlabot, bet tam nepieciešams pamatīgs darbs. Patlaban daži ieguvumi neatsver daudzos trūkumus.

Cer uz risinājumu

Uz konstruktīvu un arī rezultatīvu sadarbību, lai vēl pirms noteikumu iesniegšanas valdībā varētu atrisināt palikušās problēmas, cer Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) jaunā priekšsēdētāja Inga Vanaga. Turklāt runa nav tikai par vispārējo izglītību - neatrisinātas lietas ir arī attiecībā uz profesionālajām skolām, kurās jaunā sistēma varētu sākt darboties jau 2016. gada janvārī. Arodbiedrība vēlas emocijas «atstāt malā» un intensīvi, kaut vai katru dienu, strādāt pie sistēmas pilnveides.

Papildus vairākām it kā mazāk svarīgām nebūšanām joprojām ir divas lielas problēmas. Pirmkārt, vai daļai skolotāju solidaritātes vārdā būtu jāsamierinās ar atalgojuma samazināšanu. Arodbiedrība sola to nepieļaut. Otrkārt, ministrija dod skaidrus norādījumus, ka skolu un pedagogu skaits pašlaik ir par lielu. Bet tad ir jautājums, ko lai iesāk tie skolotāji, kuri tiks atbrīvoti no darba. LIZDA gan cer, ka tiks atrasti risinājumi, kā šos cilvēkus noturēt izglītības sektorā vai vismaz nodrošināt viņiem «sociālo spilvenu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?