Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Reitingu jūgā, bet dzīvi

Latvijas Televīzijas kultūras raidījumam 100 g kultūras - septiņi gadi. Atceroties raidījuma dzimšanas laiku, Kristīne Želve neslēpj - viegli negāja. «100 g kultūras tapa laikā, kad no TV ētera pazuda daudz citu kultūras raidījumu, kurus skatītāji jau bija iemīļojuši, piemēram, Melns un balts, arī atsevišķi kultūras, mūzikas un teātra raidījumi.» Tādēļ jaunā raidījuma veidotāji bažījušies - kā nu visu iepriekšējo aizstās, kā lai spēj atspoguļot kultūru pienācīgā apjomā.

«Tolaik tas bija pilnīgi jauns un progresīvs projekts, jo līdz tam tiešraides raidījuma, kas reaģētu uz visām aktualitātēm, par to operatīvi pavēstot arī skatītājiem, nebija.» Tādēļ pat TV cilvēkiem ar lielu pieredzi jaunais formāts padevās ar grūtībām, un pagājis pietiekami ilgs laiks, kamēr visi piešāvušies. Viņa arī atzīst, ka vienubrīd raidījuma eksistence pat tikusi apdraudēta, kādi tam iemesli, Kristīne nezina teikt.

Turklāt visus šos gadus 100 g kultūras atradies «reitingu jūgā», tā veidotājiem teikts: audzējiet reitingus, audzējiet reitingus! «Visu laiku to esam centušies darīt, būdami aktuāli. Taču, būsim godīgi, pat ļoti labu operu iestudējumu vai koncertu translāciju reitings nespēj konkurēt ar, piemēram, Eirovīziju, seriālu vai vidēja līmeņa šovu,» Želve gan nenoliedz - kvalitāti no raidījuma var prasīt, taču tīri objektīvi reitingam nevajadzētu būt pirmajam kritērijam.

Raidījuma pirmie vadītāji bija Kristīne un Rihards Bargais. «Nezinu, vai skatītāji to vēl atceras, bet Rihardam bija tāds skandalozs raidījums, kurā viņš tā visai neveiksmīgi pajokoja par Vairu Vīķi-Freibergu, ko skatītāji uztvēra ļoti saasināti. Pēc tam Rihards kā raidījuma vadītājs demisionēja un vietā nāca Arno Jundze, kurš tolaik bija raidījuma redaktors.» Vienu sezonu raidījumu vadīja Krista Vāvere, kādu laiku raidījumā darbojās Elīna Bīviņa, savukārt nu raidījuma vadīšana uzticēta arī jaunajam režisoram Dmitrijam Petrenko. Vienu nedēļu raidījuma vadītāju lomā mēģināja iejusties Cosmos puiši, kuri vēlāk atzinuši - darbs tiešraidē nav tāds, kā varētu likties. «Tagad esam vienota komanda,» Kristīne rezumē.

Viņa uzsver: raidījuma uzstādījums vienmēr bijusi aktualitāte un saturiskais dziļums - cik daudz to varam atļauties un cik ar saviem resursiem varam izdarīt. «Ņemot vērā, cik plašs un daudzveidīgs ir raidījuma skatītāju loks, tas ir sarežģīts jautājums.» Turklāt, lasot presē apzīmējumu «ikdienas simts grami», Kristīne allaž sevi pieķer pie domas - nu kādi ikdienas?! Raidījums ēterā iet trīsreiz nedēļā, piektdienās skatītājiem tiek piedāvāti Nacionālie dārgumi, bet ceturtdienās - Kinotēka. «Man liekas, ka esam vienīgais raidījums, kas profilējas uz kultūru,» uzsver K. Želve.

Vai viņu nebaida jaunā sabiedriskā medija veidošana, un kādu viņa gribētu redzēt raidījuma nākotni? «Tas viss ir atkarīgs no ļoti daudziem blakus apstākļiem. Man liekas, ka ļoti daudz kam jāmainās - arī sistēmai un attieksmei pret raidījumu kā pret rezultātu. Vajadzētu, lai prioritāte ir raidījums un radošais process.» Uz apvienošanos Kristīne Želve un viņas kolēģi raugās gaidpilni, cerot uz sadarbību ar Latvijas Radio, kas ir vēl demokrātiskāks un pieejamāks medijs nekā TV, tādējādi iegūstot vēl plašāku skanējumu. «Uzskatu - tikai sadarbība var dot rezultātu, tikai tajā ir spēks. Tas pierādījies arī mūsu raidījumā, kur jāsadarbojas dažādiem cilvēkiem ar dažādu uztveri par to, kādam jābūt kultūras raidījumam. Un to var panākt tikai tad, ja vienojas par sadarbību, nevis katrs ietiepjas par savu taisnību.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?