Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Roku palaišanas čempionāts

Eiropas čempioni futbolā tika noskaidroti svētdien vēlu vakarā pēc avīzes nodošanas tipogrāfijā mājinieku Francijas un Portugāles izlašu spēlē. Pirmais Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 valstsvienību piedalīšanos ir aizvadīts. Diena atskatās uz mēnesi ilgušo futbola maratonu, izceļot spilgtākās epizodes, lielāko pārsteigumu un vilšanās autorus, un visvairāk apspriestajiem notikumiem.

Euro 2016 atmiņā paliks saistībā ar dažāda veida roku palaišanu, turklāt tas attiecināms gan uz spēlētājiem un treneri, gan arī uz faniem. Par laimi futbola taisnības cienītājiem, Francijā nebija nekādu «Dieva roku», kādas savulaik piedēvēja argentīnietim Djego Maradonam un kādas nospēlēja svarīgu lomu jūnijā aizritējušajā Copa America simtgades turnīrā. Fani sāka palaist rokas jau divas dienas pirms turnīra sākšanās. 8. jūnijā Marseļā vietējie jaunieši iesaistījās vērienīgos kautiņos ar angļu faniem, un policijai bija jāliek lietā asaru gāze, lai apturētu masveida kautiņu. Sešiem angļu faniem tika piespriests cietumsods, bet 11. jūnijā tajā pašā Marseļā angļiem kompāniju sastādīja arī krievu fani. Pēc turnīra trešās spēles Anglija - Krievija ne visi fani steidza pamest stadionu. Un tie, kas tā darīja, pārsvarā bija angļi, pārkāpjot drošības apsvērumus un lecot no liela augstuma, lai ātrāk izkļūtu no stadiona, kurā pie viņiem plūda cilvēku straumes no Krievijas fanu sektora.

UEFA nevēlējās pieļaut tamlīdzīgu konfliktu atkārtošanos un piešķīra Krievijai nosacītu diskvalifikāciju. Tas ir, atkārtotu pārkāpumu gadījumā Krievijas futbola izlase izstātos no turnīra ātrāk. Pirms lēmuma pieņemšanas arī Anglijas Futbola asociācijas pārstāvji norādīja, ka vēl nekad neviena izlase nav bijusi tik tuvu izslēgšanai no EČ finālturnīra tā laikā.

Fanu kautiņi rimās, bet ne nekārtības. Čehijas un Horvātijas spēlē laukumā lidoja petardes, no kurām viena uzsprāga stadiona darbinieka rokās, citu izlašu fani saņēma sodus un brīdinājumus. Fanu sakarā no vislabākās puses sevi apliecināja Velsas un Islandes izlašu līdzjutēji, kuri sekoja savu futbolistu piemēram, atbalstīja savas komandas ar apskaužamu uzticību un tika atalgoti par to gan ar futbolistu sniegumu laukumā, gan attieksmi ārpus mačiem. Tieši Islande un Velsa pārsteidza visvairāk, bet pie lielākās vilšanās var minēt angļu un spāņu fiasko astotdaļfinālā, kā arī divus zaudējumus FIFA rangā no visām Eiropas komandām visaugstāk esošās Beļģijas izlases izpildījumā.

Par roku nesavaldīšanu dārgi nācies maksāt Vācijas izlases galvenajam trenerim Joahimam Lēvam un viņa vadītajai komandai. Televīzijas kameras vairākkārt turnīra gaitā fiksējušas Lēvu aiztiekam sevi vietās, kuras nav pieņemts aiztikt publiski, par to vācu speciālists saņēma izsmieklu jūru internetā un žurnālistu kritiku. Vācijas izlases uzbrucējs Lukašs Podoļskis savu treneri aizstāvēja, norādot, ka vairākums vīriešu tā darot, viņu ieskaitot, bet pats speciālists atvainojās par nepiedienīgo uzvedību.

Par Lēva atgadījumu var pasmīkņāt, bet diez vai vāciešiem nāk smiekli par Džeroma Boatenga un Bastiana Šveinšteigera muļķīgo spēli ar roku savā soda laukumā šķietami nevainīgās situācijās. No tik pieredzējušiem vīriem gaidīja līderu cienīgu sniegumu, nevis iegāšanu ceturtdaļfinālā un pusfinālā.

Lielākais kuriozs gan ir Šveices izlases Puma ražoto kreklu (un arī bumbas) plīšana mačā ar Franciju. «Ceru, ka Puma neražo prezervatīvus,» ar turnīra labāko joku izcēlās šveicietis Čerdans Šakiri. Šakiri trāpīgs bija ne tikai ar vārdiem vien. Viņa vārti astotdaļfinālā pret Poliju uzskatāmi par skaistākajiem turnīrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vācija 0
Francija 2

Euro 2016 pusfināls
Vārti: Grīzmans (11 m) 45., 72.
65% bumbas kontrole 35%
17 (6) sitieni (pa vārtiem) 16 (7)
Varonis: Antuāns Grīzmans. Ātrais uzbrūkošais pussargs ir atkarīgs no Francijas smailes uzbrucēja Olivjē Žirū veiktā darba apjoma. Seši vārti vienā EČ finālturnīrā pirms fināla ir lielisks rādītājs abu savstarpējai sadarbībai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?