Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rozentāle izšķērdību neredz

2 778 796 lati - par šādu summu varētu izremontēt vairākas lielas slimnīcas nodaļas vai arī veikt endoprotezēšanas operācijas gandrīz diviem tūkstošiem pacientu. Tieši tādu naudas apjomu neekonomiski un neefektīvi izlietojušas trīs slimnīcas - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS), P.

Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS), Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) -, veicot revīziju, konstatējusi Valsts kontrole (VK). Par ekonomiski neizdevīgiem tiek saukti vairāki slimnīcu iepirktie ārpakalpojumi un vairākos gadījumos partnerattiecība ar privātajām struktūrām. Lai arī valsts kontroliere Inguna Sudraba to sauc par naudas šķērdēšanu, nav lielu cerību, ka slimnīcas turpmāk saimniekos efektīvāk. Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) _Dienai_ saka - nekādu būtisku pārkāpumu neesot.

Ieliek privātā makā

No visām četrām revīzijā aplūkotajām veselības jomas iestādēm naudas izteiksmē lielākā neefektīvi tērētā summa bija RAKUS, liecina VK revīzijas ziņojumi. RAKUS bija samaksājusi 2,39 miljonus latu par privāto kapitālsabiedrību - SIA Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs (LPRMC) un SIA Brūču klīnika - sniegtajiem mikroķirurģijas un mikroķirurģiskās izgulējumu ārstēšanas pakalpojumiem. VK norāda: tādējādi pati slimnīca neguva iespējamo bruto peļņas daļu 1,2 miljonu latu apmērā, tā netika investēta RAKUS attīstībā. «Tā ir apzināta naudas izņemšana - caur privātu centru izņemt naudu. Ja ir peļņa, tā ir jāiegulda medicīnas iestādē, nevis jāieliek privātajam kabatā,» saka valsts kontroliere I.Sudraba.

Veselības ministrijas (VM) ierēdņi neoficiālās sarunās saka - situācija RAKUS parāda diktātu no ārstu mikroķirurgu puses, labi apzinoties, ka šo speciālistu valstī ir maz. Arī VM valsts sekretārs Armands Ploriņš teic: «Vai jūs zināt, cik Latvijā ir mikroķirurgu? Uz divu roku pirkstiem var saskaitīt.» Pēc viņa stāstītā, mikroķirurgi apvienojušies, slimnīcā pirms deviņiem gadiem izveidojuši savu privāto uzņēmumu un vienojušies ar RAKUS par izdevīgu ārpakalpojumu. Valstij tas nekādus zaudējumus nenesot, atzīst A.Ploriņš.

Kā norāda LPRMC izpilddirektors Jānis Bendiks: «Grūti saprast, par kādu naudas izšķērdēšanu varētu būt runa situācijā, kur privāts uzņēmums atklātā konkursā ir ieguvis tiesības veikt valsts pasūtījumu par valsts noteiktajiem pakalpojumu tarifiem.» Viņš gan nenoliedz, ka centrs, kurš atrodas RAKUS Gaiļezerā, izmanto arī RAKUS piederošo aparatūru, taču to nomājot.

A.Ploriņš netic, ka būtu iespējams lauzt pastāvošo sistēmu - neizdošoties atrast mikroķirurgus, kas gatavi strādāt RAKUS štatā. Arī RAKUS vadītājs Viesturs Boka neko negrasās mainīt: «Pārtraucot līgumu ar LPMC, Latvijas iedzīvotājiem praktiski zūd iespēja saņemt šos sarežģītos pakalpojumus.»

Vēršas Ģenerālprokuratūrā

Apšaubāmu būvdarbu iepirkumu konkursu VK atradusi, veicot revīziju RSU. Tā bija noslēgusi iepirkuma līgumu ar būvfirmu Pamats par Sporta kluba telpu rekonstrukciju, kaut arī tā piedāvājums (par 124 000 latu) bija divreiz dārgāks nekā pretendentam ar zemāko cenu, kuru izslēdza, jo uzņēmums nebija pievienojis sarakstu ar atsauksmēm. I.Sudraba saka - ja ir bijusi iespēja divreiz lētāk pirkt pakalpojumu, bija iespēja pārtraukt iepirkuma procedūru un izsludināt atkārtotu konkursu.

Norādot uz iepriekšējās vienošanās risku, VK jau nosūtījusi vēstuli Ģenerālprokuratūrai, kurā lūdz izvērtēt to, vai atbildīgās amatpersonas būtu jāsauc pie atbildības par iespējamiem pārkāpumiem.

Pašu RSU revīzijā atklātais nepatīkami pārsteidzis, Dienai norāda RSU Komunikāciju departamenta direktore Vineta Savicka. RSU sākusi dienesta izmeklēšanu, no amata atstādināti divi darbinieki, kuri veica šo iepirkumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārkāpumi

Rīgas Austrumu slimnīca par mikroķirurģijas un mikroķirurģiskās izgulēšanas ārstējumu pakalpojumiem maksājusi SIA Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs un SIA Brūču klīnika gandrīz 2,4 miljonus latu, kaut arī pašai slimnīcai būtu izdevīgi tos sniegt.
Rīgas Stradiņa universitāte noslēgusi iepirkuma līgumu ar būvfirmu Rīgas firma Pamats, lai arī tā piedāvājums bijis divas reizes dārgāks nekā citu pretendentu piedāvājumi.
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs slēdzis līgumu ar SIA Publisko iepirkumu atbalsta aģentūra, kura savu darbību ir reģistrējusi piecas dienas pirms RPNC darbinieka iesnieguma par šāda ārpakalpojuma nepieciešamību. RPNC maksājumi 2008.gadā ir šā uzņēmuma vienīgie ieņēmumi.
P.Stradiņa slimnīca par dažādiem pakalpojumiem, kuru veikšana ietilpst pašu slimnīcas darbinieku pienākumos, maksājusi 211,9 tūkstošus latu. Piemēram, šī iestāde slēgusi līgumu (par 68,4 tūkst.latu) par pacientu datubāzes izveides un ārstēšanās izmaksu aprēķinu veikšanu ar SIA Baltijas elektronikas izstrādnes, lai gan tas būtu jādara slimnīcas Medicīnas informātikas dienestam, kurā strādā 11 darbinieki.
Dati: Valsts kontrole

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?