Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rucavā turpina rotēt priekšsēdētāji

Rucavas novada domes vadībā iepriekšējā sasaukumā pabija četri priekšsēdētāji. Pēc 2013. gada pašvaldību vēlēšanām Rucavas novada līdera amatu atstājusi jau otrā tā vadītāja. Līga Stendze to izdarīja pēc pašas vēlēšanās, taču pēc viņas ievēlētajai Irēnai Šustai jūnija sākumā domes vairākums izteica neuzticību, par ko balsoja septiņi deputāti. Ir pagājušas vairākas nedēļas, bet jaunu priekšsēdi Rucavas novada deviņi domnieki, kas pārstāv sešus sarakstus, nav spējuši izraudzīties.

Novada priekšsēža vietnieks Romārs Timbra (ZZS), kurš pilda vadītāja pienākumus, nevarēja pateikt, kad deputāti varētu ievēlēt I. Šustas pēcteci un vai tas varētu būt arī viņš pats. Kārtējā domes sēde plānota 30. jūnijā, taču tās darba kārtībā nav šāda jautājuma. R. Timbra vēlas, lai šo svarīgo lēmumu dome pieņemtu sēdē, kurā piedalās visi deputāti. Uz vaicāto, kāpēc tik grūti vienoties, R. Timbra Dienai atbildēja: «Mums trūkst izteikta un stipra līdera. Lielākā daļa spējīgo cilvēku ir aizbraukuši no Rucavas. Katrs deputāts ir ar savu «es», un grūti ir pieņemt cita viedokli.»

Ziedi atlaistajai vadītājai

Rucavas novadā ir ap 1800 iedzīvotāju. No tiem 878 balsstiesīgie pilsoņi 2013. gadā jūnijā piedalījās novada domes vēlēšanās, kurās trīs saraksti ieguva pa diviem mandātiem un trīs - pa vienai deputāta vietai. Pēc 2009. gada vietējām vēlēšanām domes vadība nomainījās četras reizes - sākumā to vadīja Viktors Čamans, kurš atkāpās pats. Tad bija Andris Brīvkalns, kura ievēlēšanā pēc laika atklāja procedūras pārkāpumus. Pēc viņa amatā nāca Andis Rolis, taču viņam uzmanību bija pievērsis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, jo politiķa dāvinājums it kā draugam vārdadienā ticis uztverts kā iespējamais kukuļa došanas mēģinājums. Lieta gan tika izbeigta, bet amatu A. Rolim neizdevās saglabāt, un viņa krēslā ievēlēja Līgu Stendzi. Viņa bija arī pirmā Rucavas priekšsēde pēc 2013. gada vēlēšanām, bet tad izlēma posteni atstāt. Pēc tam 2014. gada martā domnieki par priekšsēdētāju ievēlēja I. Šustu, kura arī krēslu ir zaudējusi.

Portālā Rekurzeme.lv vēstīts, ka 6. jūnijā domes sēde ilgusi vien kādas 15 minūtes, taču pēc I. Šustas atbrīvošanas pie viņas sastājusies gara rinda ar sveicējiem, kuri bija atnesuši ziedus. I. Šusta Dienai stāsta, ka tie bijuši domes darbinieki. Tas nedaudz nonāk pretrunā ar neuzticības izteikšanas pamatojumu - priekšsēdētājas darba stila dēļ pašvaldību pametuši vairāki darbinieki. I. Šusta atzīst, ka domē ir vakantas speciālistu vietas, bet tā nav tikai Rucavas problēma, jo darbiniekus grūti atrast ne vienā vien novadā. Tāpēc I. Šusta atbalsta piedāvājumu veidot pašvaldību sadarbības teritorijas, piemēram, vairākiem novadiem varētu būt kopīga būvvalde, arī bāriņtiesas, jo tām ir izvirzītas prasības, kādas mazai pašvaldībai ir grūti izpildīt. «Tās problēmas jau paliks neatkarīgi no tā, kurš vadīs novadu,» uzskata I. Šusta. Viņa neko labāku neparedz arī nākamajās 2017. gada pašvaldību vēlēšanās. Gatavību startēt tajās izrādījuši visi seši saraksti, kuri pārstāv dažādas domubiedru grupas, kas daļēji saistītas arī ar teritoriālajām interesēm. Novadā ir apvienoti Dunikas un Rucavas pagasti, kas atrodas Kurzemē pie jūras un Lietuvas robežas. Novadā ir arī Papes dabas parks.

Tā ir demokrātija

Priekšsēža vietnieks R. Timbra ir vienīgais, kas ievēlēts nevis no vēlētāju apvienības, bet partijas - Latvijas Zemnieku savienības - saraksta. Taču notiekošo domē viņš nesaista ar partiju vai kādu citu grupu interesēm. Visu nosakot spēja saimnieciski vadīt novadu. Nesen TV3 raidījumā Nekā personīga tika minēts, ka joprojām nav beigusies tiesvedība par kāda Lietuvas pilsoņa māju, kas nelikumīgi uzcelta kāpās pirms desmit gadiem. Mājas būvētājs draudot no pašvaldības piedzīt desmitiem tūkstošu eiro zaudējumus par morālo kaitējumu, jo paļāvies uz sākotnējo būvatļauju. Savukārt aģentūra LETA pavasarī ziņoja, ka Rucavas dome saņēmusi iesniegumu par musulmaņu kultūras un reliģijas centra izbūvi jūras piekrastē Papē. I. Šusta toreiz norādīja, ka mošejas būvniecība neatbilst Papes darba parka mērķiem un piekrastes kultūrvēsturiskajām vērtībām. Dienai viņa skaidro, ka šajā vietā ir atļauta sabiedrisko ēku būvniecība. Ir izteikta arī interese šajā teritorijā būvēt atpūtas mājas. R. Timbra saka: «Situācija ir mainījusies, un mošejas būvniecība vairs nav aktuāla, bet es precīzi to nevaru pateikt.»

Šajā sasaukumā daudzās pašvaldībās ir mainījusies vadība, dažviet - pat vairākkārt. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) bija informēts, ka tas ir noticis arī Rucavā. Ministrijas speciālisti sekošot līdzi, kā attīstītās notikumi, bet ministrijai ir svarīgi vien tas, lai dome pildītu savas funkcijas. «Mums ir demokrātiski ievēlētas pašvaldības,» Dienai atbildēja K. Gerhards, lūgts komentēt biežo pašvaldību vadītāju maiņu. Viņš atzīst, ka nelielajiem novadiem ir grūti piesaistīt kvalificētus speciālistus. Tāpēc bija piedāvājums turpināt administratīvi teritoriālo reformu, taču koalīcija atbalstīja maigāku variantu - pašvaldību sadarbības teritoriju modeli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?