Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Rudens sērga - slimnīcām beidzas kvotas

Jau rudenī dzirdēt, ka lielajām slimnīcām beidzas kvotas uz izmeklējumiem, nav nekas neparasts. Arī šogad daļai pacientu jāsamierinās, ka pieraksts būs vien uz nākamo gadu. Par to ziņo lielās slimnīcas, bet ar šo problēmu saskaras arī reģionos.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā (RAKUS) šobrīd pieraksts līdz gada beigām ir pilns uz valsts apmaksātām reimatologu, oftalmologu, ginekologu, kardiologu-aritmologu konsultācijām, diagnostiskās kardioloģijas izmeklējumiem - ehokardiogrāfiju, veloergometriju, Holtera monitorēšanu, galvas un kāju asinsvadu izmeklējumiem un resnās zarnas endoskopiskajiem izmeklējumiem. Savukārt gada kvota ir iztērēta uz gastroenterologa konsultācijām un osteodensitometrijas izmeklējumiem, Dienai stāsta RAKUS pārstāvis Mārtiņš Vilcāns. Gada pirmajos septiņos mēnešos, piemēram, izpildīti arī 88% no gada kvotas invazīvās radioloģijas dienas stacionārā un 72% reimatologu konsultācijām.

Arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā jau jūlijā gaidīšanas laiks uz atsevišķiem izmeklējumiem, piemēram, ehokardiogrāfiju, veloergometriju, magnētisko rezonansi un citiem sasniedza pusgadu, kas liecina par to, ka šogad jauni pacienti, visticamāk, uz šiem izmeklējumiem netiks pierakstīti.

Izsīkstošas kvotas ir problēma arī reģionos. Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs gan Dienai atzīst, ka situācija ir ļoti dažāda. Piemēram, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā uz dažiem izmeklējumiem kvotas ir beigušās jau jūnijā. Savukārt Valmierā kvotas nav izsmeltas, tās vienmērīgi sadalot pa visu gadu, bet rindā pacientam jāgaida septiņi mēneši.

Par situāciju Veselības ministrijā (VM) zina, bet atbilde ir ierastā - nepietiekams finansējums. Reizē Diena saņem skaidrojumu, ka attiecībā uz nākamo gadu Nacionālais veselības dienests (NVD), plānojot līgumus ar ārstniecības iestādēm, izvērtēs faktisko pacientu plūsmu iepriekšējo 12, nevis 9 mēnešu garumā kā līdz šim. Tam vajadzētu nozīmēt, ka nākošgad finansējums varētu būt atbilstošāks reālajai situācijai. Jau šogad no oktobra virs kvotas plānots izmeklēt arī pacientus, kuriem ir pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju.

NVD pārstāve Evija Štālberga Dienai vēl piemetina, ka finansējums slimnīcām tiek piešķirts katru mēnesi, tāpēc tiem pacientiem, kuriem ir pieraksts vēl līdz gada beigām, pakalpojums noteikti tiks sniegts. Tāpat viņa aicina pacientus vērsties pie speciālistiem citviet - piemēram, ja RAKUS uz kādu izmeklējumu ir gara rinda, tad citur iespējams tikt pat dažu dienu laikā.

Jāpiebilst, ka tuvākā mēneša laikā Bērnu klīniskā universitātes slimnīca vēl ziņos, kā tā plāno mazināt pacientu rindas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?