Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Rundālē restaurētais hercoga kabinets ir kā glezna

Piecus gadus restaurētais Hercoga otrais darba kabinets, kuru atjaunoja par Borisa un Ināras Teterevu fonda līdzekļiem un atklāja pils 277. dzimšanas dienā, ir ļoti īpašs, jo tā ir vienīgā dzīvojamā telpa ar apgleznotām sienām. «Tas bija ļoti neraksturīgi XVIII gadsimta dzīvojamām telpām, jo parasti tās bija apvilktas ar auduma tapetēm.

Atjaunošana, ko veica restaurācijas uzņēmums Rokajs, bija ļoti sarežģīta un ilga piecus gadus, jo sienas laika gaitā, kopš 1864. gada, bija krāsotas ar četrām eļļas krāsas kārtām. Nācās uzmanīgi notīrīt kārtu pēc kārtas,» stāsta Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, norādot uz baltas, brūnas un pelēkas krāsas četrstūrīti, kas speciāli atstāts virs ieejas durvīm. Taču, iespējams, tieši sienu robustā pārkrāsošana ir izglābusi apgleznojumus: šajā telpā piecdesmit gadu bija skolas klase, un bērni būtu tos vienkārši nokasījuši nost. «Iedomājieties: jūs gribat rakstīt telpā, kura ir kā glezna. Jūs esat iekāpuši gleznā ar ornamentiem uz sienām! Dabiski, pie tādas sienas nevar piestumt skapi vai piekārt gleznas. Kabinetam tā arī jāpaliek - tukšam, sterilam un, es pat teiktu, nedaudz neomulīgam. Bet hercogam tā patika,» I. Lancmanis izrāda kabinetu hercoga dzimtas atvasēm - Vācijā dzīvojošajam princim un sava vēsturiskā senča vārdabrālim Ernstam Johanam Bīronam un viņa kundzei princesei Elizabetei, dzimušai grāfienei fon Īzenburgai. Arī princis, kuram pēc tradīcijas kopā ar Teterevu pāri arvien ticis uzticēts gods pārgriezt lentīti kārtējās atjaunotās pils telpas atklāšanā, savu iespēju robežās ir finansiāli atbalstījis Rundāles pils atjaunošanu.

Pils restaurācija ilgst jau 41 gadu, bet tika iecerēta jau 1964. gadā. «Tad jau sākām sapņot un pirms 50 gadiem diezgan precīzi iztēlojāmies to, kas tagad top. Vajadzēja tikai pusgadsimtu, un viss notiek!» priecājas I. Lancmanis. Teterevu ģimene pils atjaunotni atbalsta jau kopš 1997. gada, savukārt valsts nav finansējusi restaurāciju jau kopš 1992. gada. Nākamgad, atklājot bibliotēku, restaurācija būs pilnībā pabeigta, vainagojot arī Teterevu fonda programmu Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010.-2014. Par tajā ieguldīto pusmiljonu latu atjaunota arī Biljarda zāle, kura tikko ieguvusi klasicisma lustru ar 2000 slīpētām mandeļveida krellītēm, kuras nācās pasūtīt Vācijā.

«Tas, ko redzam, ir iespaidīgi un neticami. Kad atbraucām pirmo reizi 1990. gadā, te vēl nebija dārza un daudz kā cita,» princis E. J. Bīrons teic, ka jau 23 gadus apbrīno pils atjaunotni.

Hercoga otrajā kabinetā nācies atjaunot arī kamīnu, jo XIX gadsimtā tā vietā bija uzmūrēta krāsns. Ar kamīnu lieliski saskan īpaši iegādātais interjera iekārtojums: lielais itāļu tipa rokoko spogulis un Parīzes XVIII gs. meistara Antuāna Matjē Kriāra izgatavotais rakstāmgalds, kuru I. Lancmanim izdevies nopirkt Hampel firmas izsolē Minhenē. «Tur nopirkām arī sešus varenos, troņveidīgos itāļu krēslus. Mēs speciāli meklējām kaut ko milzīgu, jo sienu gleznojumu lielais mērogs, pārspīlētība prasa kaut ko atbilstošu. Tāpēc arī dekoratīvais konsoļu galds ir no Itālijas: pārspīlētas, gandrīz neprātīgas formas. Franči teiktu: kas par šausmām, bezgaumību! Bet itāļiem patīk tas, kas ir liels, spēcīgs, dinamisks,» paskaidro pils saimnieks.

Rundāles pils dzimšanas dienā tika atvērtas arī divas jaunas telpas dekoratīvās mākslas ekspozīcijā No gotikas līdz jūgendstilam. Tajā apskatāma Latvijas XVIII gs. krāšņi apgleznotā keramika un baznīcu baroka kokgriezumi. Tomēr pilī arī parādās jaunas problēmas. Atkal sācis tecēt jumts, dārzu izvagojuši kurmji, bet ūdensžurkas nograuzušas daudzu rožu saknes un nopostījušas eksotisko parūku koku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?