Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sāk dialogu pēc triju Saeimas sēžu izgāšanas

Pēc politiskā spēka demonstrējumiem, izgāžot trīs Saeimas ārkārtas sēdes, koalīcijas un opozīcijas līderi pirmdienas pievakarē jau bija noskaņoti vienoties par kompromisu, kuru piedāvāja Tautsaimniecības komisijas priekšsēdis Vents Armands Krauklis (TP). Tas paredz atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei nevis līdz 2014.

gadam, kā nosaka tagad komisijā atbalstītais ierosinājums, bet tikai līdz 2011. gada 1. jūlijam. No šī datuma varētu paredzēt akcīzes nodokļa likmi dabasgāzei finanšu ministra Einara Repšes (JL) jau tagad piedāvātajā kompromisa redakcijā. No šā gada 1. jūlija ir noteikts, ka akcīze dabasgāzei ir 15,6 lati par 1000 kubikmetriem, taču ministrs piedāvā šo summu samazināt uz pusi - 7,8 latiem par 1000 kubikmetriem.

V. A. Krauklis atzina, ka viņa priekšlikums atlikt akcīzes noteikšanu dabasgāzei uz gadu atvieglotu iedzīvotāju situāciju šajā ziemā. Tā varētu būt ļoti smaga, un vismaz līdz nākamajam gadam cilvēkus varētu pasargāt no apkures izmaksu palielināšanās, kas rastos paaugstinātās akcīzes dēļ. Nākamajā vasarā jaunā valdība varēs izvērtēt situāciju un izvēlēties tai atbilstošāko risinājumu. Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pieļāva, ka opozīcijas piedāvājums ir apsverams, taču ar to vēl tiks iepazīstināta Finanšu ministrija. Ja abas puses par to vienosies, grozījumus likumā par akcīzes nodokli varētu izskatīt Saeimas ārkārtas sēdē pēc nedēļas 23. augustā.

Taču, lai nonāktu līdz koalīcijas un opozīcijas dialogam, PCTVL frakcijas vadītāja Jakova Plinera vārdiem runājot, Saeima pirmdien atkal sabiedrībai parādīja, ka «te ir cirks». Ne valdības partijām, ne koalīcijai nebija nepieciešamā vairākuma. Tādējādi trīs sasauktās Saeimas sēdes beidzās bez rezultāta kvoruma trūkuma dēļ un tajās iekļautie jautājumi netika izskatīti. Lai nepieļautu akcīzes nodokļa grozījumu pieņemšanu opozīcijas piedāvātajā redakcijā, balsojumā nepiedalījās valdības partijas Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība, Zaļo un Zemnieku savienība, Visu Latvijai- Tēvzemei un brīvībai/LNNK un koalīciju atbalstošie neatkarīgie deputāti. Tādējādi sēdē nebija nepieciešamā deputātu skaita - vismaz puse jeb 50 deputātu. Savukārt nākamās divas sēdes, kuru darba kārtībā bija koalīcijas partijām būtiski jautājumi, pret kuriem opozīcijai pat nebija iebildumu, kvoruma trūkuma dēļ tomēr tika slēgtas, jo tagad balsojumos nepiedalījās opozīcija - Tautas partija, LPP/LC, Saskaņas centrs un PCTVL.

Māris Kučinskis (TP) Dienai atzina, ka tā ir atbildes reakcija valdošajām partijām. Taču tā dēvētā kvoruma noraušana ir viens no opozīcijas darbības paņēmieniem, bet viņš neatceroties, ka to būtu izmantojusi valdošā koalīcija, kurai ir jāspēj nodrošināt vairākumu. Koalīcijai ar to atbalstošajiem deputātiem kopā ir 50 balsu, bet vairāki tās deputāti sēdē nepiedalījās - arī zaļais zemnieks Viktors Ščerbatihs.

Taču arī no šīs situācijas, kas nedarīja godu parlamentam, atsevišķi politiķi pamanījās gūt kādu labumu vēlāk sasauktajā Saeimas prezidija un frakciju padomes sēdē, par kuru bija liela mediju interese. Tajā vienīgi Saskaņas centra un VL-TB/LNNK pārstāvji atteicas no vārda. Pārējo uzstāšanās bija ar priekšvēlēšanu runām raksturīgām iezīmēm. Sevišķi tas bija jūtams Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS) priekšnesumā. Lai gan pirmo sēdi nācās slēgt arī ZZS dēļ, G. Daudze aicināja «ar savu rīcību negraut uzticību parlamentārai republikai, un tas, kas šodien notika, ir bezprecedenta gadījums». G. Daudze mudināja domāt par valsti un to, kā Saeima izskatās publiski. Andri Bērziņu (LPP/LC) «Gundara Daudzes skaistā tirāde» bija pārsteigusi, jo «kvoruma noraušanas sērgu ir aizsākusi Vienotība un ZZS». Saeimas priekšsēdis savukārt uzskata, ka ir atšķirība starp abiem gadījumiem, jo opozīcija atriebjoties bloķējusi lēmumu pieņemšanu par jautājumiem, pret kuriem nevienam neesot bijis iebildumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?