Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sākas pulciņu sezonas maratons

Sākumskolēnu vecākiem nav viegli tikt galā, izvadājot uz un no skolas savas atvases, sevišķi, ja nepalīdz omītes vai auklītes, jo mazajiem skolēniem stundas beidzas ap vieniem, diviem dienā. Ne visas skolas nodrošina pagarinātās dienas grupas, un, lai bērniem nenāktos savā vaļā sēdēt vieniem mājās, pulciņi ir risinājums.

Labi, ja tos piedāvā skola, bet var atrast arī gana daudz un jēgpilnas nodarbes dažādās interešu izglītības iestādēs - daļa no tām ir privātas, kas jūtami patukšo vecāku maciņus, bet arī par samērā niecīgu ģimenes līdzfinansējumu var atrast daudzveidīgus un kvalitatīvus pulciņus. Skolas Diena skaidro, kā izvēlēties bērnam piemērotāko, pulciņus sabalansējot ar slodzi skolā.

Tas laika menedžments…

Manai meitai, otrklasniecei, ir paveicies, jo skolā ir daudz pulciņu, kā arī pagarinātā grupa līdz pat 18.00 vakarā. Tā kā stundas beidzas ap vieniem, pēcpusdienas tiek veltītas pulciņiem un pastaigām skolas pagalmā. Meitas intereses ir plašas - koris, vizuālā māksla, veidošana, orientēšanās un spēļu vingrošana, plus trīsreiz nedēļā ārpusskolas nodarbības baleta studijā. Šogad plānā ir vēl kokapstrāde, bet jāpilda arī mājasdarbi. Tā kā pulciņos darāmais parasti ir interesantāks, bet vakarā nogurums ir liels, ne vienmēr skolēnu ir viegli motivēt mājasdarbiem, vecākiem jāsēžas līdzās pie burtnīcām. Taču arī interese par apkārtējo pasauli aug līdz ar daudzveidīgo ārpusskolas prasmju apguvi. Arī brīvdienās ir ko darīt - muzeju un pasākumu klāstā arvien vairāk ir radošu darbnīcu bērniem. Piemēram, izdevniecības Liels un mazs Biki Buku darbnīcā piedzīvotais meitai ir radījis paliekošu interesi par stāstu rakstīšanu un noformēšanu, grāmatplauktu regulāri papildina kāda pašradīta grāmatiņa. Tātad ārpusmācību aktivitātes ir vērtīgas. Tik tas laika menedžments... «Bērni, kas apmeklē vairākus pulciņus, ir disciplinētāki, savāktāki, ar plašāku redzesloku. Viņi māk plānot savu darbu un laiku, ātrāk reaģē uz pārmaiņām, uzdevumiem un apgūstamo informāciju,» novērojusi Rīgas Skolēnu pils direktora vietniece Iveta Freimane.

Populārākie - mūzikā

Rīgas Skolēnu pilī ir ļoti raibs pulciņu piedāvājums bērniem un jauniešiem no pirmsskolas līdz pat 25 gadu vecumam. Daudzi pulciņi ir vēsturiski, tos apmeklējuši tagadējo skolēnu vecāki. Vispopulārākie esot kultūrizglītības pulciņi - mūzika un folklora. Iecienīta ir arī vizuālā māksla un dejas, bet skolēnu teātris Zīļuks esot viens no godalgotākajiem jauniešu amatierteātriem Latvijā ar iespēju apgūt kustību, leļļu un ielu teātru mākslu. Aktuāli arī dažādu svešvalodu pulciņi, jo tie palīdz nostiprināt skolā apgūto. Skolēnu pilī darbojas arī vienīgais arheoloģijas pulciņš Latvijā, kuru vada profesionāla arheoloģe, vasarās tā dalībnieki veicot īstus izrakumus.

I. Freimane stāsta, ka skolēni parasti apmeklē vairākus pulciņus. Viena pulciņa standarta grafiks ir divas reizes nedēļā, bet nodarbību var būt arī vairāk. Parasti bērnus uz pulciņiem atved vecāki, vēlāk vai nu interese saglabājas, vai arī bērns pāriet uz citu pulciņu. I. Freimane iesaka izvēlēties dažādus pulciņus, lai sabalansētu intelektuālās un fiziskās aktivitātes: «Daudziem bērniem ir mazkustīgs dzīvesveids, arī liekais svars. Tāpēc, domājot par to, kā jūsu bērns gleznos vai runās franciski, atcerieties, ka viņam vajag arī sportot!»

Lai patīk pašam bērnam

Savukārt Tehniskās jaunrades centra Annas 2 direktore Irēna Maskaļonoka stāsta, ka pulciņu audzēkņi nereti tieši interešu nodarbībās gūst impulsu nākotnes profesijas izvēlei. Arī Annas 2 ir pulciņi dažādiem vecumiem (6-25 gadi), pieejamas gan astronomijas, gan persiešu valodas, jogas un animācijas nodarbības, taču uzsvars ir uz tehnisko jomu - robotu tehnika, raķetes, kuģu un auto modeļi, lidmodeļi, galdniecība... Pulciņi aprīkoti ar speciālu tehniku, kas, iespējams, citur bērniem nebūs pieejama. Pulciņus var mainīt, līdz atrasts tīkamākais. «Pulciņu darba laiks grupām ir noteikts, taču pulciņa vadītājs strādā ar katru bērnu individuāli pie viņa projekta. Daži bērni nāk 1-2, citi 3-4 reizes nedēļā, parasti apmeklē vairākus pulciņus,» stāsta I. Maskaļonoka. Un uzsver - svarīgi, lai arī bērnam nodarbības patīk, nevis tikai mamma izdomājusi, ka tās ir noderīgas. Būtiski arī, lai pulciņi būtu no dažādiem interešu blokiem, vismaz mazajiem, kamēr nostiprinās interešu virziens. Nevajag bērnu sodīt - tu slikti mācies vācu valodu, nu tad vēl papildus iesi uz tās pulciņu! Jādara tas, kas patīk, - priecīgs bērns arī skolā labāk mācīsies. «Tomēr gribu atgādināt - skolēnam vajag arī brīvo laiku, kad viņš par pabūt pats ar sevi, nedarot neko obligātu, tāpēc ar noslogošanu vecākiem nevajag pārspīlēt. Taču mūsdienās, kad bērni daudz laika pavada pie datorspēlēm vai sociālajos tīklos, pulciņi ir labs veids, kā viņus no tā atturēt. Turklāt pulciņos var socializēties pa īstam, jo tur pulcējas bērni ar līdzīgām interesēm, viņiem ir par ko parunāt radošā gaisotnē,» uzsver I. Maskaļonoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?