Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sala, ceļojums un ikdienas dzīve

Inga Melberga

Ceļojums maina mūsu dzīvi, piešķirot tai jaunas krāsas un pagriezienus, vai tomēr atklāj, izgaismo jau esošas īpašības, ko ikdienā vienkārši kaut kādu iemeslu dēļ nepamanījām? Iespējams, notiek abējādi. Šo tēmu apspēlē māksliniece Ieva Saulīte savā personālizstādē Dzīves ceļojums, kas no rītdienas, 9. janvāra, līdz 28. janvārim būs skatāma Kalnciema kvartāla galerijā Rīgā. Izstādē būs skatāmi zīmējumi, kolāžas, grafikas, kas tapuši Islandē un pēc tam Latvijā.

Nosaukums Dzīves ceļojums radies no apkārtējo reakcijas. «Tas gan būs ceļojums, kas uz visiem laikiem mainīs tavu dzīvi!» tā teica draugi, paziņas un ziņkārīgie, uzzinot, ka 2014. gada nogalē Ieva dodas pavadīt divus mēnešus Islandē, Reikjavikā, mākslinieku rezidencē. Māksliniece stāsta - izstāde Dzīves ceļojums ir atbilde uz jautājumu: «Nu, kā tad tev tur gāja?» «Skatoties no šejienes, no Latvijas, mums bieži vien Islande ir kā jaunā Parīze - vieta, kur radošajiem meklēt lielo iedvesmu, pati liela un plaša. Bet patiesībā jau tā ir un paliek sala ar savu noslēgto sabiedrību, kas ir kā savdabīgs, atsevišķs organisms, kurā iebraucēji ir kā pie eglītes pakarināti dekori, kas tur pastāv, papriecē sevi un citus un atkal dodas prom,» atklāj Ieva. Bez šaubām, šī vide ietekmē, iedvesmo - viņa saka. Atgriezusies Latvijā ar dažādām jaunām iecerēm un lielāku pārliecību par sevi - ka var neņemt tik daudz vērā citu viedokļus, bet darīt savu darāmo. «Mākslā, manuprāt, mūsdienās nevaram runāt par kaut kādu nacionālu vai lokālu kontekstu. Protams, konkrēta vide, kurā esi, tevi ietekmē, ietekmē tavus estētiskos principus, koncepciju. Ir svarīgs konteksts, no kurienes cilvēks nāk, līdzīgi domājošu cilvēku pieredzes kopums,» uzskata māksliniece.

Ieva Saulīte savā daiļradē lielākoties darbojas ar instalāciju un veido darbu sērijas (zīmējumus, gleznojumus u. c.), kur pēta cilvēku savstarpējās attiecību sistēmas caur ikdienas dzīves atribūtiem un to dekontekstualizēšanu. Arī izstādē Dzīves ceļojums aplūkojamie darbi atklāj un dod norādes par ceļojumā gūto pieredzi no ikdienas dzīves iekšpuses jeb uz savas ādas piedzīvoto. Izejas punkts atrodas mājsaimniecības aizmirstības mikrokosmā un sadzīvē, nevis fetišizētās ainavās - ārējos elementos. Preču iesaiņojumi un to fragmenti, pa ceļam atrasti sīkpriekšmeti savstarpēji korelē un netieši norāda uz komunikācijas misēkļiem, kas radušies valodas, zīmju un simbolu tulkojumā. Runa lielākoties ir par cilvēku savstarpējām attiecībām. Ikdienas atribūtu atveidojumi pārvēršas par tēliem vizuālā ceļvedī, kurā pieturas vietas var būt gan reālas vietas, gan sarunu fragmenti, amizanta pieredze un ironisks, atsvešināts vērojums no malas vienlaikus ar iedziļināšanos sevī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?