Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Salūts par godu svētkiem

Pēdējā laikā aizvien pieprasītāka dažādu pasākumu un svētku sastāvdaļa ir salūts un dažādi uguņošanas priekšnesumi. To vēlas gan pilsētas svētku rīkotāji, gan kāzinieki, gan Jaunā gada ballīšu organizētāji.

Svētku aģentūras pārstāvis un profesionāls pirotehniķis Ilmārs Āboliņš teic, ka pasūtījumi ir visu gadu, tukšāks laika sprīdis ir vien oktobris, novembris un februāris. Augustā īpaši daudz ir kāzu, kuru rīkotāji vēlas uguņošanu vai, piemēram, divu siržu sadedzināšanu. Uguņošana var būt visai dažāda - sākot no vienkārša pāris minūšu salūta līdz multimediālam priekšnesumam, kurā ir gan mūzika, gan, iespējams, video, arī gaismas strūklakas. I. Āboliņš teic, ka pati vienkāršākā uguņošana jeb salūts izmaksā ap 500 eiro. Ja vēlas klāt mūziku, kādu priekšnesumu, cenas attiecīgi aug.

«Kāds amerikāņu arhitekts ir teicis, ka mājai ir svarīgas trīs lietas - vieta, vieta un vēlreiz vieta. Tieši to pašu var teikt par uguņošanu. Arī tur izšķiroši svarīga ir vieta, kur tā notiek. Ja man lūdz Vecrīgā sarīkot milzīgu salūtu, kāds bija krastmalā uz Rīgas 800 gadiem, man nākas atteikt, jo Vecpilsētā, kas ir arhitektūras piemineklis, to izdarīt nevar. Katrai vietai ir sava specifika, kur ko var izdarīt un ko ne. Tostarp arī no drošības aspekta. Jāsaprot, ka arī salūta apskaņošana ir sarežģīta un prasa zināšanas. Reizēm klients iedomājas, ka salūta laikā uz palodzes izliks atskaņotāju un tumbas, un viss notiks. Praksē tas nestrādā. Tur ir jābūt speciālai aparatūrai un zināšanām, kā mūziku padarīt dzirdamu salūta laikā un kā abas šīs lietas sinhronizēt,» stāsta I. Āboliņš, uzsverot, ka uguņošanas priekšnesumi ir smalks darbs, kas prasa atbilstošu kvalifikāciju.

Savukārt studijas Fire Spirit dibinātājs Dmitrijs Pudovs dalās savos novērojumos, ka pašlaik šādi uguns šovi ir mazāk pieprasīti nekā tā sauktajos treknajos gados - 2006. un 2007. gadā. Protams, situācija ir uzlabojusies salīdzinājumā ar pēckrīzes laiku, taču gan privātie klienti, gan uzņēmumi daudz vairāk skaita naudu. Studija Fire Spirit piedāvā ne tikai uguņošanu, bet arī šovu Ritmiskā uguns ar perkusionistu grupas piedalīšanos. Savukārt Uguns šovā ir dzīvas uguns, dejas un mūzikas savienojums, kas ietver gan žonglēšanu ar degošām lāpām, gan dejas ar uguns vēdekļiem un kontaktžonglēšanu ar degošu zizli.

Kā atzīst D. Pudovs, vispieprasītākie ir tā sauktie budžeta varianti, kas ir daudz lētāki par šovu ar sarežģītiem horeogrāfijas elementiem. Fire Spirit piedāvā dažādus priekšnesumus, kuru cena svārstās no 100 eiro līdz pat 1000 eiro. Izmaksas atkarīgas no priekšnesumā iesaistītā cilvēku skaita un šova sarežģītības. Arī D. Pudovs norāda, ka ne visas telpas ir piemērotas uguns šovu rīkošanai. Piemēram, nederēs iekštelpas ar zemiem griestiem, taču liels, plašs angārs varētu būt gana piemērots.

Vieni no aktīvākajiem uguņošanas priekšnesumu pieprasītājiem ir kāzu rīkotāji, tāpat uz lielām jubilejām šādus priekšnesumus izvēlas uzņēmumi. Bez salūta neiztiek arī nevieni pilsētas svētki. Taču klientiem ir jāņem vērā gan vietas uzliktie ierobežojumi, gan drošības prasības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?