Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Šarlotes ir vismaz četras

Ābolu laikā mūsu darba biroja virtuvē stāv paplātes ar kolēģu nesto ābolu blāķiem. Piektdienu pēcpusdienās neapēstos ņemam lietošanai mājās, lai pirmdien būtu vieta citiem āboliem. Kad pirms pāris nedēļām rosināju uz to Aleksandru, viņš teica: «Ai, āboli mums ir, jau reizes piecas esam cepuši šarloti.» Tieši tad atcerējos šo lielisko saldēdienu. Sarunāju ar Aleksi šarlotes recepti un papētīju arī mājās atrodamās.

Larusa lielā gastronomiskā vārdnīca par šarloti paziņo: ar šo nosaukumu zināmi divu veidu deserti - viens karsts, otrs auksts. Oriģinālā šarlote ir angļu desertu iedvesmota, radusies XVIII gadsimta beigās, iespējams, par godu karalienei Šarlotei. To cep cepeškrāsnī, un to veido augļu biezenis, kas ieliets ar sviestā mērcētu baltmaizi izklātā veidnē. Vēl karstu to izgāž no veidnes un pasniedz siltu ar aukstu vaniļas krēmu. Klasiskais biezenis ir no āboliem.

Savukārt auksto, necepto šarloti izgudroja franču pavārs M. A. Karēms: veidni izlika ar dāmu pirkstiņu cepumiem, kas mērcēti liķierī vai kafijā, un pildīja ar bavāriešu krēmu, variācijām piedāvājot Šantijī, šokolādes un kafijas krēmu. Atdzesēto šarloti tāpat izgāza no veidnes un pasniedza ar piedevām. Karēms to nosauca par Parīzes šarloti, taču XIX gadsimta vidū, Francijā iestājoties krievu ēdienu modei, tā kļuva par krievu šarloti.

Ir iespējamas arī šarlotes ar dārzeņiem un zivīm, taču tās nav plaši zināmas.

XIX gadsimta sākumā karstā šarlote pārceļoja uz Krieviju un ieguva milzu popularitāti, lai gan par krievu šarloti Eiropā sauca auksto. Krievijā šarlote bija ārkārtīgi izplatīts deserts gan restorānu, gan mājas virtuvē līdz pat XX gadsimta vidum. Ēdienu vēsturnieks V. Pohļobkins uzskatīja, ka tās izzušana saistāma ar izjaucamo veidņu nolietošanos un pagaišanu pēc Otrā pasaules kara. Tomēr šo variantu pazīst arī tagad, tas līdzīgs treknam pudiņam: veidnē kārtām klāj piena un olu maisījumā mērcētu baltmaizi vai cepumus un rīvētus ābolus vai augļu biezeni, cep ar sviestu un ēd ar putukrējumu. Nosaukums Šarlotka no nopietnās šarlotes ieguvis vai nu pamazināmo, mīlinošo, vai noniecinošo formu. Sava šarlotka ir arī Polijā, vairāk līdzīga citām ābolkūkām - starp divām plāksnēm sviesta un olu dzeltenumu mīklas iecep ābolus ar kanēli un rīvmaizi.

Mūsdienu slavenākais variants, kas pirmo vilni piedzīvoja XX gadsimta 70. gados, ir vēl cita veida kūka, ko ierindo starp ātrajām maizēm un ikdienas kūkām. To cep no āboliem, tāpēc ir uzskats, ka nedrīkst teikt «ābolu šarlote», tas būtu tāpat kā «šokolādes braunijs». Vienkārši šarlote - un tās recepte katrai saimniecei cita. Aleksandra šogad noprecētajai sievai Taņai: piecas olas sakuļ ar glāzi cukura un glāzi miltu, pieliek tējkaroti dzēstas sodas un pārlej sagrieztiem mizotiem āboliem, cep 200 grādos 35-40 minūtes, veidnei noņem malas un pārkaisa ar kanēli vai pūdercukuru. Taņa uzrakstīja, ka var cept arī ar rabarberiem. Lūk, varbūt arī par šarloti Aleksandrs viņu precēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?