Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sergejs Loiko. Lidosta

Romāna tulkojuma fragmenti

Pie nožēlojamā paskata būdas ar plēves aizstiķētu logu Lācis pilnā gaitā atkal apmeta mašīnu riņķī, tāpat kā sākot savu nikno ralliju, un, nemaz ij nepaskatījies, ir kāds dzertuvē vai nav, ietrieca logā «citronu» un vālēja atpakaļ.

Sētas puses pagalmā pie izpuvušas koka atejas ar izgāztām durvīm, apkurlis no sprādziena, nolaistām biksēm stāvēja Ruslans un, lūgdamies savu Dievu, blenza uz kūpošo, pussagruvušo būceni. «Jo..nais karš!» Ruslans pabeidza lūgšanu un, uzstīvējis atpakaļ bikses, piecas reizes pārkrustījās. Kopš tā laika nevienā no frontes pusēm neviens vairs Rusļiku netika redzējis, bet Lāča bataljonā nu valdīja sausais likums.

Uz kārtējo lokālo stīvēšanos ar separiem par pamieru no ukraiņu puses allaž sūtīja tikai Lāci. Viņš bija kļuvis gluži leģendārs pēc tam, kad augustā pirmais bija devies pārraut katlu pie Ilovaiskas un kājām no turienes izveda vairāk nekā simt cilvēku. Viņš gāja ar viņiem kopā sešas dienas. Izšaudīja visus kaujas komplektus, dzēra no peļķēm, ja tādas ceļā gadījās, ēda zāli, bet visviens gāja - un aizgāja līdz savējiem. Un arī ievainotos aiznesa. Tos, kas ceļā nenomira.

Lācis vienā mirklī vienojās ar kaimiņu komandieri «par divām behām un vienu motoligu». Taču radās neparedzēts un, kā šķita, nepārvarams šķērslis - mehāni kategoriski atteicās doties uz Lidostu. Un taisnība vien bija - kāda velna pēc turp doties, ja tā ir vienvirziena biļete? Viņi lieliski zināja, ka šajā «kolonnas kustības maršrutā» pēdējā laikā sadeg viss, kas kustas.

Formāli Ukrainai nebija karastāvokļa ar Krieviju. Augstākā vadība pastāvīgi norādīja uz «tiešiem Krievijas armijas iebrukumiem», kas pilnā mērā atbilda patiesībai un bija nenoliedzams fakts. Tomēr neizpaustu un neapspriežamu iemeslu dēļ šī pati vadība tomēr neizsludināja karastāvokli valstī un turpināja karu Donbasā maskēt ar kautrīgi birokrātisko abreviatūru ATO - antiteroristiskā operācija. Šīs kautrības rezultāts bija tāds, ka jebkurš karavīrs, mehāniķis-vadītājs utt. vienā mierā pat kaujas apstākļos varēja atteikties pildīt pavēli, un maksimums, kas viņam par to draudēja, bija rājiens. Nekāda tribunāla vai soda bataljona.

«Varonība un Dzimtenes mīlestība, tāpat kā tādu neesamība, protams, ir brīvprātīga padarīšana, bet ne jau līdz tādam, bļin, līmenim,» jau kuro reizi nodomāja Lācis pirms gaidāmās sarunas ar kaimiņu brigādes mehāniķu-vadītāju grupiņu, kuri neparko nevēlējās doties drošā nāvē.

- Puikas, vārdsakot, tā, lai jūs nemīztu zābakos šitā piedzīvojuma laikā, es braukšu kopā ar jums, reku, sēdēšu motoligā blakus tev... - Lācis norādīja uz kalsnu, izstīdzējušu puisi. Tas bija motoligas vadītājs netīrā, eļļainā auduma jaķelē ar apdriskātu, nodilušu kažokādas apkakli. Tādas jakas valkā remontstrādnieki lētās piepilsētu autodarbnīcās. - Tur tikpat šāvējs īpaši nav vajadzīgs, ne tas kalibrs. Nu, puikas! Nē, nudien, nu ko jūs mīžat?! Ar jums brauks pats Lācis, bļin. Būsiet tak par mani dzirdējuši, ko?

(Turpinājums 30. 09. numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Žurnālista un fotogrāfa Sergeja Loiko romāns par Krievijas - Ukrainas karu un jo īpaši par Doņeckas lidostas pēdējām piecām aizstāvēšanas dienām līdzās raitam un spriegam sižetam sniedz arī ļoti daudz vielas pārdomām. Bet romāns, protams, ir ne tikai par karu. Tas ir arī par mīlestību, nodevību, kaislību, meliem, naidu, niknumu, maigumu, drošsirdību, sāpēm un nāvi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?