Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Sevi uzskatu par sūkli

«Mans moto, ko atgādinu arī savai komandai, ir: vai nu darām labi, vai nedarām vispār. Ja sanāk kašķis, prasu - vai tu sev mājās tā taisītu?» saka Raimonds Diļevka (33), vecākais projektu vadītājs inženiertehnisko sistēmu būvniecības uzņēmumā Citrus Solutions. Lai gan savulaik strādājis arī kā elektriķis un optisko tīklu montieris, Raimonds atzīst: «Neesmu baigi tehniskais cilvēks.

» Tehnisko domāšanu viņam vairāk padodas likt lietā, vadot projektus un cilvēkus, nevis praktiski savām rokām ko ķimerējot. Bet par labu projektu vadītāju Raimonds uzskata tādu, kas vismaz reizi nedēļā aizbrauc uz objektu pasekot līdzi, kā darbi rit realitātē.

McDonald's un automātika

To, ka elektroapgādes joma varētu būt interesanta, Raimonds sāka saprast tikai pēc tam, kad jau kādu brīdi bija šo specialitāti apguvis Rīgas Tehniskajā koledžā, kur nokļuva, jo pēc 9. klases gribējās mācīties kopā ar labāko draugu. Praksē Raimonds gāja Latvenergo, kur vēlāk palika pastāvīgā darbā. «Trāpīju vilnī, ka ir iespēja strādāt, bet tad vēl neapzinājos, kas pašam tuvāks,» Raimonds saka. Viņš drīz atrada darbu McDonald's Latvia, jo to varēja vieglāk savienot ar mācībām. Sāka kā zāles darbinieks, tad kļuva par instruktoru, kas apmāca citus, tad - par menedžeri, kas vada maiņas, visbeidzot - par restorāna vadītāja asistentu. «Diezgan labi padevās, un esmu šim uzņēmumam pateicīgs, jo tur tu sāc no nulles, pats sevi pierādi un tev ir lielas iespējas augt.»

Būdams tikai soļa attālumā līdz vadošiem amatiem McDonald's, Raimonds tomēr piekrita kursabiedra aicinājumam par labāku algu strādāt SIA Gaujas granulas. Te vienā amatā varēja apvienot divus - Raimonds bija gan elektroinženieris, gan maiņas inženieris tieši granulu ražošanā. Bija daudz ko mācīties - jaunas sistēmas, tehnoloģijas, to skaitā automātika, kur bija gan vadu saslēgšana, gan programmēšana. Raimondu tas ieinteresēja, tolaik ražotnes Latvijā arī masveidā mainīja padomju laika dzelzs iekārtas uz datorvadāmajām, un viņš iestājās RTU, kur apakšstaciju elektroapgādes studijas lieliski papildināja to, kas bija jādara darbā. Tiesa, diploms palika neiegūts (ko gan ir cerība kādreiz izdarīt), jo laiku atņēma izmaiņas gan darbavietās, gan ģimenes stāvoklī - Raimondam ir divi bērni.

Es varu vairāk!

Gaujas granulas bankrotēja, un Raimonds gadu «pārziemoja» SIA Optitīkli. Meklēdams jaunu darbu, Raimonds pieteicās optisko tīklu montiera vakancei Citrus Solutions. «Man no darba nav bail, lai kāds tas būtu,» Raimonds saka par šo kabeļu vilkšanas periodu. «Bet pēc gada sapratu, ka tas īsti nav priekš manis, ka varu vairāk, varu sevi pierādīt. Uzņēmumā tobrīd bija izsludināts konkurss uz darbu vadītāja amatu, kas pārrauga montierus objektos. Tā kā esmu diezgan tiešs un atklāts, piezvanīju personāla vadītājai, pateicu, ka varu vairāk, izrunājāmies, un viņa teica, ka padomās. Pēc nedēļas mani uzaicināja uz pārrunām, bija atlase un testi, un kļuvu par darbu vadītāju.» Ar padoto vadību veicies labi, jo, pats nākdams «no apakšas», Raimonds darbā cenšoties balansēt starp uzņēmuma interesēm un cilvēcīgām attiecībām ar darbiniekiem.

Jaunajā darbā netrūka jaunā. «Es visu laiku mācos - ja ne universitātē, tad darbā. Mēģinu uzsūkt informāciju, sevi uzskatu par sūkli - ja kaut ko jaunu pērkam vai ieviešam, interesējos par to visu sīkāk. Taču darbus mēdzu mainīt vai nu finanšu dēļ, vai kad man kļūst neinteresanti. Divu gadu laikā no darbu vadītāja amata izpumpēju visu, cik varēju, bet pienāca brīdis, kad prasījās ko jaunu vai jāiet prom. Atnācu parunāties uz projektu vadības nodaļu, un sagadījās, ka viņi tieši meklēja projektu vadītāju lielam un izaicinošam projektam. Pēc mēneša ķēros tam klāt.»

Onkulis no datu centra

Izaicinošais projekts bija datu centra Dattum izstrāde un būvniecība - tas nu ir vienīgais un arī drošākais datu centrs Baltijā un Ziemeļeiropā ar Tier III drošības līmeņa sertifikātu. Paralēli strādājot arī ar citiem projektiem, Raimonds kopā ar kolēģiem šo datu centru veidoja smagā, pusgadu ilgā darbā tikpat kā bez brīvdienām. «Meita brīžiem nesaprata, kas tas par svešu onkuli atnācis mājās… Bet tikām galā, dabūjām sertifikātu. Ieguvām arī kolosālu pieredzi, kopā strādājām ap 100 cilvēkiem no deviņām valstīm un brīžiem ņēmām rokās grāmatas un mācījāmies, kā kaut ko izdarīt.» Raimonds priecājas, ka pēc paveiktā viņam piedāvāja vecākā projektu vadītāja amatu.

Patlaban Raimonds izstrādā un vada sakaru tīklu, elektroapgādes, vidējā un augstsprieguma projektus Citrus Solutions ārējiem klientiem, jo īpaši Lidostā Rīga. Uzņēmums attīstoties tikpat strauji, cik nozares tehnoloģijas, tāpēc Raimondam šķiet ļoti interesants tas, kas projektos tiek ieviests, taisīts, apgūts. Darba plusi ir arī sastrādājies kolektīvs, lojāla vadība un adekvāts atalgojums. Grūtākais - klientu mainīgo vēlmju apzināšana. Bet darba ritms nu nostabilizējies, un brīvo laiku Raimonds ziedo ģimenei. Šad tad pamakšķerē, agrāk hobijs bijušas arī valodas, kas viegli «pielīp» un padodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
optisko tīklu montieris, pēc tam darbu vadītājs, projektu vadītājs un vecākais projektu vadītājs SIA Citrus Solutions
2008-2009
vājstrāvas inženieris SIA Optitīkli
2005-2008
elektroinženieris SIA Gaujas granulas
2000-2004
zāles darbinieks, tad instruktors, maiņu menedžeris un restorāna vadītāja asistents SIA McDonald's Latvia
1999-2000
elektriķis va/s Latvenergo

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?