Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sidnejā novērš terora aktus

Lielākajā pretterorisma operācijā Austrālijas vēsturē ceturtdien aizturēti cilvēki, kurus tur aizdomās par plāniem īstenot uzbrukumus, ko pasūtījusi Sīrijā un Irākā karojošā džihādistu kustība Islāma valsts (IS). Tas apliecina, ka organizācija, kas dažu mēnešu laikā no margināla grupējuma kļuvusi par vienu no lielākajiem draudiem globālajai drošībai, ir gatava sarīkot asiņainus uzbrukumus arī tālu aiz Sīrijas un Irākas robežām.

Pārtvēra telefonsarunu

Gandrīz 900 Austrālijas drošības iestāžu darbinieku vienlaicīgi piedalījās reidos valsts austrumu piekrastes pilsētās Sidnejā un Brisbenā, realizējot vairākus mēnešus plānotu operāciju, kas vērsās pret iespējamiem IS atbalstītājiem. Reidos aizturēti vismaz 15 cilvēku, vienam no viņiem - 22 gadus vecajam afgāņu izcelsmes Sidnejas iedzīvotājam Omardžanam Azari - izvirzītas apsūdzības par terora akta organizēšanu, vēsta Austrālijas raidsabiedrība ABC.

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, kurš ir paziņojis par valsts pievienošanos ASV vadītajai starptautiskajai koalīcijai cīņā pret IS, sacīja, ka džihādistu kustības atbalstītāji plānojuši «demonstratīvas slepkavības», uz kurām esot musinājis «augsta ranga IS kaujinieks no Austrālijas».

Vietējie mediji apgalvo, ka zaļā gaisma vairāku desmitu īpašumu pārmeklēšanai un arestiem dota pēc tam, kad Austrālijas izlūkdienesti šonedēļ pārtvēra telefonsarunu, kurā Austrālijas pilsonis Mohammads Alī Barjalei, kuru uzskata par ietekmīgāko austrāliešu džihādistu IS rindās, licis O. Azari izpildīt uzdevumu - Sidnejā un Brisbenā publiskās vietās nolaupīt nejaušus cilvēkus, ietīt viņus IS karogā un nogriezt viņiem galvu. Galvu nogriešanu vajadzējis iemūžināt nofilmējot, un videomateriāli pēc tam tiktu publicēti internetā.

Policija apgalvo, ka reidos atrastas mačetes un zobeni, sejas maskas un militārais apģērbs. Vairāku īpašumu teritorijā izmeklētāji uzrakuši augsni, tikuši izmantoti arī metāla detektori, bet policija atsakās izpaust, kas tieši meklēts, vēsta izdevums The Australian.

Austrālijas valdība uzskata, ka Sīrijā un Irākā IS rindās karo aptuveni 60 austrāliešu, aptuveni simt cilvēku nokļuvuši drošības dienestu redzeslokā, jo viņiem ir kontakti ar teroristisko organizāciju. Varasiestādes lēš, ka 33 gadus vecais M. A. Barjalei, kurš savulaik strādājis par ārā sviedēju Sidnejas naktsklubos un aktieri, ir rekrutējis vismaz 30 austrāliešu, kuri pašlaik karo IS sastāvā.

Musulmaņi protestē

Pagājušajā nedēļā Austrālija pirmoreiz kopš 2003. gada palielināja terorisma draudu līmeni no vidēja uz augstu saistībā ar bažām par aizvien pieaugošo austrāliešu skaitu, kuri «sadarbojas, ir saistīti vai iedvesmojas» no islāmistu grupējumiem, vēsta BBC. Augsts terorisma draudu līmenis nozīmē, ka uzbrukums ir iespējams.

Valdība uzskata, ka vairāki desmiti Austrālijas pilsoņu karo ne tikai IS rindās, bet pievienojušies arī ar starptautisko teroristisko tīklu Al Qaeda saistītajam grupējumam Nusras fronte, kas cīnās Sīrijas pilsoņkarā. Amatpersonas uztraucas, ka kaujinieki, kas atgriezīsies Austrālijā, var radīt nopietnus draudus nacionālajai drošībai.

T. Ebots 14. septembrī deva rīkojumu nosūtīt 400 gaisa spēku karavīrus un 200 īpašo uzdevumu vienības karavīrus uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, lai iesaistītos Savienoto Valstu vadītajā militārajā cīņā pret IS.

Vairāki simti vietējo musulmaņu ceturtdien Sidnejā piedalījās demonstrācijā, lai protestētu pret apjomīgo pretterorisma operāciju un valdības izstrādātajiem jaunajiem pretterorisma likumiem, kas, pēc kritiķu domām, paverot iespēju spīdzināt aizdomās turamos.

Konservatīvās islāma organizācijas Hizb ut-Tahrir aktīvists Utmans Badars The Australian sacīja, ka ceturtdien notikušo reidu mērķis esot padarīt musulmaņus par grēkāžiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?