Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Šīgada budžets lauž šķēpus

Diskusijas ap budžetu tik asas nav bijušas sen. Pat tā sauktās finanšu krīzes laikā valdība ar sociālajiem partneriem spēja daudzmaz mierīgā ceļā vienoties par konkrētām budžeta ieņēmumu un izdevumu pozīcijām. Tagad neapmierināti ir gan darba devēji, gan arodbiedrības, sakot, ka budžets veidots neprofesionāli.

Finanšu ministrija (FM) ir strikta, un šogad atšķirībā no citiem gadiem tāda ekstra kā jaunās politikas iniciatīvas skatītas netiek. Kā Dienai norāda FM pārstāvis Aleksis Jarockis, tad iniciatīvu finansēšanai valstij naudas nepietiek. Pagājušajā gadā par tām notika liela cīņa, jo tieši caur iniciatīvām deputāti varēja vismaz daļēji īstenot sabiedrībai dotos priekšvēlēšanu solījumus. Kaut gan bieži nauda tika pieprasīta absurdām iecerēm, daļa no tām bija svarīgas. Piemēram, valsts līdzfinansējums bērniem, kas apmeklē privātos bērnudārzus. Tagad vecākiem pašiem būs jāatrod teju 150 eiro mēnesī, lai kompensētu šī atbalsta trūkumu. Tas viss tāpēc, ka valsts iecere mazināt rindas uz pašvaldības bērnudārziem ir izgāzusies. Par līdzfinansējumu atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nav bijusi pārāk aktīva, lai cīnītos par finansējuma turpināšanu.

Kā atzīst A. Jarockis, jaunās politikas iniciatīvas nav skatāmas, jo ir negatīva fiskālā telpa, un tas ir iemesls, kāpēc nepieciešamas nodokļu politikas izmaiņas. Sagaidāms, ka tās būs patiešām iespaidīgas. Īpašas diskusijas izpelnījies jaunieviestais solidaritātes nodoklis. Runa ir par noteiktā valsts sociālā apdrošināšanas obligātās iemaksas objekta maksimālo apmēru, kas šogad bija 48 600 eiro. Kā atzīst FM, tad tas rada regresīvu darbaspēka nodokļu sistēmu, īpaši to vidū, kas saņem ļoti lielas algas. Ja līdz šim lielo algu saņēmēji no Valsts kases varēja atgūt 10,5% no summas, kas pārsniedz 48 600 eiro, tad turpmāk tā vairs nebūs. Kā norāda FM, pērn 4700 cilvēku kopā saņēmuši 362 miljonus eiro bruto.

Īpaši nīgri par iecerētajām izmaiņām ir uzņēmēji. Arī ekonomikas eksperti norāda, ka tas nav optimāli no uzņēmēju interešu viedokļa. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidente Lienīte Caune saka, ka tā vietā, lai mudinātu uzņēmējus kļūt konkurētspējīgākiem, tiek izdomāti jauni nodokļi, kas viņus iedzīs «vēl dziļākā ēnā».

Tieši L. Caune bija tā, kas solidaritātes nodokļa vietā valdību rosināja atteikties no atvieglojumiem par apgādībā esošiem darbaspējīgiem pieaugušajiem. Viņa sacīja, ka budžeta ieņēmumi būšot līdzvērtīgi. Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) šo ideju ņēma vērā, tiesa gan, neatsakoties no ieceres par solidaritātes nodokli. Līdz ar to ienesīgākā pozīcija nākamā gada budžetā būs IIN 23% likmes saglabāšana un to skaitā arī L. Caunes ierosinātā ideja par IIN atvieglojumu atcelšanu par darbspējīgām un pilngadīgām personām. No šīs pozīcijas papildu ienākumi plānoti 85,6 miljonu eiro apmērā.

Tāds lēmums radījis valdības sociālo partneru milzu neapmierinātību. Iepriekš uzņēmēju un darba devēju pārstāvji norādīja, ka IIN samazināšana būtu labs veids, kā panākt, lai darba ņēmēji savos maciņos redzētu vairāk naudas. Šim nolūkam valdība paralēli piedāvāja risinājumu par minimālās algas celšanu, kas uzņēmējos sajūsmu neizraisīja. Sarunā ar Dienu viņu pusē neviļus nostājās arī ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), norādot, ka pastāv risks, ka daļa darba devēju samazinās stundu skaitu, lai darbiniekam nebūtu jāmaksā pilna alga. Par spīti riskiem, valdība noraidīja ieceri samazināt IIN un atbalstīja ideju celt minimālo algu līdz 370 eiro.

Šajā situācijā vienīgā daudzmaz priecīgā seja ir Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājam Andrim Jaunsleinim: «Ja IIN likmi nesamazina un tas viss paliek pašvaldībām, tā ir viena situācija, tomēr vēl ir pāragri teikt hop, jo grāvim vēl pāri neesam.»

Diena jau rakstīja, ka nākamgad valsts galvenā prioritāte būs aizsardzība. Budžeta projektā tai paredzēts tērēt 55,7 miljonus eiro. Ievērojama summa - 35,7 miljoni eiro - tiks novirzīta iekšlietām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?