Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Signāls Putina pretiniekiem

Krievijā un ārpus tās robežām plašu publicitāti ieguvusī pankgrupas Pussy Riot prāva kalpo par pierādījumu prezidenta Vladimira Putina apņēmībai apklusināt opozīciju, brīdinājuši analītiķi. Tiesa pret trim grupas dalībniecēm, kuras uzdrīkstējās baznīcā izpildīt Kremļa saimnieku kritizējošu dziesmu, varētu būt paraugprāva, kas brīdina citus opozicionārus.

Atbrīvot meitenes aicinājuši ne vien Krievijas kultūras darbinieki, bet arī tādi ārzemju izpildītāji un grupas kā Stings, Red Hot Chilli Peppers un Franz Ferdinand. Cilvēktiesību aizstāvji apsūdzības dēvē par politiski motivētām, taču pat meiteņu advokāti atzinuši, ka netic, ka drosminiecēm izdosies izsprukt bez cietumsoda.

Sabiedrība šķelta

«Šovasar zem mūsu kājām mainās viss politiskais pamats. Kļūst skaidrs, ka Putins vairs nemēģina būt visas Krievijas tautas prezidents,» The Christian Science Monitor norādīja Maskavas Kārnegi centra līdzstrādnieks Nikolajs Petrovs. Viņam piekrīt arī citi analītiķi, uzsverot, ka tiesa pierādīs, cik tālu V. Putins gatavs iet, lai izslēgtu no spēles savus kritiķus.

Pussy Riot dalībniecēm - 24 gadus vecajai Marijai Aļehinai, 22 gadus vecajai Nadeždai Tolkoņņikovai un 29 gadus vecajai Jekaterinai Samucevičai - prāva, kurā jaunietes apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā, var beigties ar septiņiem gadiem cietumā. Aktīvistes februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē izpildīja aptuveni minūti ilgu performanci - panku lūgšanu -, kurā aicināja Jaunavu Mariju atpestīt Krieviju no V. Putina un mudināja Krievijas pareizticīgās baznīcas galvu patriarhu Kirilu ticēt Dievam, nevis palikt uzticīgam Kremļa saimniekam.

Jaunietes jau kopš marta atrodas pirmstiesas apcietinājumā, jo tiesa vairākkārt atteikusies viņas atbrīvot pret drošības naudu. Sievietes lūgušas pat medicīnisko palīdzību, jo ievērojami pasliktinājies viņu veselības stāvoklis. Viņām tiekot liegts pienācīgs ēdiens un miegs.

Jaunietes noliedz savu vainu apsūdzībās, uzsverot, ka protestējušas pret Kirila atbalstu V. Putinam. Apsūdzētās atzina, ka, iespējams, pieļāvušas «ētisku kļūdu», aizvainojot ticīgos, taču tāds neesot bijis šīs akcijas mērķis.

Vairāki eksperti kritizējuši meiteņu advokātus, atvainošanos saucot par «neglābjamu juridisku kļūdu». Krievijas advokātu asociācijas Par cilvēktiesībām priekšsēdētājs Jevgeņijs Arhipovs intervijā RBK sacīja: «Kā advokāts es nebūtu pieļāvis šādu pozīciju. Ja ticīgie jūtas apvainoti, tā ir viņu pašu problēma.»

Baznīca nosodījusi skandalozo akciju. «Pareizticīgajiem to svētās vietas, svētās lietas un svētie vārdi ir visdārgākais pasaulē,» sacīja vecākais priesteris Vsevolods Čaplins. «Jūs labi zināt, cik spēcīgi uzliesmoja protesti pēc Korāna dedzināšanas. Es būtu ļoti satraukts par sabiedrības nākotni, kurā tiktu ignorētas tik ekstrēmas darbības.»

Taču sabiedrība ir šķelta jautājumā par to, vai meitenes jāsoda. «Tā bija zaimošana. Viņām jāiet uz cietumu,» raidsabiedrībai BBC sacīja kāda sieviete no Kristus Pestītāja katedrāles draudzes. Tikmēr citi uzskata, ka vara pārāk skarbi vērsusies pret aktīvistēm, un norādījuši, ka tas ir V. Putina kara gājiens, lai apklusinātu oponentus. Uz to premjers Dmitrijs Medvedevs atcirtis, ka citās valstīs par līdzīgām darbībām draudētu vēl bargāki sodi.

Ierobežo opozīciju

«Putins un viņa ciešākie sabiedrotie paši personīgi virza šo lietu,» sacīja mākslinieku apvienības Voina pārstāvis Pjotrs Verzilovs, kurš ir apsūdzētās N. Tolkoņņikovas vīrs. «Tas pierāda, ka divpadsmitajā gadā, kopš Putins kontrolē Krieviju, viņš sāk zaudēt robežas. Viņš vairs neapzinās, ko drīkst un ko nedrīkst darīt.»

Valdošā partija Vienotā Krievija kopš V. Putina atgriešanās prezidenta amatā nav kavējusies stingrāk savilkt spīles ap opozicionāriem. Barga soda nauda par piedalīšanos nesankcionētā protestā, «ārvalstu aģenta statusa» piešķiršana nevalstiskajām organizācijām, kas saņem finansējumu no ārzemēm, vai likums, kas apmelošanu un neslavas celšanu internetā padara par kriminālnoziegumu, ir tikai daļa no jauninājumiem Krievijā, kuros analītiķi saskata draudus opozīcijai. Arvien vairāk cilvēku savu politisko uzskatu dēļ spiesti emigrēt no valsts, lai nenokļūtu uz apsūdzēto soliņa. Šonedēļ arī opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ieskaitīts apsūdzēto kārtā. Viņam pārmet zaudējumu nodarīšanu valsts mežrūpniecības uzņēmumam, par ko draud pat desmit gadu cietumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?