Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Sistēmas bagāža

Trekno gadu pravietis Aigars Kalvītis (TP) iesēdies Lattelecom padomes locekļa krēslā, privatizācijas virtuozu tēvzemiešu Batjka jeb Jānis Straume paliek Rīgas brīvostas valdē, ja arī nu jau kā Satiksmes ministrijas pārstāvis - ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), pārceldamies uz to no Ekonomikas ministrijas, paņēmis līdzi partijas vērtīgāko bagāžu.

Lielākā daļa valsts uzņēmumu valžu un padomju locekļu arvien ir bez konkursa ielikti partiju pārstāvji. Gadu gadiem koptajai politiskajai «kultūrai» ļaujas arī jaunpienācējs valdībā _Jaunais laiks_, no kura ielikteņiem visneglītāk izskatās Olafs Pulks Rīgas brīvostas valdē, kas kompetenci ostu lietās iznāk esam ieguvis kā žurnālists, pēc tam kā Rīgas domes deputāts.

Taču nebūtu taisnīgi secināt, ka, redz, nekas nav mainījies. Nepilnu divu mēnešu laikā, kopš Latvijā ir Valda Dombrovska (JL) valdība, patiesībā notikušas pirms tam neiedomājamas pārmaiņas. Jau valdības apstiprināšanas dienā - 13.martā - Saeima pieņēma lēmumu radikāli samazināt gan valsts uzņēmumu padomju skaitu, gan locekļu skaitu atlikušajās, gan to atalgojumu, bet aprīļa beigās - būtiski ierobežot atalgojumu gan šādu uzņēmumu, gan to meitasuzņēmumu valžu locekļiem. Turklāt valdība samazinājusi algas arī ministriem, kas ietaupītās naudas izteiksmē nav jūtamākais, taču valdības īstenotā taupīšanas režīma ticamībai ļoti nepieciešams lēmums. (Salīdziniet ar Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības dižāko taupības pasākumu - janvārī ar lielu troksni izsludināto valdības atalgojuma fonda samazināšanu par nieka 15 procentiem, kas februārī beidzās ar lēmumu neko nesamazināt.)

Cik tas ir nopietni un sistēmas «nierēm taukos» sāpīgi, varbūt vislabāk parāda Šlesera puisīšu Jāņa Maršāna (Latvijas Gaisa satiksmes valdes priekšsēdētājs), Laura Dripes (Latvijas Valsts radio un televīzijas centra vadītājs) un Ivara Kraukļa (Latvijas pasta priekšnieks) aiziešana no amatiem, kad jau pirmītējo apmēram sešu tūkstošu latu mēnešalga tiem samazināta gandrīz divkārt. (Bet varbūt šie pošas treknākai dzīvei Rīgas domē, ja tur sāktu valdīt viņu buldozeriskais krusttēvs?)

Prasīt uz rāvienu mainīt Latvijas politikas vecmeistaru attieksmi pret valsti kā privātu barotni varbūt būtu naivi. Tāpēc premjerministra partijas pārstāvju iesaistīšanos dalāmo amatu nomenklatūrā varbūt var skaidrot kā «pragmatisku» nevēlēšanos ne sākt karu ar pārējām koalīcijas partijām, kad prioritāte ir budžeta grozījumi, ne arī atstāt lielos valsts uzņēmumus pilnīgā šo partneru ziņā. Tomēr varējām no tās gaidīt vismaz priekšzīmi savu pārstāvju izvēlē arī pēc profesionālās kompetences, nevis tikai partejiskās piederības. Bet valdības līdz šim paveikto varam uzskatīt tikai par pirmajiem soļiem valsts pārvaldes brikšņu tīrīšanā un prasīt turpināt iesākto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?