Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Skalpelis vēl pagaidām azotē

Karstākas diskusijas par drīzumā gaidāmajām lokālo slimnīcu un traumpunktu reformām varētu būt ne ātrāk kā pēc divām nedēļām. Tad Veselības ministrija (VM) sola atklāt, kāda līmeņa palīdzību - tikai obligāto «triju ārstu komplektu» vai arī plašāku - daudzprofilu palīdzību - katra konkrētā slimnīca sniegs no 1. jūlija. Tad arī VM būs izlēmusi, vai traumpunkti darbosies visu diennakti, kā tas ir tagad, vai tikai vakara un nakts stundās, pa dienu darbu uzticot ambulatorajiem speciālistiem.

Kamēr slimnīcu nosaukumus VM nav minējusi, pagaidām - arī trešdien notikusī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēde - diskusijas norisinās gluži mierīgi. Sēdē VM, nevalstisko organizāciju un slimnīcu pārstāvji diskutēja par VM darba grupas izstrādāto ziņojumu. Jau sēdes sākumā VM parlamentārā sekretāre Dagnija Staķe norādīja, ka pēc 1. jūlija diennakts pieejamību medicīniskajai palīdzībai plānots nodrošināt visās vietās, kurās tā bijusi līdz šim. VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis Dienai saka: «Panākts diezgan labs kompromisa variants, un strauji iet uz priekšu mēs diez vai šobrīd varam.» Tiesa, par atsevišķiem VM sagatavotā ziņojuma punktiem sēdē izskanēja kritika. Vairāku slimnīcu vadītāji arī izteicās, ka patlaban grūti saprast, kā tieši reformas izpaudīsies, ja nav zināms, kurā «maisiņā» slimnīca atradīsies.

Jau vēstīts - VM darba grupa ierosina 11 lokālās slimnīcas (Madonas, Cēsu, Kuldīgas, Ogres u.c.) dalīt divos līmeņos. Pirmā līmeņa slimnīcām būtu jānodrošina obligātais «triju ārstu komplekts». Tas nozīmē, ka slimnīcā visu diennakti jābūt pieejamam internistam, ķirurgam un anesteziologam. Tiesa, Saeimas komisijas sēdē diskusijas izraisīja VM priekšlikums, ka speciālista nodrošināšanai diennakti nepieciešamas 4,5 slodzes. Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgeņijs Kalējs izteicās, ka ar 4,5 slodžu apmaksu nevarēšot diennakts darbu nodrošināt: «To var izdarīt tikai un vienīgi uz personāla atalgojuma rēķina, maksājot mazāku algu, nekā būtu paredzēts.» Veselības ekonomikas centrs gan norādīja, ka ar 4,5 slodzēm, kur ierēķinātas arī piemaksas, ir pietiekami. Otrajā lokālo slimnīcu līmenī savukārt jābūt «obligātajiem» trim ārstiem un vēl ārstiem pamatdarbā tajos ārstniecības profilos, kurus slimnīca var nodrošināt.

Diskusijas sēdē bija arī par VM priekšlikumu - ja lokālā slimnīca pieņem lēmumu par pacienta pārvešanu uz augstāka līmeņa slimnīcu pēc vairāk nekā divām darbdienām, par pārvešanu slimnīcai jāmaksā pašai. Patlaban lēmuma pieņemšanas laiks par pārvešanu slimnīcās svārstās no divām dienām līdz septiņām dienām. J. Kalējs norādīja, ka jādiskutē būtu par katru konkrētu gadījumu. Sēdē izskanēja bažas, ka, ieviešot šādu kārtību, slimnīcas var naudas trūkuma dēļ izšķirties nepārvest pacientus. Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis Guntis Libeks kritiski vērtēja VM ieceri reformās ietaupītos līdzekļus novirzīt citām programmām, piemēram, ambulatorajai aprūpei, «jo slimnīcas jau tagad dzīvo saspringtos finansiālos apstākļos».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?