Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Skandāli mudina domāt par domes lēmumu ietekmēšanu

Vairāki skandāli, kas pēdējos gados satricinājuši Daugavpili, radījuši priekšstatu, ka lēmumu pieņemšanu ietekmē cilvēki, kas «bīda» savas intereses. Pirms vēlēšanām aktīvi tiek izmantota retorika par to, ka domes vadītāji saņem norādījumus no cilvēkiem, kas viņiem uzspiež pilsētai nelabvēlīgus lēmumus. Daugavpils domes priekšsēdētāju Žannu Kulakovu šāds jautājums sadusmo, taču nevar noliegt - pēdējie četri gadi ar trim mēriem Latvijas otrā lielākajā pilsētā bijuši raksturīgi ar vairākiem skandāliem.

Vienā no priekšvēlēšanu diskusijām vietējā TV kanālā vairāki politiķi izteicās, ka Daugavpils domes lēmumus ietekmē kādi uzņēmēji, citi tos sauca par oligarhiem. Ne šajā raidījumā, ne individuāli runājot ar deputātu kandidātiem, uzvārdi tā arī neizskanēja. «Šie cilvēki vienu brīdi nevis ietekmēja, bet pieņēma lēmumus un pilsētas deputāti tos izpildīja,» saka bijušais mērs Jānis Lāčplēsis, kura noņemšanu no amata savulaik esot ietekmējis tieši dažu ietekmīgu uzņēmēju spiediens. Pēc tam jaunā domes vadība gājusi uz viesnīcas Latgale kafejnīcu pēc norādījumiem. «Ko jūs tādas muļķības klausāties, es pat ar radiem un paziņām uz kafejnīcām neeju, lēmumus pieņem deputāti atklātā balsojumā,» saka Ž. Kulakova.

Blīkšķis bija liels

Kriminālprocess, kura ietvaros KNAB aizturēja Daugavpils vicemēru Vjačeslavu Širjakovu un divus vietējos uzņēmējus, apstiprināja to, ko iedzīvotāji jau kādu laiku runāja pusbalsī - ka domē tiek pieņemti lēmumi kādu uzņēmēju interesēs. Rudenī, kad Diena bija Daugavpilī, daži vietējie politiķi deva līdzīgus mājienus, bet nenosauca uzvārdus. Un tad KNAB ieinteresējās par kādu līgumu, kas paredzēja, ka SIA Batergo piegādās enerģiju uzkarsēta ūdens veidā Daugavpils siltumtīklu TEC-3. Februārī nograndušajā skandālā tieši iesaistīti bija SIA Batergo īpašnieks Jānis Sprinovskis un valdes loceklis Gints Sorokins, kuru biznesa aktivitātes bijušas saistītas ar ekspolitiķi Andri Šķēli, bet kā īstie darījuma virzītāji tikuši nosaukti ar atkritumu apsaimniekošanas biznesu saistītie Antons Oglodkovs un Sergejs Karnauhovs. Pret līgumu ar Batergo, saucot to par TEC-3 slēpto privatizāciju, tika rīkotas protesta akcijas, un viens no to aktīvākajiem organizētājiem Jurijs Zaicevs šajās vēlēšanās startē no saraksta Daugavpils atdzimšana.

Ž. Kulakova joprojām netic, ka viņas vietnieks iesaistīts reālā kukuļošanā: «Tas nav pierādīts, man ir aizdomas, ka tās ir tikai politiskas lietas. Mēs pasūtījām Ernst & Young ekspertīzi, un ir slēdziens, ka par trešo TEC viņiem nekādu iebildumu nav. Līgums noslēgts pareizi, un iepirkuma procedūra rīkota pareizi. Bet piektdien es iesniedzu dokumentus par kriminālprocesa uzsākšanu par TEC-2, par kuru līgumi noslēgti J. Lāčplēša laikā - ir pieņemti ekonomiski nepamatoti lēmumi, kas nes pilsētai zaudējumus.» Savukārt bijusī domes priekšsēdētāja Rita Strode šai lietai saliek savus akcentus, norādot uz šī sasaukuma mēru neizdarību: «Ja nenogulētu iespēju caur Ekonomikas ministriju paņemt naudu siltumstacijas renovācijai, kā to izdarīja Liepāja, tad nebūtu šī skandāla - sen šis objekts būtu nodots ekspluatācijā.»

Likstas ar tramvajiem

Vēl viens skandāls Daugavpilī saistās ar jauno tramvaju iepirkumu, kaut apgalvot, ka aiz konkursa rezultātiem vīdēja konkrētas intereses, šķietami nav pamata. Ceļš pretī moderniem tramvajiem pilsētai bija sāpīgs - pēc pirmā uzvarētāja pasludināšanas 2012. gadā Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar uzvarētāju Sanktpēterburgas uzņēmumu Vagonmash, jo tika pierādīts, ka tam ir lieli nodokļu parādi un piedāvājums neatbilst vairākiem kritērijiem. Pie tramvajiem dome bija spiesta atgriezties otrreiz, un tad no diviem piedāvājumiem konkursā uzvarēja Baltkrievijas - Latvijas uzņēmumu apvienības Belkomunmaš un Agmen Consulting Bureau piedāvājums par Ls 4 614 312. Vietējo ražotāju - Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas - piedāvājums bija par gandrīz miljonu latu dārgāks. Rūpnīcas direktore Natālija Petrova pauda vilšanos, ka vietējie ražotāji netiek atbalstīti, un, iespējams, viņas izveidotā partija Daugavpils - mana pilsēta, kas piedalās vēlēšanās, ir atbildes gājiens domei.

Konkursa rezultāti vairākkārt tika pārsūdzēti. Baltkrievi tramvajus pilsētas ielās sola jau šogad, tomēr tas ir vēlāk, nekā bija sākotnēji cerēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?