Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sociālo sfēru sargās

Lielāko valsts budžeta tēriņu samazinājumu panāks uz valsts pārvaldes rēķina, Latvijas valdība vienojusies ar Starptautisko Valūtas fondu, liecina neoficiāla informācija, kas ir Dienas rīcībā. Tas atrunāts arī valdības nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), kura ir rezultāts vairāku dienu ilgušajām Latvijas valdības un SVF misijas sarunām par nosacījumiem turpmākai SVF un Pasaules Bankas aizdevuma saņemšanai.

Svētdien dokumentu konceptuāli atbalstīja koalīcijas partijas. Un, lai gan vēl piektdien sarunās figurēja ļoti konkrēti pasākumi tēriņu samazināšanai, kas izraisīja asas domstarpības koalīcijas iekšienē, gala vienošanās satur tikai vispārīgus nosacījumus, svētdien pauda premjers Valdis Dombrovskis (JL).

To, ka nodomu protokolā detalizēti jāatšifrē pasākumi, kā nākamā gada budžetu apcirps par 500 miljoniem latu, iepriekš uzstāja SVF. Taču ar konkrētu priekšlikumu sagatavošanu valdībai «bija grūtības», atzina V.Dombrovskis, un tādēļ tika panākts kompromiss gala dokumentā atrunāt tikai vispārīgus principus, savukārt ar precīziem priekšlikumiem nesteigties, lai neatkārtotu iepriekšējās kļūdas. Kāds valdības ministrs Dienai šo situāciju raksturoja tā: «SVF prasīja konkrētus pasākumus, un Finanšu ministrija steigā pa vienu dienu sametusi kaut kādus skaitļus, ar kuriem, protams, neviens nebija apmierināts.»

Taču arī šāds vispārīgs dokuments SVF apmierina, to SVF misijas pārstāvji svētdien apliecināja Valsts prezidentam Valdim Zatleram, liecina neoficiāla informācija. Lai gan konkrētie soļi tēriņu samazināšanai nav atrunāti, kā zināma garantija SVF kalpojot nosacījums, ka gadījumā, ja valdība nespēs atrast 500 miljonus latu tikai uz izdevumu apcirpšanas rēķina, tā apņemas celt nodokļus. Runa ir par pievienotās vērtības nodokli (iepriekš tika pieļauta tā celšana līdz 24%), ka arī progresīvā iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieviešanu no 500 latiem. Kā izriet no V. Dombrovska svētdien teiktā, pagaidām valdībai nav konkrētu piedāvājumu tam, kā izvairīties no nodokļu paaugstināšanās.

Vēstules saturs ir konfidenciāls, un publiskot to drīkst tikai SVF. Neoficiāli zināms, ka dokumentā, kas sastāv no 14 lapām, ļoti daudz tiek runāts par iepriekšējo sadarbību, savukārt nākotnē plānotie pasākumi aprakstīti konspektīvi. Kuluāros izskanējusī informācija liecina, ka lielāko tēriņu samazinājumu iecerēts panākt ar valsts pārvaldes konsolidāciju, taču, piemēram, ministriju apvienošana nav pieminēta. Dokuments arī paredzot, ka vismazāk tiks aizskarta izglītība, veselība, ka arī sociālā sfēra. Jautājums par 15% pensiju samazināšanu, kā to iepriekš prasīja SVF, ir svītrots no darba kārtības, apliecināja premjers.

Prezidents, kurš, lai uzraudzītu sarunu noslēgšanu, ir pārtraucis savu atvaļinājumu, pēc tikšanās ar SVF misiju un premjeru apliecināja, ka gala vienošanās «nesatur iedzīvotājiem nepatīkamus pārsteigumus». Nobažījies par to, ka koalīcijas partijas kārtējo reizi varētu vilcināties ar nepopulāru lēmumu pieņemšanu, kas var apdraudēt aizdevuma saņemšanu, V.Zatlers arī nākamnedēļ plānojot pievērst šim jautājumam pastiprinātu uzmanību. Tikmēr koalīcijas partneros ir manāma neapmierinātība ar to, ka prezidents kārtējo reizi iesaistās šajā procesā. «Prezidentam sava loma, valdībai sava. Nav nekādas vajadzības prezidentam iejaukties. Parlamentārā republikā prezidents nekad neaizstās valdības vadītāju,» svētdien izteicās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Pirmdien nodomu vēstule jāparaksta koalīcijas partijām, un tālāk tā tiks nodota SVF valdei. Kad tā varētu lemt par aizdevuma piešķiršanu, pagaidām nav zināms. Ja lēmums būs pozitīvs, tad Latvija saņems aizdevumu 200 miljonu eiro apmērā no SVF un vēl tikpat no Pasaules Bankas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?