Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sočos briest kupla delegācija

Ziemas sporta sezona pamazām iziet finiša taisnē. Pēc gada šajā laikā notiks 2014. gada Soču olimpiskās spēles. Lai izdibinātu, ar kādām cerībām varam raudzīties Soču virzienā, uz sarunu aicināju Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) vadītāju Einaru Fogeli.

Kāda ir situācija Latvijas sportā gadu pirms septītajām ziemas olimpiskajām spēlēm pēc neatkarības atjaunošanas?

Noteikti cerīga, ja runājam par delegācijas apjomu. Šīs būs jau ceturtās ziemas olimpiādes spēles pēc kārtas, kurās mums būs sporta spēļu komanda - hokejisti pagājušajā nedēļā savu smago darbu izdarīja. Ir gandarījums par to, ka izdevās sapulcināt visus labākos pieejamos spēkus. Hokeja izlase savu vietu olimpiskajā turnīrā ir garantējusi. Par pārējiem… Secīgi jāiet pa trim olimpiskajiem ciematiem. Pirmais ciemats ir lejā pie jūras, vistuvāk ģeogrāfiskajiem Sočiem. Tur dzīvos arī hokejisti, kuri pagaidām vienīgie oficiāli ir kvalificējušies Soču spēlēm (saruna notika piektdien. Pēc tam kļuva zināms, ka Sočos biatlonā Latvija būs pārstāvēta ar vienu sportistu un sportisti - aut.).

Ko mēs ieguvām no hokejistu dalības un lielākas delegācijas? Mums būs vairāk autobusu?

Pirmkārt, iegūstam daudz lielāku sabiedrības uzmanību šim pasākumam kopumā. Komandai ir pilnīgi atšķirīgs sacensību grafiks, nekā tas būtu, ja būtu tikai individuālie sporta veidi. Arī sponsoru uzmanība. Tās gan ir lietas, ko šobrīd vēl nevaram izmērīt. Arī potenciālo līdzjutēju pulks Sočos būs krietni lielāks nekā Vankūverā. Tas nozīmē, ka lielāks atbalsts būs arī tiem, kuri startē individuālajos veidos.

Pēdējos gados vasarā vairs netika organizētas hokeja izlases treniņnometnes, jo kodols spēlēja Dinamo. Šobrīd situācija ir mainījusies - vai Olimpiskā komiteja atbalstītu hokeja komandas sanākšanu uz treniņnometni vasarā?

Pilnīgi noteikti. Šobrīd pastāv iespēja uzrunāt starptautisko olimpisko solidaritāti, kas varētu sniegt nelielu, bet tomēr atbalstu gatavošanās procesam. Tas, kādi akcenti tiks salikti, nav atkarīgs no Olimpiskās komitejas, bet no Hokeja federācijas un izlases galvenā trenera. No viņa sastādītā plāna, arī vasaras periodā. Pareizi saki, ka tas ir vienīgais laiks pirms olimpiskajām spēlēm, kad visi potenciālie kandidāti būs šeit, Latvijā. Ir iespēja kopīgi pastrādāt, bet, vai tā tiks izmantota, atkarīgs no viņiem pašiem.

Kas bez hokejistiem vēl dzīvos pirmajā ciematā?

Tas ir saistīts ar sporta veidiem, kuri notiek uz ledus un zem jumta, - hokejs, slidošanas disciplīnas, kērlings. Tur bez hokeja izlases par olimpisko kvalifikāciju turpina cīnīties ātrslidotājs Haralds Silovs. Viņa kvalifikācijas periods beigsies 2014. gada 13. janvārī. Ir noteikts rezultāts konkrētās distancēs, kas sportistam jāsasniedz, lai kvalificētos.

Vai pastāv bažas, ka viņš tos varētu nesasniegt?

Ņemot vērā patlaban izcīnītās vietas dažādās distancēs, viņš vismaz divās distancēs šobrīd kvalificētos, bet vēl divās viņš būtu rezervē. Sarunā iesaistās LOV sporta speciāliste Marita Vilciņa: viņiem oficiāli kvalifikācija sākas tikai 1. jūlijā, bet pamats tam rezultātam ir ielikts. Fogelis: vēl mums šorttrekā ir trīs - divi puiši un viena meitene. Roberto Puķītis, Jēkabs Saulītis un Evita Krievāne. Viņiem kvalifikācija sākas gada nogalē. Ir trīs mači: 7.-9. novembris, 14.-17. novembris un 21. decembris. Pēc šo sacensību rezultātiem tiks noteikts, kurš no šiem sportistiem ir izcīnījis ceļazīmi uz Soču olimpiskajām spēlēm. Pašreizējie viņu rezultāti rāda, ka - ja ne visiem, tad vismaz daļai šī kvalifikācija tiks izpildīta.

Cik šorttrekistu startu prognozē?

Evita Krievāne ir atgriezusies profesionālajā sportā pēc pagara pārtraukuma. Viņa pati ir ļoti optimistiska par savām izredzēm, un rezultāts ļauj cerēt, ka viņa tur būs. Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā gan viņas nav. Viņa trenējas par pašas un federācijas līdzekļiem. Izredzes varēsim vērtēt rudens pusē, tās būs atkarīgas no vasarā paveiktā darba. Tāpat arī abiem puišiem.

Vai mums būs arī daiļslidotāja Alīna Fjodorova, kura slidoja Eiropas čempionātā?

Teorētiska iespēja ir. Mēs tikai priecāsimies, ja mūsu komandā pēc ilgāka pārtraukuma atgriezīsies daiļslidotāji.

Kāda ir situācija ar kērlingu?

Pirms kāda laika runāju ar Kērlinga federācijas vadītāju Jāni Rudzīti. Rīgā notiks pasaules čempionāts. Uzvarētāji garantē vietu Sočos. Pēc tam decembrī ir līdzīgs kvalifikācijas turnīrs, kā šeit bija hokejā. Tur, ja nemaldos, tālāk tiek vēl divas komandas.

Kas ir nākamajā ciemā?

Tālāk ir renes braucēju un kalnu slēpotāju ciemats. Skeletonā un bobslejā ir beidzies pasaules čempionāts, un pilnīgi droši varam teikt, ka mums būs pārstāvniecība skeletonā, turklāt ceru, ka arī sieviešu konkurencē - Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Lelde Priedulēna. Leldei sava piederība olimpiešiem gan vēl jānopelna, jo pēc pašreizējā ranga viņa ir uz robežas. Atsevišķos posmos parādītie rezultāti gan ļauj cerēt, ka viņa šo vietu izcīnīs. Bobslejā izskatās, ka varētu būt divas divnieku un divas četrinieku ekipāžas. Kvalifikācija praktiski beidzas 2014. gada 19. janvārī. Šajā dienā starptautiskā federācija pavelk strīpu zem ranga tabulas. Ir trīs nacionālās olimpiskās komitejas ar trim ekipāžām, sešas - ar divām, piecas - ar vienu ekipāžu. Tur gan arī tiek ņemti vērā nākamās sezonas rezultāti Pasaules kausā. Līdzīgi ir ar kamanām, kur kvalifikācija beidzas 31. decembrī. Vieninieku disciplīnās valsti var pārstāvēt trīs, divniekos - divas ekipāžas. Pasaules čempionātā kamaniņu sportā stafetes komanda izcīnīja bronzas godalgu, kas ļauj ar cerību skatīties olimpisko spēļu virzienā. Tāpat bija vairākas vietas desmitniekā. Tas, kā šajos sporta veidos izskatīsies mūsu pārstāvniecība Sočos, būs atkarīgs no vasarā padarītā darba. Pēc šī gada rezultātiem mums būtu trīs kungi, divas dāmas un divas ekipāžas. Vēl mums ir vairākas juniores, kuras var pacīnīties par trešo ceļazīmi sieviešu sacensībās.

Vai mums būs slēpotāji?

Slēpošanas savienība ir pieteikusi, ka varētu būt viena vieta vīriešu, viena vieta sieviešu konkurencē. Par uzvārdiem pagaidām nerunāšu, lai sportisti cīnās. Slēpošanas savienība ir nodefinējusi savus atlases kritērijus, ja ir viena vieta, kas ir izcīnīta. Tas atlētiem ir zināms, un viņi pēc sava plāna arī strādā. Kalnu slēpošanā varētu būt viena sieviete un divi līdz trīs sportisti vīriešu konkurencē. Pēc pašreizējā pasaules ranga Kristaps Zvejnieks būtu nodrošinājis vietu četrās disciplīnās. Roberts Rode būtu nodrošinājis startu divās disciplīnās. Arī šeit dalībnieki tiks noteikti līdz nākamā gada 19. janvārim. FIS punktu summa tiek krāta jau kopš pagājušās vasaras. Teorētiskas iespējas ir arī snovbordam, bet, ņemot vērā traumas šīs sezonas sākumā, tās ir zem lielas jautājuma zīmes.

Uz kuriem sporta veidiem ieteiktu pirkt biļetes līdzjutējiem, kuri vēlas redzēt labus mūsu sportistu rezultātus un gūt no sacensībām gandarījumu?

Neesmu gaišreģis. Negribu šobrīd kādu ļoti izcelt un par kādu teikt - tur noteikti nebrauciet. Katrs sportists ir pelnījis atbalstu. Ja man būtu iespēja, tad atbalstītu ne tikai izteiktus līderus. Šosezon mums visvairāk pozitīvu emociju snieguši sportisti, kuri saistīti ar renes veidiem. Vispirms jau skeletons. Tādu stabilitāti, kādu pēdējās sezonās uzrādījuši brāļi Dukuri… Jāsaka gan, ka olimpiskās spēles ir īpašas un nav salīdzināmas ar Pasaules kausiem vai pat pasaules čempionātu. Ieteiktu arī bobsleja sacensības, kur mūsu sportisti sezonas gaitā vairākkārt kāpuši vai bijuši tuvu goda pjedestālam. Noteikti ieteiktu apmeklēt arī kamaniņu sporta sacensības, īpaši jau komandu stafeti. Tā spriedze, kas valdīja pasaules čempionātā, nav salīdzināma ar individuālajām sacensībām. Ja skatāmies uz biatlonista Andreja Rastorgujeva sezonas gaitā sasniegtajiem rezultātiem, varam cerēt vismaz uz vietu labāko desmitniekā.

Cik daudz būs perspektīvo sportistu un cik tādu, kuriem Soču spēlēs būs pēdējais šāviens?

Abi mūsu bobsleja piloti ir ļoti jauni, Oskaram Ķibermanim šī ir pirmā, Oskaram Melbārdim - otrā pilnvērtīgā sezona, pilotējot kamanas. Uz viņiem ceram arī daudz tālākā nākotnē. Skeletonā Lelde Priedulēna, ja kvalificēsies, būs debitante. Martins un Tomass Dukuri ir pieredzējuši, taču nekādā gadījumā negribētu teikt, ka viņiem šīs spēles ir finišs. Viņi vēl vismaz vienu olimpisko ciklu priecēs līdzjutējus. Kamanās debijas spēles varētu būt Elīzai Tīrumai, bet pieredzējušākais komandā ir Mārtiņš Rubenis. Visticamāk, ņemot vērā sportista vecumu… bet nekad nesaki nekad. Brāļiem Šiciem šis noteikti ir brieduma periods. Šie sportisti vismaz vienu olimpisko ciklu būtu gatavi cīnīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?