Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Šogad Latvijas augstskolās atklāti tikai pāris plaģiātisma gadījumu

Latvijas augstskolās šogad atklāti tikai nedaudzi plaģiātisma gadījumi, atzina lielāko Latvijas augstskolu pārstāvji.

Pagaidām neviens rīkojums par studenta eksmatrikulāciju jeb izslēgšanu no Latvijas Universitātes (LU) par plaģiātismu nav izdots, stāstīja LU pārstāve Ilona Vilcāne. «Tas nozīmē, ka nopietni plaģiātisma gadījumi šogad pagaidām nav konstatēti. Tiesa, jāņem vērā, ka diplomdarbu aizstāvēšana LU vēl turpinās,» norādīja I. Vilcāne.

«Plaģiātismu pamatā konstatē pasniedzējs, darba vadītājs vai recenzents. LU Sociālo zinātņu fakultātē jau vairākus gadus papildus tiek izmantota speciāla programma, lai pārbaudītu darbus, vai tajos nav atrodamas plaģiātisma pazīmes. Tiek salīdzināti kursadarbi, diplomdarbi ar iepriekšējo gadu darbiem; ja programma konstatē vienādu tekstu, pasniedzējs izvērtē, pārrunā ar studentu un pieņem lēmumu, vai darba daļa ir vai nav plaģiāts. Parasti fakultātē ir daži gadījumi gadā, kad tiek konstatēts, ka kāda daļa no studenta darba ir uzskatāma par plaģiātu. Šajā gadījumā parasti studenta darbs netiek pieņemts,» atzina I. Vilcāne. Vienotas statistikas par plaģiātisma gadījumiem LU nav, norādīja LU pārstāve.

Rīgas Stradiņa universitātē šogad nav konstatēti plaģiātisma gadījumi studiju noslēgumu darbos, taču ir gadījumi, ka to konstatē studiju regulārajos darbos, piemēram, kopsavilkumos, referātos. Šādu gadījums skaits ir lielāks pirmajos kursos, bet, tuvojoties studiju noslēgumam, tas jau ir sastopams reti, jo studenti apzinās pārkāpuma nopietnību, turklāt cenšas paši veidot korektas un akadēmiskajā un profesionālajā karjerā izmantojamas publikācijas. «Pirmā kursa studenti ļoti plaši mēģina izmantot internetā jau pieejamos referātus, tādēļ aicinām jau vidusskolās daudz stingrāk kontrolēt skolēnu rakstu darbus, skaidrojot, kas ir plaģiāts un cik lielu negodu pieķertajam plaģiatoram var nākties piedzīvot,» aicina RSU rektors profesors Jānis Gardovskis.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mācību prorektors Arnis Mugurēvičs atzina, ka LLU šajā mācību gadā konstatēts viens plaģiātisma gadījums. «Mūsu augstskolā izstrādātie darbi tiešām ir ļoti individuāli un specifiski, tādēļ ir grūti un praktiski neiespējami izmantot citu studentu darbus. Visbiežāk ar plaģiātismu nodarbojas sociālo zinātņu un ekonomikas programmu studenti, jo šie materiāli ir daudz brīvāk pieejami internetā. Mācībspēkiem būtu aktīvāk jāseko līdzi internetā pieejamo darbu plūsmai, bet tas ir ļoti laikietilpīgs process,» norāda A. Mugurēvičs.

Kā atzina aptaujāto augstskolu pārstāvji, arī pērn bija līdzīga situācija un tika konstatēti tikai pāris plaģiātisma gadījumu. Kopumā šajā akadēmiskajā mācību gadā augstāko izglītību Latvijā iegūs vairāk nekā 10 000 jauno speciālistu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?