Laika ziņas
Šodien
Smidzina
Rīgā +19 °C
Smidzina
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Spāņi apkalpo krievu karakuģus

Spānija saņēmusi pārmetumus dubultmorālē, jo, būdama Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tā atbalsta bloka ieviestās sankcijas pret Krieviju saistībā ar 2014. gadā īstenoto Krimas aneksiju un militāro agresiju Austrumukrainā, taču vienlaikus atļauj Krievijas karakuģiem regulāri piestāt savā Ziemeļāfrikas anklāvā Seutā.

Daļa no kuģiem dodas uz okupētās Krimas pilsētu Sevastopoli, kur bāzējas Krievijas Melnās jūras kara flote. Trauksmi cēluši vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, kas aicinājuši ES ārlietu vadītāju Federiku Mogerīni noskaidrot, vai Spānijas rīcība nav pretrunā ar ES sankcijām.

Krievi atstāj lielu naudu

Laikā no 2011. līdz 2015. gadam Spānijai piederošajā ostas pilsētā Seutā, kas atrodas pie Gibraltāra šauruma, vismaz 57 reizes piestājuši Krievijas karakuģi, tostarp viena no krievu modernākajām dīzeļzemūdenēm Novorossijsk, fregates, mīnukuģi un desantkuģi, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta Katalonijas ziņu aģentūra CNA.

Raidsabiedrību Deutsche Welle Seutas ostas pārvaldē informēja, ka katrs kuģis ostā pavadot divas trīs dienas, kuru laikā papildina pārtikas, dzeramā ūdens un degvielas krājumus, savukārt apkalpes locekļi dodoties atpūtā. Aptuveni desmit karakuģu ierašanās ik gadu rada ievērojamu ekonomisko labumu vienam no vairāk atpalikušajiem Spānijas reģioniem.

Seutas ostas pārvalde apgalvo, ka 2014. gadā aptuveni 2300 krievu jūrnieku katrs savas uzturēšanās laikā pilsētā iztērējuši vidēji 450 eiro. Tas nozīmē, ka togad krievi pilsētā atstājuši vairāk nekā miljonu eiro. Tam vēl jāpieskaita vairāki miljoni, ko Krievijas kara flote samaksā par kuģu apgādi ar pārtiku, ūdeni un degvielu.

Laikraksts El Pais raksta, ka katra kuģa ierašanos anklāvā krievi saskaņojot ar Spānijas Ārlietu ministriju. Avoti diplomātu aprindās izdevumam sacījuši, ka Krievijas karakuģu ienākšana Seutas ostā nepārkāpjot ES sankcijas pret Krieviju, jo uzturēšanās laikā Spānijas teritorijā tie neveicot militāras darbības.

Šādai nostājai nepiekrīt 11 EP locekļi, kuri šomēnes vērsās pie ES ārlietu vadītājas F. Mogerīni, lai noskaidrotu, vai Eiropas Komisija ir informēta par Krievijas karakuģu regulārajām vizītēm Spānijas ostās un vai tas ir savienojams ar ES īstenoto sankciju režīmu pret Krieviju.

Satraukums Gibraltārā

Vēstules iesniedzēju vidū bija arī divi eiroparlamentārieši no Latvijas - Artis Pabriks (Vienotība/Eiropas Tautas partijas grupa) un Roberts Zīle (Nacionālā apvienība/Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa).

A. Pabriks ceturtdien Dienai apstiprināja, ka marta sākumā grupa eiroparlamentāriešu rakstiski vērsušies pie F. Mogerīni, lūdzot paskaidrot, vai Krievijas karakuģu regulārā piestāšana Seutā nav pretrunā ar ES sankcijām. ES ārlietu vadītāja vēl nav atbildējusi, bet viņai esot dots laiks, sacīja A. Pabriks.

Vaicāts, kāpēc eiroparlamentārieši rīkojas tikai tagad, lai gan ārvalstu medijos ziņas par Krievijas karakuģu vizītēm Spānijas anklāvā parādījās jau vismaz pirms diviem gadiem, A. Pabriks taisnojās, ka «iepriekš neviens par to brēku necēla».

Viņaprāt, Krievijas karakuģu uzturēšanās Seutā nedara godu Spānijai. «Tas ir liels kauna traips Madridei. Pēc būtības krievu karakuģi ostu izmanto kā savu bāzi,» norādīja EP deputāts. «Bez Spānijas līdzdalības Krievijai būtu grūtāk darboties Vidusjūrā.»

Par Krievijas karakuģu biežo viesošanos Seutā satraucas arī Lielbritānijas pārvaldītajā Gibraltārā, kas atrodas tikai 68 kilometrus no šī Spānijas anklāva. «Ir satraucoši, ka Krievija izmanto NATO dalībvalsts Spānijas ostu,» Gibraltāra valdības pārstāvis sacīja portālam TheOlivePress.es. Lielbritānijas Ārlietu ministrija esot informējusi Spāniju, ka Londonai ir iebildumi pret Seutas ostas pieejamību krievu karakuģiem laikā, kad «Krievija rada nestabilitāti Austrumeiropā».

Pazīstamā amerikāņu domnīca Heritage Foundation mudinājusi ASV valdību nosodīt Spānijas rīcību. «Ir nepieņemami, ka ietekmīga NATO dalībvalsts piedāvā atbalstu Krievijas kara flotei laikā, kad Maskava aktīvi mēģina sadalīt Ukrainu un iedragāt Baltijas valstu drošību,» paziņojusi domnīca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?