Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Spējīgi eksportēt zināšanas

Vieniem Irāka asociējas ar nedrošību un kara apstākļu māktu teritoriju, bet vides inženiertehnisko pakalpojumu uzņēmumam VentEko tā ir valsts ar lielu investīciju apjomu un ekonomiskās attīstības potenciālu. Tieši tādēļ uzņēmums jau ceturto gadu turpina atbildīgu un mērķtiecīgu sadarbību ar Irākas ziemeļu Kurdistānas reģiona valsts un pašvaldību uzņēmumiem, veiksmīgi eksportējot Latvijas pieredzi un zināšanas visdažādākajās jomās.

2008. gadā VentEko ar Latvijas Vides ministrijas atbalstu realizēja pilotprojektu ar Irākas ziemeļu reģiona Kurdistānas vides ministriju par valsts vides stratēģijas izstrādi un investīciju apguves iespējām dažādos vides sektoros. Pusmiljona vērtā projekta ietvaros bija vairāki posmi, no kuriem divi notika Kurdistānā, bet viens - apmācību kurss Latvijā. 2009. gada septembrī Rīgā ieradās 35 irākieši no Kurdistānas vides ministrijas institūcijām, lai pieredzes apmaiņā iepazītos ar Latvijas labāko praksi vides pārvaldības un aizsardzības jomās, kā arī, ieviešot pārmaiņas savā valstī, ņemtu vērā un neatkārtotu uz mūsu pašu pieredzi balstītās pieļautās kļūdas.

Šis projekts abpusēji tika atzīts par veiksmīgu. Tas sekmēja informācijas, pieredzes un viedokļu apmaiņu starp Latviju un Irāku, kā arī veicināja diskusiju par dažādiem problēmjautājumiem un iespējamiem risinājumiem katram savā zemē. Realizētais projekts tikai stiprināja VentEko pārliecību, ka Latvija var piedāvāt savas zināšanas un eksportēt labākās prakses pieredzi uz jaunattīstības valstīm. Salīdzinot ar vecajām Eiropas valstīm, kuru zināšanas balstās uz simtiem gadu krātu pieredzi un sakārtotu, stagnējošu valsts iekārtu, Latvija ar savu neseno pieredzi un atmiņu ir daudz saprotamāka un pievilcīgāka šīm valstīm.

Tā kā VentEko Kurdistānā ir ilgtermiņa plāni, tad vides stratēģijas izstrāde Irākas ziemeļu reģionam bija tikai pirmais likumsakarīgais solis. Pēc veiksmīgi eksportētām zināšanām un jaunu aktivitāšu plānošanas valstiskā līmenī intensīvs darbs un sadarbība ar Irākas ziemeļu reģionu turpinās arī citās jomās.

Šonedēļ Latvijā atkal ir ieradušies 20 irākiešu no Irākas Kurdistānas reģiona galvaspilsētas Erbīlas pašvaldībām, lai piedalītos VentEko organizētā projekta otrajā posmā - praktiskajā apmācību kursā par pilsētas ilgtspējīgas attīstības plānošanu, organizēšanu, būvniecības darbu pārraudzību un investīciju piesaisti.

No 11. līdz 18. jūnijam irākieši klausīsies pieredzes bagātu profesionāļu lekcijas, apmeklēs uzņēmumus, lai iepazītos ar to darbības organizāciju un ieguldījumu veiksmīgā pilsētvides izveidē, sakārtošanā un uzturēšanā, kā arī tiksies ar Latvijas valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām.

Ar lepnumu varam uzsvērt, ka uzņēmums ir pierādījis - mūsu valsts pieredze, sasniegumi un zināšanas ir eksportspējīga prece, kā arī to, ka mūsu viesmīlība nav izrādījusies mazāk svarīgs faktors sadarbības partneru piesaistē. Uzņēmuma vadība cer ieinteresēt arī citus Latvijas uzņēmumus piedalīties projektu realizācijā Tuvo Austrumu valstīs un noticēt, ka mūsu valsts pieredze var būt atraktīvs un eksportspējīgs pakalpojums ne tikai Irākas Kurdistānas reģionam.

*Vides inženiertehnisko pakalpojumu un konsultāciju kompānijas VentEko vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?