Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sprūdža idejas iekustinātas

Ministru kabineta komitejas sēdes darba kārtībā pirmdien beidzot ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rosinātie grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās. Ministrs uzskata, ka teorētiski Saeima vēl var pagūt šīs izmaiņas pieņemt, lai jaunās domes jūnijā vēlētu saskaņā ar šiem grozījumiem. Taču, visticamāk, tas nenotiks - minētajiem likuma grozījumiem nav Vienotības atbalsta, lielākās partijas jau ir sākušas gatavot kandidātu sarakstus, un pret tiem iebilst arī Latvijas Pašvaldību savienība (LPS).

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) ir uzsvēris, ka visiem ar 2013. gadā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām saistītiem likumiem ir jābūt pieņemtiem līdz šā gada beigām. Tiesa, ir viens izņēmums - grozījumi pašvaldību likumā, kas nosaka amatu savienošanas ierobežojumus deputātiem, kuri nevarēs vienlaikus strādāt pašvaldības administrācijā, vadīt tās iestādes, būt kapitālsabiedrību valdēs, ja pašvaldībai tajā pieder vairāk nekā puse kapitāldaļu. Šo likumprojektu Saeima plāno decembrī izskatīt 2. lasījumā, bet galīgajā lasījumā pieņemt janvārī. Taču par projektu koalīcija ir vienojusies, un tā sagatavošanā piedalījusies arī LPS. E. Sprūdžs, kura priekšlikumi tika iesniegti Saeimā jau atvērtā likumā, bija vēlējies liegt būt par domes deputātiem arī skolu direktoriem vai kultūras namu vadītājiem. Vairāki vietējie līderi šo ierosmi atbalstīja, jo šo pašvaldību iestāžu vadītāju ievēlēšana domē nereti rada priekšrocības viņu pārstāvētajai iestādei.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija tomēr nolēma noteikt, ka deputāta amata savienošanas ierobežojumi neattieksies uz izglītības, kultūras, veselības un sporta iestāžu pārstāvjiem. Tas nozīmē, ka skolu direktoriem nebūs jāatsakās no sava darba ievēlēšanas gadījumā. E. Sprūdžs teica, ka, viņaprāt, nav pareizi uz dažām grupām attiecināt izņēmumu, bet, «ja tā ir cena, lai būtu vismaz šie ierobežojumi, tad kompromiss ir pieņemams». Ir ierosināts noteikt, ka izglītības, kultūras, veselības un sporta iestāžu vadītāji nevarēs vadīt pašvaldības komiteju, kuras kompetencē ir minētie jautājumi. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja vietniece Ilze Jurča šonedēļ Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē norādīja, ka pretējā gadījumā projekts zaudē jēgu, ja pastāv šie izņēmumi, jo likumprojekta mērķis ir nodalīt lēmējvaru no izpildvaras.

Projekta apspriešanas laikā komisijas sēdē Valsts prezidenta juridiskais padomnieks Edgars Pastars, kurš bija arī projekta sagatavošanas darba grupā, norādīja uz riskiem, ko var paredzēt, - partiju «lokomotīves jeb viltotie zaķi», kuriem būs jāizvēlas saglabāt vadošu amatu vai kļūt par deputātu, noliks mandātu, bet būs ievilkuši sarakstu domē. Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis Māris Kučinskis atgādināja, ka jau 2009. gadā šī parādība bija ļoti izplatīta - vēlēšanās kandidēja daudzi bijušie pagastu priekšsēži, kuri pēc tam atteicās no mandāta, lai varētu vadīt pagastu pārvaldes, - šo un domes izpilddirektora amatu arī nevar savienot ar deputāta darbu. Rīgas domes priekšsēdis Nils Ušakovs (SC), kura vadītajā pašvaldībā liela daļa deputātu savieno amatus domē un pašvaldības administrācijā, iestāžu vadībā vai kapitālsabiedrību valdēs, ir pret šādām izmaiņām, atsaucoties uz šo cilvēku kompetenci. Uz jautājumu, vai likuma izmaiņas neradīs grūtības nokomplektēt kandidātu sarakstu, jo lielākā daļa SC sabiedroto - partijas Gods kalpot Rīgai! - biedru ir saistīti ar darbu pašvaldībā, N. Ušakovs atbildēja, ka esot gluži pretēja situācija - domes koalīcija ir tik populāra, ka uz vietām sarakstā ir ļoti liela konkurence.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?