Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Sprūdžu gaida Preiļos, RP viņu mudinās atkāpties agrāk

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP), kurš paziņojis par nodomu 1. decembrī atkāpties, nedēļas nogalē gaidīs uz iepriekš sarunātu tikšanos Preiļu novadā. Tā priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (Latgales partija), līdzīgi kā vairāki citi vietējie līderi Latgalē, ministra darbībā saredz vairāk labā nekā sliktā - viņš bijis viens no retajiem, kas tik lielu uzmanību veltījis Latgalei.

Pateicoties E. Sprūdžam un premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība), ir pieņemta Latgales attīstības programma, atgādināja A. Adamovičs. Tomēr salīdzinoši vairāk bija to, kuri gavilēja par E. Sprūdža nodomu atkāpties.

E. Sprūdžs par plāniem pēc trim mēnešiem demisionēt paziņoja īpašā dienā - pagājušajā piektdienā, kad mediji noskaņojās vēsturiskajam notikumam Vašingtonā, kur Baltijas valstu prezidenti tikās ar ASV prezidentu Baraku Obamu, bet premjers V. Dombrovskis pārspēja visu priekšgājēju valdīšanas rekordus pēc neatkarības atjaunošanas, esot amatā četrarpus gadus. Abus šos notikumus E. Sprūdža paziņojums aizēnoja un kļuva par pirmo ziņu televīzijas kanālos. Premjera pirmā reakcija liecina, ka viņš pieņems ministra demisiju, bet to komentēs pēc tikšanās ar E. Sprūdžu. Pirmdien ar savu biedru plāno tikties arī Reformu partijas (RP) valde. Iespējams, partija mudinās viņu atstāt amatu, negaidot decembri.

Tādu termiņu E. Sprūdžs izvēlējās, lai pabeigtu iesāktos darbus, tajā skaitā pie nākamā gada valsts budžeta projekta. Viņa skopajā argumentācijā par atkāpšanos teikts: «Saprotu, ka mana izpratne par mērķiem un paveicamajiem uzdevumiem priekšvēlēšanu laikā ministra amatā aizvien vairāk atšķirsies no Reformu partijai nepieciešamā kursa,» jo šīs reformas nav ne populāras, nedz iespējamas partneru atbalsta trūkuma dēļ. Lūgts komentēt teikto, RP līderis E. Demiters atzina: «Nesaprotu neko.» Tikmēr mediji, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, ziņoja, ka RP vadība mudinājusi E. Sprūdžu atstāt amatu, kā pēdējo pilienu minot prēmijas piešķiršanu biroja vadītājai un draudzenei Kristīnai Pelšai. RP priekšsēdis spiediena izdarīšanu noliedz, bet atzīst, ka notikušais viņam nav pārsteigums.

Lai vadītu šo ministriju, nepieciešama dzīves pieredze, politiskā pieredze un pašvaldību darba pieredze vai vismaz izpratne par tām, bet E. Sprūdžam nebija neviena no tām. To kā galveno demisijas iemeslu redz Latvijas Pašvaldības savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Viņaprāt, nespēja sadarboties ar pašvaldībām arī noveda pie šāda rezultāta. Jāatceras, ka, stājoties amatā, E. Sprūdžs orientējās uz divām citām prioritātēm - vidi un informācijas tehnoloģijām, nenovērtējot, ka tā vispirms ir reģionālās attīstības ministrija. Problēma bija arī neuzticēšanās ministrijas darbiniekiem, paļaujoties tikai uz savu biroju, ko savukārt minēja Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis. Šajā laikā ministrija esot pazaudējusi arī daudzus labus darbiniekus. Aģentūra LETA ziņo, ka darba attiecības VARAM ir pārtrauktas ar 24 ierēdņiem un 30 darbiniekiem.

E. Sprūdžs neprata panākt savām iniciatīvām ne tikai valdības, bet pat partijas atbalstu. Bija iespaids, ka viņš nav pieņemts vai nevēlējās iekļauties RP vadošajā kodolā. RP valdes un Saeimas frakcijas sēdes E. Sprūdžs apmeklēja ievērojami retāk nekā ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš nav RP biedrs. Ar E. Sprūdžu sazināties Dienai neizdevās, kā tas bijis arī agrāk. Reiz uz vaicāto, kāpēc viņš atsakās runāt ar laikrakstu, kurš plaši atspoguļo pašvaldību darbību, ministrs īsziņā atbildēja, ka avīzes viņš nelasot. Ar Dienu E. Sprūdžs nevēloties runāt tās neskaidrās īpašnieku struktūras dēļ, īsziņā reiz vēstīja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?